Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 8 Οκτωβρίου η εκλογική διαδικασία για την πλήρωση των κενών θέσεων των πέντε Ιερών Μητροπόλεων από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Διορθόδοξο Κέντρο στην Μονή Πεντέλης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Αρχιερατικών εκλογών ο Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Ρουσάκης εξελέγης νέος Μητροπολίτη Θήρας με 61 ψήφους, ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς είναι ο νέος Μητροπολίτης Περιστερίου με 64 ψήφους και ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου εξελέγη νέος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου με 58 ψήφους.

Παράλληλα, Μητροπολίτης Καστορίας εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Γεωργάτος με 47 ψήφους, ενώ την κενή θέση στη Μητρόπολη Λαγκαδά πληρώνει ο Αρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρής , ο οποίος εξελέγη με 55 ψήφους.

Οι πέντε νέοι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ο Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Ρουσάκης νέος Μητροπολίτης Θήρας

Ο Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος (κατά κόσμον Παναγιώτης) Ρουσάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1970. Απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής εφοίτησε και έλαβε το πτυχίο του από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκάρη μοναχός την 1.11.1993 στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη υπό του τότε καθηγουμένου Αρχιμ. Χριστοφόρου Παπαδοπούλου.

Χειροτονήθηκε διάκονος την 2.11.1993 υπό του Μητροπολίτου Γρεβενών κυρού Σεργίου και πρεσβύτερος την 17.6.1995 υπό του Θεοφιλεστάτου επισκόπου Κερνίτσης κυρού Λεοντίου και αυθημερόν έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Ως διάκονος υπηρέτησε στους Ιερούς Ναούς Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού και Προφήτου Ηλιού Παγκρατίου, ενώ ως πρεσβύτερος στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυνοσάργους, αναπτύσσοντας πλούσιο πνευματικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό και κατηχητικό έργο.
thiras-amfiloxios
Ο νέος Μητροπολίτης Θήρας
Ως πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ως είρηται Ιερού Ναού εργάστηκε για την αποπεράτωση και αγιογράφησή του, καθώς και για την εκ βάθρων ανοικοδόμηση Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου. Το έτος 1994 άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως μετακλητός υπάλληλος στην τότε οικονομική υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος και από το 1999 μετετέθη στις Κεντρικές υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου όπου μέχρι της εκλογής του υπηρέτησε ως Γραμματεύς παρά τω Αρχιγαμματεί.

Νέος Μητροπολίτης Περιστερίου ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς

Το Σώμα της Ιεραρχίας μετά από μυστική ψηφοφορία, εξέλεξε τον Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Παπαθωμά νέο Μητροπολίτη Περιστερίου με 64 ψήφους.
Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος Παπαθωμάς γεννήθηκε το 1960, σπούδασε νομικά και θεολογία στο ΑΠΘ και κανονικό δίκαιο και θρησκειολογία στο Παρίσι.

Είναι καθηγητής στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι και στο Πανεπιστήμιο Paris XIII. Τέλος να αναφερθεί ότι από το 2009 είναι καθηγητής στη Θεολογική Σχολή Αθηνών.
peristeriou_grigorios
Ο νέος Μητροπολίτης Περιστερίου

Ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου νέος Μητροπολίτης Κιλκισίου

Ο νέος Μη­τρο­πο­λί­της Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος (κα­τά κό­σμον Δη­μή­τριος) Αν­τω­νί­ου – Τρι­αν­τα­φυλ­λί­δης του Γε­ωρ­γί­ου και της Ε­λέ­νης γεν­νή­θη­κε στην Θεσ­σα­λο­νί­κη το έ­τος 1969.

Χει­ρο­το­νή­θη­κε Δι­ά­κο­νος το έ­τος 1992 και Πρε­σβύ­τε­ρος το έ­τος 1994, υ­πό του Γέ­ρον­τός του, Θε­ο­φι­λε­στά­του Ε­πι­σκό­που Τράλ­λε­ων κυ­ρού Ι­σι­δώ­ρου. Υ­πη­ρέτησε α­πό του έ­τους 1995 και έως της εκλογής του στον Ι­στο­ρι­κό Ι­ε­ρό Να­ό Με­τα­μορ­φώ­σε­ως του Σω­τή­ρος, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ε­πί της Ο­δού Κυ­δα­θη­ναί­ων στην πε­ρι­ο­χή της Πλά­κας.

Πα­ράλ­λη­λα, α­πό του έ­τους 2001 υ­πη­ρέτησε στην Ιε­ρά Σύ­νο­δο της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος ως Δι­ευ­θυν­τής του Γρα­φεί­ου Ε­πι­κυ­ρώ­σε­ων και Γραμ­μα­τέ­ας των Ει­δι­κών Συ­νο­δι­κών Ε­πι­τρο­πών Πο­λι­τι­στι­κής Ταυ­τό­τη­τος και Α­κα­δη­μί­ας Εκ­κλη­σι­α­στι­κών Τε­χνών, κα­θώς και ως Μέ­λος της Υ­πο­ε­πι­τρο­πής Καλ­λι­τε­χνι­κών Εκ­δη­λώ­σε­ων της Ι­ε­ράς Συ­νό­δου της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος. Εί­ναι Απόφοιτος του Εκκλησιαστικού Λυκείου Λαμίας και της Θε­ο­λο­γι­κής Σχο­λής Α­θη­νών.
kilkisiou_barth
Ο νέος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου

Στον αι­ω­νό­βιο Ι­ε­ρό Να­ό της Με­τα­μορ­φώ­σε­ως ανέ­πτυ­ξε πλού­σιο πνευ­μα­τι­κό, κοι­νω­νι­κό, πο­λι­τι­στι­κό και εκ­παι­δευ­τι­κό έρ­γο, δι­ορ­γα­νώ­νον­τας και ε­πο­πτεύ­ον­τας: 1. Ε­νο­ρια­κή Ε­ξο­μο­λό­γη­ση, 2. Σχο­λή Γο­νέ­ων, 3. Φοι­τη­τι­κή Ο­μά­δα Νέ­ων, 4. Κα­τη­χη­τι­κή Δρά­ση μα­θη­τών Δη­μο­τι­κού και Γυ­μνα­σί­ου, 5. Κύ­κλο Με­λέ­της Α­γί­ας Γρα­φής, 6. Ποι­μαν­τι­κή Γά­μου, 7. Ποι­μαν­τι­κή Βα­πτί­σε­ων, 8. Κύ­κλο α­νοι­κτών Δι­α­λέ­ξε­ων, 9. Μα­θή­μα­τα Βυ­ζαν­τι­νής και Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Μου­σι­κής, 10. Μα­θή­μα­τα Πα­ρα­δο­σια­κών Ελ­λη­νι­κών Χο­ρών, 11. Ποι­μαν­τι­κή Πεν­θούν­των, 12. Φοι­τη­τι­κή Ο­μά­δα Με­λέ­της Πα­τε­ρι­κών Κει­μέ­νων, 13. Λει­τουρ­γί­α Δα­νει­στι­κής Βι­βλι­ο­θή­κης, 14. Ο­μά­δα Αι­μο­δο­σί­ας, 15. Σε­μι­νά­ρια ε­πι­μορ­φώ­σε­ως Δα­σκά­λων και συγ­κε­κρι­μέ­να με θέ­μα την Δυσ­λε­ξί­α και 16. Αθλητικές Ενοριακές Ομάδες Μπάσκετ και Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (Πίνγκ-Πόνγκ).

Κατά την διάρκεια της διακονίας του στην Ι­ε­ρά Σύνο­δο της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος δι­ορ­γά­νω­σε Σεμινάρια, Η­με­ρί­δες, Συ­νέ­δρια (λ.χ. Αρ­χι­τε­κτο­νι­κής Τέ­χνης και Ναοδομίας), Δι­ε­θνείς Εκ­θέ­σεις και α­πό του έτους 2012 ήταν Υ­πεύ­θυ­νος για την δι­ορ­γά­νω­ση των 10 Δι­ε­θνών Ε­πι­στη­μο­νι­κών Συ­νε­δρί­ων, τα οποί­α ο­λο­κλη­ρώ­θη­καν τον Νο­έμ­βριο του έ­τους 2020, με θέ­μα την Επα­νά­στα­ση του 1821.

Ἀκόμη ήταν Ε­πι­με­λη­τής των κα­τ’ έ­τος εκ­δι­δο­μέ­νων Τό­μων των Πρα­κτι­κών (δέκα εν συνόλω) των Δι­ε­θνών Ε­πι­στη­μο­νι­κών Συ­νε­δρί­ων.

Ως Γραμ­μα­τέ­ας της Ει­δι­κής Συ­νο­δι­κής Ε­πι­τρο­πής Πο­λι­τι­στι­κής Ταυ­τό­τη­τος ήταν επίσης υ­πεύ­θυ­νος για το Πρόγραμμα των 261 Συνοδικών και Περιφερειακών Εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον επίσημο εορτασμό των 200 ετών από της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Ε­πί­σης συμ­με­τέσχε ως Εκ­πρό­σω­πος της Ι­ε­ράς Συνό­δου στην κοι­νή Ο­μά­δα Ερ­γα­σί­ας Πο­λι­τεί­ας και Εκ­κλη­σί­ας με­τά της Γε­νι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Θρησκευμάτων του Υ­πουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας και Θρη­σκευ­μά­των για την εκ­πό­νη­ση Πα­νελ­λή­νι­ων Μα­θη­τι­κών Δι­α­γω­νι­σμών και Εκ­παι­δευ­τι­κών Προ­γραμ­μά­των.

Νέος Μητροπολίτης Καστορίας ο Αρχιανδρίτης Καλλίνικος Γεωργάτος

Ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, μέχρι σήμερα υπηρετούσε ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου.
Γεννήθηκε στην Έδεσσα, μεγάλωσε και αναπτύχθηκε μέσα σε περιβάλλον εκκλησιαστικό, συνοδευόμενο πάντοτε από την παρουσία του Μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης Καλλινίκου. Αποφοίτησε το 1986 από την παιδαγωγική ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης.
kastorias_kallinikos
Ο νέος Μητροπολίτης Καστορίας
Υπηρέτησε επτά χρόνια ως δάσκαλος σε σχολεία της Αθήνας και της περιφέρειας. Από μαθητής του Δημοτικού συνδέθηκε πνευματικά με τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο, Ιεροκήρυκα τότε στην Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης. Και όταν ο Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος εξελέγη Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου ήλθε κοντά του. Από τότε εργάζεται στην Ιερά Μητρόπολη και συντελεί στην έκδοση της “Εκκλησιαστικής Παρέμβασης”.

Νέος Μητροπολίτης Λαγκαδά ο Αρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρής

Ο Aρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρής γεννήθηκε στην Ιερά νήσο της Πάτμου το 1962, όπου παρακολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές και αποφοίτησε από την Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή.

Το έτος 1977 εισήχθη ως δόκιμος μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και τον Απρίλιο του 1979 εκάρη μοναχός από τον θείο του, μακαριστό Καθηγούμενο Ισίδωρο (μετέπειτα ΕπίσκοποΤράλλεων), λαβών το όνομα Πλάτων προς τιμήν του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρα ΠλάτωναΑιβαζίδη, συγγενή εκ του πατρός του.

Υπηρέτησε ως Κωδικογράφος της Μονής, Κατηχητής της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου και ασχολήθηκε με την παλαιογραφία στην Πατμιακή βιβλιοθήκη.

Χειροτονηθείς Διάκονος το 1983 διορίσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων και Πρεσβύτερος-Αρχιμανδρίτης το έτος 1985 υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου,αναπτύσσοντας πλούσια πνευματική δραστηριότητα σε όλους τους τομείς της ενοριακής ποιμαντικής.

Επί δεκαετίας εξέδιδε και διηύθυνε το μηνιαίο περιοδικό «Ενοριακή Διακονία». 
Σπούδασε θεολογία στην Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Το 2002 εκπόνησε διδακτορική διατριβή και ανακηρύχθηκε Αριστούχος Διδάκτωρ Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Επί τετραετία υπηρέτησε ως Συνεργάτης του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου και Αρχισυντάκτης της εφημερίδος «Εκκλησιαστική Αλήθεια».

Από το 1998 έως σήμερα υπηρέτησε και υπηρετεί ως Γραμματεύς του Ιδιαίτερου Γραφείου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου και του νυν Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερωνύμου.Εισηγητής Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου,Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής γυναικείων θεμάτων, Υπεύθυνος του Διαμητροπολιτικού Δικτύου Γυναικών και Επιμελητής εκδόσεώς των «Διπτύχων της Εκκλησίας της Ελλάδος».