Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής γιατροί και νοσηλευτές, αρνητές του εμβολιασμού που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Η συγκέντρωση οργανώθηκε καθώς σήμερα, ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ θα συζητηθούν δέκα αιτήσεις οι οποίες στρέφονται κατά των εμβολιασμών και των self-test.



Στην Ολομέλεια του ΣτΕ θα συζητηθούν η προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ που ζητάει ακύρωση της απόφασης που επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον χώρο της υγείας, του σωματείου εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και οκτώ αιτήσεις πολιτών.

Όλοι ζητούν να ακυρωθούν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που επιβάλλουν τον εμβολιασμό και τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχούς (self-test) για τον κοροναϊό, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.



Υπενθυμίζεται πως το ΣτΕ με σειρά αποφάσεών του έχει ήδη αποφανθεί υπέρ των εμβολιασμών και των self-test.

Μάλιστα, πρόσφατα το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ αποφάνθηκε ότι η υποχρεωτική δοκιμασία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου covid - 19 (self-test) σε εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα και η ηλεκτρονική καταγραφή του αποτελέσματός τους, είναι συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία και δεν παραβιάζει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας.



Επίσης, το ΣτΕ έχει απορρίψει αιτήσεις γονέων μαθητών και εκπαιδευτικών που ζητούσαν να ανασταλεί η από υπουργική απόφαση του περασμένηου Μαϊου για την εφαρμογή του δωρεάν υποχρεωτικού τεστ για covid-19 σε μαθητές και μαθήτριες, αλλά και στους εκπαιδευτικούς όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.