Ισχυρά καιρικά φαινόμενα, με βροχές, καταιγίδες και χαλαζόπτωση προκαλεί η κακοκαιρία «Αθηνά» που πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας από το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σήμερα τα φαινόμενα στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά έντονα, με έμφαση στα νησιωτικά τμήματα του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά, στη Δυτική Μακεδονία και στη Βορειοδυτική Θεσσαλία, όπου θα έχουν και αυξημένη διάρκεια.



Επιπλέον αναμένονται τοπικές χαλαζοπτώσεις, κυρίως στο βόρειο Ιόνιο και άνεμοι έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο και έως 8 μποφόρ στο Ιόνιο.

Τα φαινόμενα γενικά αναμένεται να είναι έντονα στην Κέρκυρα, όπου μάλιστα αναμένεται και έντονο χαλάζι.



Πώς δημιουργήθηκε η «Αθηνά»

Η ατμοσφαιρική διαταραχή στην ευρύτερη περιοχή της Ιταλίας που συνοδεύεται από ψυχρές αέριες μάζες στη μέση τροπόσφαιρα με τη μορφή ψυχρής λίμνης, αποτελεί το αίτιο για την κακοκαιρία "Αθηνά" που από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 7 Οκτωβρίου επηρεάζει αρκετές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, κατά τη διάρκεια της ημέρας έντονα καιρικά φαινόμενα θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά. Περισσότερο θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου (ιδιαίτερα Κέρκυρα και Παξοί), τα δυτικά και βορειοδυτικά ηπειρωτικά και βαθμιαία τμήματα των νομών Μαγνησίας, Λάρισας, Ημαθίας και Πιερίας.

Οι ψυχρές αέριες μάζες στη μέση τροπόσφαιρα σε συνδυασμό με τις θερμότερες αέριες μάζες κοντά στο έδαφος ευνοούν την εκδήλωση ισχυρών κατακόρυφων κινήσεων, οι οποίες αποτελούν βασικό μηχανισμό σχηματισμού καταιγίδων.

Παράλληλα, η θέση της ατμοσφαιρικής διαταραχής σε συνδυασμό με τις θερμές θάλασσες της εποχής, προσδίδουν αυξημένη δυναμική στα καιρικά φαινόμενα.

Ο προγνωστικός χάρτης που ακολουθεί αποτελεί ενδεικτικό στιγμιότυπο της κατανομής των ισχυρών βροχών και καταιγίδων μετά το μεσημέρι της Πέμπτης.



Δεμένα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα θα παραμείνουν στα λιμάνια της Κέρκυρας, της Ηγουμενίτσας και της Λευκίμμης τα πλοία ανοιχτού τύπου, ενώ κανονικά διεξάγονται έως αυτή την ώρα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια με πλοία κλειστού τύπου. Σύμφωνα με το λιμεναρχείο Κέρκυρας οι άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή στο Ιόνιο είναι νοτιοανατολικοί και αγγίζουν τα 7-8 μποφόρ.




Προβλήματα στις πτήσεις στην Κέρκυρα

Εντωμεταξύ, η κακοκαιρία προκάλεσε ιδιαίτερα προβλήματα στην προσγείωση των αεροπλάνων στο αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας της Κέρκυρας προκάλεσε η κακοκαιρία «Αθηνά», με αποτέλεσμα τέσσερις πτήσεις είτε να επιστρέψουν στην Αθήνα είτε να προσγειωθούν σε άλλα αεροδρόμια.

Η κακοκαιρία που πλήττει το νησί προκάλεσε χαμηλή ορατότητα στο αεροδρόμιο, με συνέπεια να μη γίνεται εφικτή η προσγείωση των αεροπλάνων.

Κλειστά τα σχολεία σε Κέρκυρα και Παξούς

Υπενθυμίζεται πως τα σχολεία όλων των βαθμίδων σήμερα Πέμπτη, με απόφαση αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας παραμένουν κλειστά σε Κέρκυρα και Παξούς, ενώ εκτιμάται πως η ένταση της ισχύουσας κακοκαιρίας θα αρχίσει κάπως να φθίνει από τις μεσημεριανές ώρες και έπειτα.

Σύμφωνα με το εκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε την Τετάρτη η ΕΜΥ, σήμερα τα φαινόμενα στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά έντονα, με έμφαση στα νησιωτικά τμήματα του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά, στη Δυτική Μακεδονία, στη Βορειοδυτική Θεσσαλία και απο το μεσημέρι στη βορειοδυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία την υπόλοιπη Πελοπόννησο, όπου θα έχουν και αυξημένη διάρκεια, ενώ οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι στα δυτικά αναμένεται να φτάσουν πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ.