Αναφορικά με τους ελέγχους κατά της διασποράς του κοροναϊού το Σαββατοκύριακο, τοποθετήθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αγγελός Μπίνης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπίνης διευκρίνισε «Σωστά είναι τα νούμερα που βλέπετε από το Δελτίο Τύπου». «Να πούμε βέβαια ότι αυτό που ήταν διαφορετικό αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν η ισχύς των νέων μέτρων χαλάρωσης. Οπότε το Σάββατο από το απόγευμα και με τις βράδυνες ώρες, ξημερώματα Κυριακής η προσπάθεια που κάναμε πάντα με την Ελληνική Αστυνομία που είναι η ραχοκοκαλιά όλου του ελεγκτικού προγράμματος έπεσε το βάρος στο να μπαίνουμε στα καταστήματα και να ελέγχουμε ή το δυνατόν το 100% των παρεβρισκόμενων αν διαθέτουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχο ταυτοπροσωπίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ενδεκαμελές κλιμάκιο στα Βόρεια προάστια, τέσσερις από την Αρχή Διαφάνειας, πέντε από την Δίωξη Ηλεκτρονικής Αστυνομίας και δυο από το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα πήγαν από τις 22:00 μέχρι τις 04:00 τα ξημερώματα σε πίστα βραδινή και έλεγξαν 250 φυσικά πρόσωπα ένα προς ένα για πιστοποιητικό και ταυτότητα. Ήταν όλοι εντάξει. Άρα το μαγαζί ήταν σοβαρό, προετοιμασμένο, κατέβηκε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης αλλά και ο επικεφαλής του προγράμματος και ζήτησαν οδηγίες», σημείωσε επεξηγηματικά.

«Το ίδιο έγινε στα Νότια προάστια, μεγάλη πίστα από αυτές που ακούγετε ότι τα πράγματα είναι λίγο πιο χαλαρά. Ελέγχθηκαν 190 άτομα ένα προς ένα, πάλι δεν υπήρξε προβλημα! Φυσικά το ότι ήταν πρώτη μέρα, το ότι αυτά τα μαγαζιά έχουν βρεθεί και από τα Μέσα και από τους δημοσιογράφους ας πούμε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σημαίνει ότι ήταν πιο προσεκτικοί. Απλά πρέπει να μην χαλαρώσουμε εμείς», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι έλληνες πολίτες, καταστηματάρχες είναι το εξής ο ελεγκτικός μηχανισμός όλος μαζί ενωμένος, έχουμε τώρα στις 12:00 μια μεγάλη σύσκεψη με τον κ. Θεοδωρικάκο παρακολουθούμε τις εξελίξεις, συντονίζουμε τις ενέργειές μας πρώτον. Δεύτερον, οι υγιείς επαγγελματίες διαφυλάττουν οι ίδιοι τα καταστήματα, την οικονομική τους βιωσιμότητα, τον υγιή ανταγωνισμό. Τρίτον θα επιβληθούν κυρώσεις οπού πρέπει, δεν υπάρχει κανένας δισταγμός, η εντολή είναι ξεκάθαρη», τόνισε ο κ. Μπίνης.

«Δεν θα χαλαρώσουμε τις επόμενες ήμερες, ειδικά αυτές τις δυο εβδομάδες που πρέπει να κάνουμε αποτίμηση του μέτρου κατά πόσο είναι ώριμος ο κόσμος να το απολαύσει. Μετά από το επόμενο Σαββατοκύριακο θα ακούσουμε τους ειδικούς, θα δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά περιοχή, θα συγκρίνουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα με το ύψος το επιβληθεισών κυρώσεων και θα δούμε αν το μέτρο είχε συνολικά θετικό ή αρνητικό πρόσημο έτσι ώστε αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις να έχουν τεκμήρια και λάβουν απόφαση η οποία θα ζυγίζει καλά την προστασία της δημόσιας υγείας και την οικονομική δραστηριότητα», επισήμανε.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τη νομιμότητα που τηρήθηκε το Σαββατοκύριακο, απάντησε: «Ναι και θα έλεγα ότι εγώ προσωπικά μεταξύ όλων των φορέων είμαι από αυτούς που έχουν τους περισσότερους δισταγμούς για το εάν τα μέτρα αυτά θα αποδώσουν και κατά πόσο είναι έτοιμοι και οι καταστηματάρχες να περιφρουρήσουν οι ιδιοι να αυτοπροστατευτούν. Και μπορώ να πω ότι τα αποτελέσματα που είδα αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν πολύ καλά από άποψη τήρησης των μέτρων».

«Δεν πρόκειται να χαλαρώσουμε τις επόμενες εβδομάδες, έχουμε ένα πολύ καλό σχέδιο συνεργειών και θα προσπαθήσουμε να είμαστε παντού! Σήμερα θα δούμε πως θα κινηθούμε για το υπόλοιπο διάστημα σε όλη την επικράτεια. Μένουμε σε εγρήγορση κι εμείς και οι επαγγελματίες και περιφρουρούμε όλοι τη νέα κατάσταση», διαμήνυσε κλείνοντας.