Καμπανάκι για την έξαρση του κορονοϊού στη χώρα έκρουσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠA Θεοδώρα Ψαλτοπούλουκαλώντας τον κόσμο να προσέχει περισσότερο τις ημέρες των εορτών.


Ψαλτοπούλου: Όσοι άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού καλό είναι να το κάνουν

Με την υπενθύμιση ότι ο κορονοϊός είναι εδώ και οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν η καθηγήτρια επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου δήλωσε ότι «όσοι δεν έχουν κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο και είναι άνω των 60 ετών καλό είναι να το κάνουν», όπως επίσης ότι οι ευπαθείς ομάδες δεν θα πρέπει να ξεχνούν και το εμβόλιο της γρίπης.

Και αυτό γιατί όπως τόνισε «εαν κολλήσει κάποιος, ειδικά σε αυτές τις ηλικίες που παρατηρούμε τις περισσότερες διασωλήνωσεις και τους περισσότερους θανάτους, είναι σημαντικό να διαγνωστούν άμεσα» καθώς στη θεραπεία βοηθούν τα αντιικά φάρμακα. Η κα Ψαλτοπούλου δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί στη χρήση της μάσκας, σε προαιρετική βάση, ιδίως όταν βρισκόμαστε σε χώρους με συνωστισμό.

«Το επικαιροποιημένο εμβόλιο μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε υγιής ενήλικας, αλλά τη μεγάλη διαφορά τη βλέπουμε στις ηλικίες αυτές, δηλαδή στους άνω των 60 ετών», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμα: COVID και γρίπη: Ανησυχία από τους αυξανόμενους δείκτες στην Ελλάδα - Μόνο 850.000 έχουν κάνει το εμβόλιο για κορονοϊό


Ποια τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής

Αναφορικά με τη νέα παραλλαγή JN.1 του ιού που έχει εντοπιστεί στο εξωτερικό η κα Ψαλτοπούλου δήλωσε ότι έχει εντοπιστεί στην Ασία, Αμερική και ορισμένες βορειο ευρωπαϊκές χώρες.

«Ειναι μια νέα παραλλαγή της Όμικρον και μοιάζει με την Pirola που είχαμε πριν μερικούς μήνες. Δεν ξέρουμε αν προκαλεί μεγαλύτερες πιθανότητες να μπει κάποιος στο νοσοκομείο. Το επικαιροποιημένο εμβόλιο που χρησιμοποιείται είναι ασφαλές» σημείωσε η γιατρός.

Μιλώντας για τα συμπτώματα της συγκεκριμένης παραλλαγής, όπως αυτά έχουν καταγραφεί στο εξωτερικό, έκανε λόγο για ναυτία, εμετό και προβλήματα με το γαστρεντερικό. Και όπως τόνισε οι ειδικοί την παρακολουθούν για να δουν πόσο εύκολα αυξάνεται η πιθανότητα να κυριαρχήσει συγκριτικά με τις υπολοιπες παραλλαγές.


Θεοδώρα Ψαλτοπούλου: Φτάσαμε τους 60 νεκρούς την εβδομάδα 

Σύμφωνα με την ειδικό στα κρούσματα πλέον είναι πολλά κάτι που αποτυπώνεται και στα νοσοκομεία όπου «έχουμε αύξηση τις τελευταίες δύο – τρεις βδομάδες, στις εισαγωγές και στις διασωληνώσεις και μικρή αύξηση στους θανάτους που έφτασαν από 50 την εβδομάδα τους 60».

Ειδικότερα, όπως είπε οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν ξανά για να μην διατρέξουν κάποιο σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

«Κάθε μέρα έχουμε περίπου 350 θανάτους για οποιαδήποτε αιτία. Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι νοσηλείες και τα θύματα αφορούν τα άτομα 60 ετών και άνω και τα άτομα με προβλήματα υγείας».


Μιλώντας για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς επισήμανε ότι δεν θα πρέπει οι νεότεροι να αγκαλιάζουν τη γιαγιά και τον παππού για να μη τους μεταδώσουμε άθελα τον ιό της γρίπης ή του κορονοϊού.

Διαβάστε ακόμα: ΕΟΔΥ: "Σαρώνουν" κοροναϊός και γρίπη στην Ελλάδα – Νέα μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με COVID στο ΕΣΥ


Εκτός από τα παιδιά από στρεπτόκοκκο κινδυνεύουν οι υπερήλικες και όσοι είναι σε ανοσοκαταστολή

Η κα Ψαλτοπούλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον στρεπτόκοκκο με αφορμή την τραγική είδηση για τον 8χρονο που έχασε τη ζωή του. «Δεν είναι το μοναδικό περιστατικό στη χώρα μας. Βλέπουμε μια μεγάλη αύξηση στις ηλικίες προσχολικής και σχολικής ηλικίας και σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική» σημείωσε λέγοντας ότι μετά την πανδημία και τους πολλούς ιούς που κυκλοφορούν εάν κάποιο παιδί κολλήσει υπάρχει η πιθανότητα για να νοσήσει σοβαρά.

Όπως είπε ο στρεπτόκοκκος κολλάει από ένα άτομο που ήδη βήχει, έχει πυρετό και φτερνίζεται. Επίσης κολλάει από τα δερματικά εξανθήματα. Κολλάει και από τις επιφάνειες και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά στα σχολεία, στα νηπιαγωγεία αλλά και σε άλλους χώρους που υπάρχουν αρκετά παιδιά, να απολυμαίνουμε αυτές τις επιφάνειες.

«Δεν είναι ένα σοβαρό νόσημα που μπορεί να εμφανιστεί μόνο στα παιδιά. Μπορεί να εμφανιστεί και σε υπερήλικες και σε άτομα που έχουν ανοσοκαταστολή» σημείωσε.

Συμβουλεύοντας τους γονείς τους κάλεσε να είναι σε επαγρύπνηση για έναν πυρετό ακατέβατο, μία γενικευμένη κακουχία, δυσκολία στην κατάποση, κεφαλιαλγία και συμπτώματα από το γαστρεντερικό.

«Όλα αυτά μας οδηγούν στο να πάμε στον παιδίατρο. Αν δούμε ότι δεν υποχωρούν είναι πολύ σημαντικό να πάμε σε μία δομή, γιατί πολύ σπάνια ο στρεπτόκοκκος, μπορεί να κάνει αυτό το σύνδρομο τοξικής καταπληξίας που είναι απειλητικό για τη ζωή και χρειάζεται σίγουρα εισαγωγή στο νοσοκομείο» δήλωσε η κα Ψαλτοπούλου.

Σχολιάζοντας την αποτελεσματικότητα του τεστ για τον στρεπτόκοκκο κάλεσε τους γονείς να μην τον κάνουν οι ίδιοι στο σπίτι αλλά να απευθύνονται σε φαρμακεία και δομές υγείας για να είναι πιο ασφαλείς για την εγκυρότητα της ένδειξης.