«Οι τελευταίοι υπολογισμοί δείχνουν μια σχετικά έντονη αυξητική πορεία τις επόμενες μέρες, η οποία θα επιταχυνθεί από τις 25 και έπειτα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο», με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους.

«Η πορεία αυτή θα επιταχυνθεί από τις 25 και έπειτα και περιμένουμε τον Νοέμβριο να είναι αυξητική έντονα. Ταχέως αυξανόμενη από ότι έγινε μέχρι τώρα, αυτό βεβαίως χωρίς να ληφθούν οποιαδήποτε είδους μέτρα, με την κατάσταση που είμαστε σήμερα. Προφανέστατα θα ληφθούν μέτρα γιατί δεν έχει νόημα να μιλήσουμε για αριθμούς, αυτό που έχει νόημα είναι να πούμε ότι πράγματι προβλέπεται και αύξηση θανάτων και αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ άρα πρέπει να το αποφύγουμε αυτό το φαινόμενο που οι υπολογιστές προσομοιώνουν. Ο καλός τρόπος είναι ο εμβολιασμός αλλά επειδή και ο εμβολιασμός θέλει το χρόνο του για να αναπτυχθεί θεωρώ ότι το πιο σημαντικό από όλα είναι να εντατικοποιήσουμε τα τεστ που γίνονται αυτή τη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Υπάρχει μια μείωση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες της τάξης του 25% και να θυμίσω ότι όταν είχαμε τρομερά καλή επιτυχία και φτάσαμε στις αρχές Ιουλίου στους δύο νεκρούς αυτό προήλθε από συγκεκριμένες δράσεις της πολιτείας. Είχαμε φτάσει στις αρχές Μαΐου στις 600 χιλιάδες τεστ την ημέρα. Αυτό είναι αναγκαστικά και το μέτρο που πρέπει να πάρουμε τώρα συνδυαστικά θα έλεγα εκεί που μπορούμε και είναι απαραίτητο και απαραίτητο είναι σε σχολικές μονάδες που δεν έχουν καλό εξαερισμό, σε πανεπιστημιακές αίθουσες, σε εργαστήρια που έχουν πολλά παιδιά μαζί να βάλουμε συσκευές απολύμανσης του αέρα. Καθώς και στα ΜΜΜ είναι σημαντικό να γίνει αυτό, το κόστος δεν θα είναι δραματικό σε σύγκριση με το κόστος που έχει το σύστημα υγείας», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Το ποσοστό εμβολιασμού δεν είναι ικανοποιητικό ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα δεν νομίζω ότι δικαιολογείται αυτό παρά μόνο από το γεγονός ότι δώσαμε χώρο στην παραπληροφόρηση και από ένα σημείο και έπειτα υπάρχει ένα θέμα γενικότερα κρίσης στο σύστημα αξιών, στην εμπιστοσύνη που δείχνουμε στους θεσμούς κλπ. Μια λύση είναι ότι αυτό που άκουσα και πολύ σωστά ο ΕΟΔΥ να πάει στην τοπική κοινωνία, όχι η τοπική κοινωνία στον ΕΟΔΥ για να εμβολιαστεί και χρησιμοποιώντας σαν μέσα της πληροφόρησης ανθρώπους από την τοπική κοινωνία, ανθρώπους που έχουν την αποδοχή αξιοπιστίας από τον κόσμο στην κοινότητά τους, στη γειτονιά ή στην πόλη», διευκρίνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Είναι πολύ σημαντικά αυτά και είναι ακριβώς η στρατηγική που ακολούθησε η Πορτογαλία. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αποφύγουμε τη δημιουργία του φόβο και να μιλήσουμε με τη φωνή της λογικής άλλα κυρίως να αφουγκραστούμε τους ενδοιασμούς και τις ανησυχίες που υπάρχουν από την τοπική κοινωνία», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Πρέπει να φτάσουμε στο στόχο, πρέπει να φτάσουμε σε ανοσία του πληθυσμού χωρίς να υποστούμε τον πόνο από το χαμό δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας. Να θυμίσω ότι στις αρχές Ιουλίου, θυμάστε το είδα βάλει και προσωπικό στοίχημα ότι θα τα καταφέρουμε να μιλήσουμε για μηδενικούς νεκρούς, φτάσαμε πολύ κοντά στους 2 και είναι αμαρτία όταν έχουμε φτάσει εκεί σαν χώρα να είμαστε τώρα στους 34 νεκρούς και να το δεχόμαστε», διαμήνυσε κλείνοντας ο καθηγητής.