Ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζινο” με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη.

Αναφορικά με τους ελέγχους και τις παραβάσεις ο κ. Μπίνης τόνισε: «Είχαμε 601 παραβάσεις και εξ αυτών 25 αναστολές λειτουργίας, το 4% του 0,6% από το σύνολο των ελέγχων. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι καμία από τις αναστολές λειτουργίας δεν αφορούσε χρήση πιστοποιητικών άλλου προσώπου οπότε θα είχαμε πλαστοπροσωπία αλλά και πρόστιμο για το φυσικό πρόσωπο ύψους 3.000€. Δεν βρήκαμε ούτε πλαστά πιστοποιητικά, και να διαχωρίσουμε αυτά που είναι από printer τα οποία πολύ απλά με την εφαρμογή θα φανούν αμέσως ότι είναι πλαστά. Αυτά είναι και τα περίφημα από τη Βουλγαρία και να σημειώσουμε εδώ ότι για να πάρεις από τη Βουλγαρία νόμιμο πιστοποιητικό που να είναι από το σύστημα υγείας της χώρας θα πρέπει να έχεις κάποιον δεσμό με τη χώρα να εργάζεσαι, να διαμένεις όχι απλά πήγα και έκανα επ’ ευκαιρία έναν εικονικό εμβολιασμό».

Στη συνέχεια ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας δήλωσε: «Αν είσαι στη χώρα φοιτητής ή εργαζόμενος φυσικά και θα κάνεις εκεί στη χώρα που διαβιείς , που εργάζεσαι αλλά αν έχεις πάει στη Βουλγαρία για 5 μέρες ως τουρίστας τι θα πεις με την ευκαιρία έκανα και ένα εμβόλιο; Αυτό θα ελεγχθεί και φυσικά οι ποινικές κυρώσεις σε μια τέτοια περίπτωση απάτη θα είναι πολύ σοβαρές για αυτό παρακαλώ τον οιονδήποτε έχει κάνει έστω και πρόχειρα αυτή τη σκέψη να την ξεχάσει».

«Είναι προφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών είναι υγιείς, θέλουνε να ανασάνει η αγορά, προτιμούν έστω και αυτή την ας πούμε μειωμένη κίνηση και ένα αυξημένο κόστος για αυτούς γιατί δεν είναι εύκολο να ελέγχεις τα πιστοποιητικά αλλά είναι πολύ προτιμότερο από την άλλη κατάσταση. Δεύτερον οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία και αυτοί σέβονται όχι μόνο τη θυσία των ανθρώπων του ΕΣΥ αλλά κυρίως σέβονται τον κόπο των επιχειρηματιών», είπε στη συνέχεια ο Άγγελος Μπίνης.

Όσον αφορά τους ελέγχους ο Διοικητής ανέφερε ότι γίνεται πολύ καλός έλεγχος και δεν υπάρχουν επικαλύψεις.

«Είναι μαραθώνιος δεν είναι σπριντ, μέχρι την Παρασκευή θα πάμε δυνατά σε όλη την επικράτεια για να μπορέσουμε να δώσουμε πραγματικά δεδομένα και όχι αντίληψη για το τι συμβαίνει στην αγορά έτσι ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις», κατέληξε ο κ. Μπίνης.