Την τελική φάση της Τακτικής Ασκήσεως Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Νυχτερινή Αστραπή -21», που διεξήχθη νυχτερινές ώρες χθες στην περιοχή της Αλεξανδρουπόλεως, στο πλαίσιο της εθνικής διακλαδικής ασκήσεως μεγάλης κλίμακος «Παρμενίων-21» παρακολούθησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Εκτός του Α/ΓΕΕΘΑ την τελική φάση της ασκήσεως παρακολούθησαν, οι Αρχηγοί ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, οι Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, Μαρώνειας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων καθώς και Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμος, καθώς και εκπρόσωποι των πολιτικών και τοπικών αρχών.
5388096
Η προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα είναι άσκηση πλήρους αναπτύξεως δυνάμεων και διευθύνεται από το Δ΄ Σώμα Στρατού με την συμμετοχή μονάδων από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ), σχηματισμών και μονάδων της 1ης Στρατιάς, επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού και μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.
30_sep_009
Σύμφωνα με το σενάριο της ασκήσεως, μία μηχανοκίνητη ταξιαρχία που διεξάγει νυχτερινό αγώνα, αρχικώς αμύνεται προκειμένου να παρασύρει («εφελκύσει») τον εχθρό σε προσχεδιασμένο χώρο καταστροφής του στην αμυντική τοποθεσία της. Οι φίλιες δυνάμεις έχοντας αποκτήσει τακτικό πλεονέκτημα εκτελούν επιθετική ενέργεια με την εφεδρεία τους, με την υποστήριξη πυρών πυροβολικού, επιθετικών ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών και με σκοπό την ολοκληρωτική εξουδετέρωση του σε συνδυασμό με ενέργειες επιθετικών ελικοπτέρων και αερομεταφερόμενων δυνάμεων.
30_sep_005
Στο πλαίσιο της ασκήσεως πραγματοποιήθηκαν τα ακόλουθα αντικείμενα:

- Βολές πυροβολικού, αρμάτων και όλμων.

- Εκτέλεση πυρών από επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη.

- Εξάλειψη αεροπρογεφυρώματος.

- Νυχτερινή ρίψη αλεξιπτωτιστών.

Στο χαιρετισμό του, μετά το πέρας της ασκήσεως, ο Στρατηγός Φλώρος, συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ, «…εξήρε την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα του προσωπικού και των μέσων που συμμετείχαν στην άσκηση, καθώς και την άριστη διακλαδική συνεργασία επί του πεδίου σε μια υψηλών απαιτήσεων συνέργεια νυκτερινού αγώνα. Εξέφρασε δε την απόλυτη ικανοποίησή του με την επίτευξη όλων των τεθέντων αντικειμενικών σκοπών της άσκησης από προσωπικό και μέσα, που όπως χαρακτηριστικά τόνισε «με τα καταιγιστικά τους πυρά μετέτρεψαν τη νύχτα σε ημέρα», στέλνοντας ισχυρό μήνυμα αποτροπής προς οποιονδήποτε επιβουλεύεται την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».
30_sep_004
Αναφερόμενος στα της ασκήσεως «Παρμενίων-21», που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο Α/ΓΕΕΘΑ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι αποτελεί την κορυφαία διακλαδική δραστηριότητα επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως, σε σενάρια τα οποία αναβαθμίζουν περαιτέρω την συνέργεια, τη μαχητική ικανότητα και τη διαλειτουργικότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο σύγχρονο πεδίο της μάχης.

Επίσης ανέφερε ότι λόγω της αστάθειας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή δεν χωράει κανένας εφησυχασμός και ότι οι ΕΔ έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν την ικανότητα, τη θέληση και την αποφασιστικότητα να εκπληρώνουν την αποστολή τους κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμη και τις πλέον αντίξοες. Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι όποιος τολμήσει να υποτιμήσει την ισχύ των Ελληνικών ΕΔ, θα λάβει απάντηση ακαριαία, πάρα πολύ επώδυνη και συντριπτική, με το Διεθνές Δίκαιο και τη διαφύλαξη της ειρήνης να υπαγορεύουν τις ενέργειες και τις αντιδράσεις τους.
30_sep_001_F
Τέλος, ο Στρατηγός Φλώρος επεσήμανε το ρόλο των ΕΔ στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και στην αναβάθμιση των στρατιωτικών συνεργασιών με φίλους, συμμάχους και εταίρους και τόνισε τις διαρκείς και άοκνες προσπάθειες που καταβάλλονται στον τομέα των εξοπλισμών, προκειμένου να διατηρείται και να αναβαθμίζεται συνεχώς το αξιόμαχο των ΕΔ, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να φέρνουν καρπούς ενισχύοντας περαιτέρω την αποτρεπτική τους ικανότητα.