Τέσσερις υποθέσεις πορνογραφίας ανηλίκων μέσω διαδικτύου εξιχνίασε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Συγκεκριμένα, κατόπιν έρευνας των Αρχών, συνελήφθη ένας Έλληνας σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ δικογραφίες τακτικής διαδικασίας σχηματίστηκαν σε βάρος ακόμη τριών Ελλήνων.

Μάλιστα σε μια από τις περιπτώσεις, η ερευνά ξεκίνησε μετά από καταγγελία μιας 15χρονης μαθήτριας, η οποία κατέθεσε ότι ένας 30χρονος πρώην ιδιωτικός υπάλληλος, τον οποίο γνώρισε μέσω facebook, άρπαξε τις φωτογραφίες της και αφού τις παραποίησε τις ανέβασε στα social media και έπειτα τις εκβίαζε.

Οι αξιωματικοί της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, μετά την καταγγελία της κοπέλας, κατάφεραν να φθάσουν στα ίχνη του διαδικτυακού εκβιαστή και μετά από έφοδο στο σπίτι του στην Αθήνα, να του περάσουν χειροπέδες και να τον στείλουν στον εισαγγελέα.

Οι υποθέσεις που ακολούθησαν

Η δεύτερη υπόθεση, διερευνήθηκε στο πλαίσιο προληπτικών δράσεων για την πάταξη του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που περιήλθαν από αλλοδαπές αρχές. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε ψηφιακή ανάλυση και ενδελεχή διαδικτυακή έρευνα, κατά την οποία εντοπίστηκαν χρήστες του διαδικτύου, εντός της ελληνικής επικράτειας, να έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε διάφορους ιστότοπους και να έχουν δημιουργήσει αρχείο παιδικής πορνογραφίας.

Τέλος, για την τρίτη και τέταρτη υπόθεση, αξιοποιήθηκαν πληροφορίες του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου κατά της Εκμετάλλευσης Παιδιών (National Child Exploitation Coordination Center), σύμφωνα με τις οποίες χρήστες του διαδικτύου, εντός της ελληνικής επικράτειας, κατέχουν και διακινούν υλικό πορνογραφίας ανηλίκων. Ακολούθησε ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων και ψηφιακών δεδομένων, κατά την οποία εντοπίστηκαν επίμαχα ηλεκτρονικά ίχνη στη χώρα μας.

Οι φάκελοι των υποθέσεων διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Έπειτα, κολούθησε έρευνα στις οικίες των εμπλεκομένων, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4 σκληροί δίσκοι, 5 κινητά τηλέφωνα, 2 κάρτες sim και 1 φορητή συσκευή αποθήκευσης.

Τα ψηφιακά πειστήρια που κατασχέθηκαν θα αποσταλούν στα αρμόδια Τμήματα της Διεύθυνσης και της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα και παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.

Οι δικογραφίες τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκαν σε βάρος των άλλων τριών ημεδαπών, υποβλήθηκαν με την τακτική διαδικασία στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.