Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην πολύκροτη δίκη με την επίθεση με το βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Με την κατάθεση της Ιωάννας στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών άνοιξε η ακροαματική διαδικασία για τα όσα συνέβησαν το μοιραίο εκείνο πρωινό του Μαΐου του 2020 στην Καλλιθέα, όταν δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι από την αντίζηλό της.

Η 35χρονη, παρά το ότι οι γιατροί που την παρακολουθούν της είχαν προτείνει να αποφύγει τη σωματική και ψυχολογική επιβάρυνση, έχει δηλώσει στους δικηγόρους της Απόστολο Λύτρα και Νίκο Αλεξανδρή ότι θα είναι παρούσα σε κάθε συνεδρίαση.

Παρούσα η κατηγορούμενη

Το θύμα έφτασε στο δικαστήριο λίγο πριν από τις 09:00. Λίγα λεπτά μετά και ενώ λίγοι περίμεναν πως αυτό θα γινόταν, στο δικαστήριο έφτασε και η γυναίκα που της άλλαξε για πάντα τη ζωή. Μπήκε στην αίθουσα λίγο πριν το θύμα ξεκινήσει την κατάθεσή του. Δεν κοίταξε στιγμή την Ιωάννα στα μάτια. Κοιτούσε μόνο ευθεία ή κάτω.

Έχοντας πίσω της τη γυναίκα που της επιτέθηκε με βιτριόλι, η Ιωάννα διατήρησε, όσο μπορούσε, την ψυχραιμία της. Λίγο πριν ανέβει στο βήμα, κοίταξε επίμονα την κατηγορούμενη, όταν εκείνη θέλησε να αλλάξει θέση, λέγοντάς της: «εσύ τι κοιτάς;».

Η 37χρονη, που κάθεται με τέσσερις αστυνομικούς, απέφευγε να κοιτά το θύμα της, όσο αυτό κατέθετε.

Στο βήμα του μάρτυρος

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου φορώντας τη λευκή μάσκα που προστατεύει όσο το δυνατόν περισσότερο το απόλυτα ευαίσθητο δέρμα της, ανέβηκε στο βήμα και άρχισε να περιγράφει τι συνέβη το πρωινό της 20ης Μαΐου.

Ο λόγος της συγκλόνισε τους πάντες. Οι λεπτομερείς περιγραφές της έκαναν πολλούς να κρέμονται απ’ τα χείλη της ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που κατά τη διάρκεια της χειμαρρώδους ομιλίας της η ίδια ξέσπασε σε δάκρυα ενθυμούμενη τις φρικιαστικές στιγμές την ώρα της επίθεσης.

Μεταξύ άλλων η Ιωάννα Παλιοσπύρου επεσήμανε ότι «Σηκώθηκα για να πάω στη δουλειά μου και ήμουν στην είσοδο της πολυκατοικίας των γραφείων. Πάτησα το κουμπί του ασανσέρ και περίμενα να κατέβει. Κοιτούσα προς τα κάτω περιμένοντας. Άκουσα κάποιους θορύβους. Δεν έδωσα σημασία. Σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι η καθαρίστρια ή κάποιος άστεγος. Καθώς περίμενα το ασανσέρ εμφανίστηκε μπροστά μου μια γυναίκα, σήκωσα το βλέμμα και με κοίταξε στα μάτια. Μου έριξε το βιτριόλι που εκείνη τη στιγμη δεν κατάλαβα τι ήταν και έφυγε τρέχοντας. Θέλω να σας πω ότι λούστηκα με αυτό το υγρό, το ένιωσα παντού πάνω μου. Ήμουν παντού στο σώμα μου λουσμένη και κατευθείαν μου ήρθε η μυρωδιά. Το πρώτο πράγμα ήταν να τρέξω για κάποια βοήθεια. Θυμήθηκα ότι είχε φαρμακείο δίπλα και έτρεξα προς το φαρμακείο. Οι πόνοι ήταν φρικτοί, δεν έβλεπα καθόλου από το ένα μάτι. Μπήκα μέσα στο φαρμακείο ουρλιάζοντας οι άνθρωποι δεν καταλάβαιναν τι έλεγα πανικοβλήθηκαν. Τους έλεγα δώστε μου λίγο νερό, πεθαίνω, βοήθεια φώναζα. Πήγα στον νιπτήρα. Έριχνα νερό. Τα μαλλιά μου πέφτανε μέσα στον νιπτήρα. Έπιανα το προσωπό μου και καταλάβαινα ότι καιγόμουν. Έλιωνα. Φώναζα για βοήθεια, οι άνθρωποι τρόμαζαν. Καταλάβαινα ότι εκείνη τη στιγμή κάτι χάνω. …Κάλεσαν σε βοήθεια το 166. Μου είπαν να βγάλω τα ρούχα μου γιατί λιώνανε πάνω μου. Εγώ το μόνο που σκεφτόμουν ήταν να μη χάσω τις αισθήσεις μου. Γιατί καταλάβαινα ότι μόνο εγώ μπορούσα να σώσω τον εαυτό μου. Φώναζα, Θεέ μου βοήθησε με γιατί μόνο εσύ μπορείς».

«Θυμάμαι απλά να με βρέχουνε, να ουρλιάζω να πονάω να ξανακοιμάμαι, να ξαναξυπνάω, μου έκαναν τομές στο μάτι μου και στο αυτί. Αυτά! Δεν θυμάμαι παραπάνω. Προσπαθούσα απλά να αντέχω για να μην πονάω».

Ένταση στην αίθουσα

Μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο δικηγόρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, Απόστολος Λύτρας ρώτησε την Ιωάννα «Σήμερα η κατηγορούμενη σας είπε κάτι;» και η ίδια απάντησε «Όχι. Με κοίταξε στα μάτια όπως εκείνη την ημέρα…»
Εκείνη τη στιγμή κάτι σχολίασε η κατηγορούμενη χαμηλόφωνα.

Ήταν η στιγμή που εξερράγη ο αδερφός της Ιωάννας «Σκάσε μωρή, που θα μιλήσεις κιόλας! Φίδι, ε φίδι μιλάς. Γ@@@ το @@@!»
Στον ίδιο τόνο και η μητέρα της Ιωάννας. «Σκύλα, απόβρασμα της κοινωνίας! Μας διέλυσες…»

Δείτε το σχετικό βίντεο

Με τη συνοδεία αστυνομικών ο αδελφός της Ιωάννας βγήκε για λίγο από τη δικαστική αίθουσα για να ηρεμήσει, ενώ η μητέρα της κάθισε στη θέση της.