Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου-σεισμολόγος , κος Γεράσιμος Χουλιάρας, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη.

Ειδικότερα, με αφορμή το σεισμό των 6,3 ρίχτερ στην Κρήτη, δήλωσε ότι ο σημερινός σεισμός αφορούσε διαφορετικό ρήγμα από αυτό του Αρκαλοχωρίου, ενώ σε δυναμική ήταν αρκετά μεγαλύτερος. Ακόμη, σε συνέχεια της προειδοποίησης για τσουνάμι, δήλωσε ότι αυτή η προειδοποίηση εκδίδεται πάντα, καθώς «γίνεται προς όλα τα κέντρα τα μεσογειακά και στην Πολιτική Προστασία».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Για τον σεισμό: «Δεκαπέντε μέρες μετά από το σεισμό 5,8 ρίχτερ που είχαμε στην κεντρική Κρήτη, εντελώς διαφορετική η σημερινή περιοχή. Η σημερινή περιοχή είναι σε διαφορετικό ρήγμα από αυτό του Αρκαλοχωρίου, είναι προφανές αυτό αν κάποιος κοιτάξει το χάρτη. Το σημερινό επίκεντρο είναι σε υποθαλάσσια περιοχή, το βάθος είναι στα 8,5 χιλιόμετρα οπότε χαρακτηρίζεται επιφανειακή αυτή η σφοδρή ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,3 ρίχτερ», δήλωσε.

Συνέχισε, τονίζοντας ότι «είναι αρκετά μεγαλύτερος από τα 5,8 του Αρκαλοχωρίου όμως βλέπουμε ότι η θάλασσα βοήθησε και οι περισσότεροι σεισμοί που συμβαίνουν στην Ελλάδα ευτυχώς συμβαίνουν σε υποθαλάσσιες περιοχές και έτσι έχουμε και την απόσβεση της ενέργειας και τη μείωση των καταστροφών που βλέπουμε ακόμη να εξελίσσονται στο Αρκαλοχώρι».

Αναφορικά με την προειδοποίηση για τσουνάμι

«Πάντοτε υπάρχει προειδοποίηση για τσουνάμι από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο όταν ο σεισμός γίνεται σε υποθαλάσσια περιοχή και είναι πάνω από 5,5 ρίχτερ. Πάντοτε εκδίδεται αυτομάτως προειδοποίηση για τσουνάμι. Αυτή η προειδοποίηση γίνεται προς όλα τα κέντρα τα μεσογειακά και στην Πολιτική Προστασία. Είναι καθαρά τεχνικό το θέμα και έτσι πρέπει να γίνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η μετασεισμική ακολουθία είναι έντονη και αυτή τη στιγμή καταγράφουμε δεκάδες δονήσεις», κατέληξε.

Aκούστε ολόκληρη τη συνέντευξη