Οι φοιτητές έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην καθημερινότητα τους με τα Πανεπιστήμια και πάλι ανοιχτά μετά από σχεδόν δυο χρόνια.

Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα επικρατεί συνωστισμός στις στάσεις, τα λεωφορεία, στις πύλες των Πανεπιστημίων, λόγω των νέων μέτρων που εφαρμόζονται για τον έλεγχο των πράσινων πιστοποιητικών.

Για παράδειγμα, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από την πρώτη μέρα λειτουργίας έχουν σχηματιστεί τεράστιες ουρές φοιτητών στην είσοδο, για τον έλεγχο των πιστοποιητικών.

«Αν κάναμε τον έλεγχο μέσα, θα είχαμε συνωστισμό 2.000 φοιτητών μέσα σε κλειστό χώρο. Τριάντα χρόνια είμαι στο πανεπιστήμιο, δεν έχω ξαναδεί τόσο κόσμο να έρχεται πρώτη μέρα μαθημάτων.», δηλώνει ο Πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Στέλιος Κατρανίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, στον ίδιο έλεγχο υποβλήθηκαν και όσοι βγήκαν την Κυριακή το βράδυ με τους ελέγχους της αστυνομίας για τους ανεμβολίαστους να ξεπερνούν τους 200.000 μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι ειδικοί από την πλευρά τους χαρακτηρίζουν πρόωρο το άνοιγμα με εμβολιαστική κάλυψη κάτω του 65%., 500 χιλιάδες εμβολιασμοί υπολείπονται για να φτάσουμε τα 7 εκατομμύρια με τον ημερήσιο αριθμό εμβολιασμών πάντως να μην ξεπερνά σήμερα τις 25.000. Στη Βόρεια Ελλάδα 1 στους 3 παραμένει ανεμβολίαστος με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Υπενθυμίζεται πως, την Δευτέρα αρχίζουν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για τα δωρεάν 50 GB που μπορούν να προμηθευτούν οι συνολικά 110.000 μαθητές Λυκείου που έχουν εμβολιαστεί έστω με μία δόση.

Παράλληλα, οι πρώτες 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων αναμένονται στη χώρα μας στις αρχές Νοεμβρίου. Θα χορηγούνται σε ασθενείς που μόλις έχουν μολυνθεί από τον ιό και κινδυνεύουν με νοσηλεία.

Δείτε το σχετικό βίντεο