Κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι τα νέα από το μέτωπο του κοροναϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την «ψυχρολουσία» των 3.164 χτεσινών διαγνώσεων, τα νέα κρούσματα σήμερα θα είναι κοντά στις 3.500, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει τη χώρα και οι ειδικοί προειδοποιούν για «έκρηξη» κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, κάνοντας μάλιστα και εφιαλτικές προβλέψεις.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως υπάρχει μία αύξηση στα κρούσματα από το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, η οποία σύμφωνα με μερικές εκτιμήσεις πιθανώς να κορυφωθεί τον Νοέμβριο.

«Καμπανάκι» Σαρηγιάννη στα Παραπολιτικά 90,1

«Οι τελευταίοι υπολογισμοί δείχνουν μια σχετικά έντονη αυξητική πορεία τις επόμενες μέρες, η οποία θα επιταχυνθεί από τις 25 και έπειτα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο», με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους.

«Η πορεία αυτή θα επιταχυνθεί από τις 25 και έπειτα και περιμένουμε τον Νοέμβριο να είναι αυξητική έντονα. Ταχέως αυξανόμενη από ότι έγινε μέχρι τώρα, αυτό βεβαίως χωρίς να ληφθούν οποιαδήποτε είδους μέτρα, με την κατάσταση που είμαστε σήμερα. Προφανέστατα θα ληφθούν μέτρα γιατί δεν έχει νόημα να μιλήσουμε για αριθμούς, αυτό που έχει νόημα είναι να πούμε ότι πράγματι προβλέπεται και αύξηση θανάτων και αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ άρα πρέπει να το αποφύγουμε αυτό το φαινόμενο που οι υπολογιστές προσομοιώνουν. Ο καλός τρόπος είναι ο εμβολιασμός αλλά επειδή και ο εμβολιασμός θέλει το χρόνο του για να αναπτυχθεί θεωρώ ότι το πιο σημαντικό από όλα είναι να εντατικοποιήσουμε τα τεστ που γίνονται αυτή τη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Τα μέτρα που συζητούνται στους κύκλους των επιστημόνων

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί έχουν στη φαρέτρα τους μία σειρά από μέτρα για να προτείνουν στην κυβέρνηση αν η κατάσταση ξεφύγει.

Αυτό που συζητούν έντονα είναι να γίνει η μάσκα ξανά υποχρεωτική σε όλους.

Στο τραπέζι έχει πέσει πάντως και η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.