«Σε καμία περίπτωση το εμβόλιο του κοροναϊού δεν μας καλύπτει όσον αφορά τη γρίπη», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με τη δημοσιογράφο Αγγελική Καρδιόλακα, ο παθολόγος και καθηγητής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστάσιος Σπαντιδέας.

Ερωτηθείς αν το εμβόλιο κατά του κοροναϊού θωρακίζει και ενάντια στη γρίπη, ο κ. Σπαντιδέας διευκρίνισε ότι είναι τελείως διαφορετικοί οι ιοί και η ανοσία που πρέπει να προκληθεί από τα εμβόλια είναι διαφορετική. «Δηλαδή ένα άτομο που έχει κάνει το εμβόλιο του κοροναϊού θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνει και το εμβόλιο της γρίπης αν θέλει να θωρακιστεί και απέναντι στη γρίπη», ξεκαθάρισε ο καθηγητής.

«Θεωρούμε ότι οι ακραίες ηλικίες δηλαδή τα ηλικιωμένα άτομα όπως και τα πολύ μικρά παιδιά διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές σοβαρές από τη γρίπη και οι απώλειες κυρίως από τη γρίπη αφορούν κυρίως τις δύο ακραίες ηλικίες», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Παρόλα αυτά όμως το εμβόλιο ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες γιατί μην ξεχνάμε πόσα παραδείγματα έχουμε νέων σχετικά ατόμων τα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους από κάποια σοβαρή επιπλοκή της γρίπης. Το εμβόλιο της γρίπης ενδείκνυται καθολικά για όλες τις ηλικίες», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν είναι ασφαλές να εμβολιαστεί κάποιος και με το εμβόλιο κατά του κοροναϊού και με το εμβόλιο κατά της γρίπης σε κοντινή απόσταση, ο κ. Σπαντιδέας απάντησε: «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος άλλωστε βρίσκονται σε ανάπτυξη συνδυασμοί εμβολίων δηλαδή κοροναϊού και γρίπης μιας και περιμένουμε ότι και ο κοροναϊός θα μετατραπεί σε μια ενδημική νόσο, η οποία θα μας επισκέπτεται κάθε χρόνο δηλαδή και θα έχουμε την ανάγκη του εμβολίου του κοροναϊού για πολλά χρόνια».

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, επισήμανε: «Όσο αφήνουμε ηλικιακές ομάδες ακάλυπτες από το εμβόλιο τόσο δίνουμε την ευκαιρία στον ιό να μεταφέρεται από τις μεγαλύτερες ηλικίες στις μικρότερες που δεν έχουν εμβολιαστεί και αυτό συμβάλει στη διαιώνιση της πανδημίας. Αυτό που μας απογοητεύει πάρα πολύ είναι ότι οι μεγάλες ηλικίες δεν σπεύδουν να εμβολιαστούνε. Η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με το μικρότερο ποσοστό εμβολιασμένων ατόμων και αυτό είναι απογοητευτικό και αφορά κυρίως τις ηλικίες των άνω των 60 ετών».

«Για αυτό και το βάρος θα πρέπει να πέσει σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες γιατί αυτές είναι που νοσούν σοβαρότερα και αυτές είναι που τροφοδοτούν τα νοσοκομεία με νέες εισαγωγές. Θα πρέπει να πειστούν τα άτομα άνω των 60 ετών να σπεύσουν να εμβολιαστούν γιατί είναι ο μόνος τρόπος αν θέλουν πραγματικά να προφυλαχθούν από τους κινδύνους που προκαλεί ο κοροναϊός», σημείωσε επεξηγηματικά.

«Οι μικρότερες ηλικίες, τα παιδιά του δημοτικού και του Γυμνασίου ναι μεν μπορούνε να νοσήσουν αλλά πολύ σπάνια μπορεί να εμφανίσουν σοβαρή νόσο παρόλα αυτά όμως πρέπει να εμβολιαστούν για να μπορέσουμε να χτίσουμε αυτό το τείχος ανοσίας που θέλουμε», διαμήνυσε κλείνοντας.