Σε φάση αναζωπύρωσης βρίσκεται και πάλι η πανδημία του κοροναϊού, και οι επιδημιολόγοι να παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία την εικόνα που διαμορφώνεται με τη διασπορά του ιού. Τα 3.739 κρούσματα που αναφέρθηκαν χθες Τρίτη αποτελούν τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων που έχει καταγράψει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας από τις 30 Αυγούστου, ενώ η πίεση στα νοσοκομεία αυξάνεται διαρκώς.

Κόκκινες έχουν γίνει άλλες δύο Περιφερειακές ενότητες, σύμφωνα με τα στοιχεία της επιτροπής των ειδικών 3.739 χθεσινών κρουσμάτων (αποτελούν τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων που έχει καταγράψει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ΕΟΔΥ, από τις 30 Αυγούστου) οι ειδικοί της Υποεπιτροπής Επιδημιολόγων "έβαψαν" κόκκινες άλλες δύο Περιφερειακές ενότητες (ΠΕ) της χώρας κατά τη συνεδρίαση τους.

Πρόκειται για τα Τρίκαλα και τα Γρεβενά, όπου η αύξηση του ιικού φορτίου οδήγησε τους επιστήμονες στην εισήγηση περί επιδημιολογικής αναβάθμισης στον αντίστοιχο χάρτη. Υπενθυμίζεται ότι πλέον το κόκκινο χρώμα στις περιφερειακές ενότητες έχει αμιγώς επιδημιολογικό προσδιορισμό και δεν συνδέεται με κανενός είδους περιορισμούς στην κυκλοφορία ή το ωράριο.

Στα Γρεβενά το ποσοστό των εμβολιασμένων αγγίζει το 52% και στα Τρίκαλα το 58%, ωστόσο το χαμηλό ανάχωμα του εμβολιασμού δεν μπορεί να συγκρατήσει την ανοδική τάση της λοίμωξης Covid-19.

Προβληματισμένοι είναι οι ειδικοί και για την υπόλοιπη Θεσσαλία. Μαγνησία, Λάρισα και Καρδίτσα βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο». Σύμφωνα με την ανάλυση των λυμάτων στον Βόλο η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα αγγίζει το 176% και στη Λάρισα το 30%. Η επιδημιολογική έκρηξη στη Θεσσαλία την κατατάσσει τρίτη με βάση την έκθεση του ΕΟΔΥ με 536 κρούσματα και τριψήφια στις ΠΕ Λάρισας (270), Μαγνησίας (141) και Τρικάλων (101).

Επίσης, στο κόκκινο παραμένουν η Θεσσαλονίκη, η Χαλκδική, η Πιερία, η Πέλλα, η Ημαθία, η Καστοριά, η Δράμα, η Καβάλα, οι Σέρρες, το Κιλκίς, η Ξάνθη και ο Έβρος. Τέσσερις ΠΕ συγκεντρώνουν 993 κρούσματα, το ένα τρίτο σχεδόν των νέων κρουσμάτων, που ανακοινώθηκαν χθες, και πρόκειται για τη Θεσσαλονίκη (574), την Ημαθία (172), την Πέλλα (119) και την Πιερία (128).

Ενδεικτικό του φορτίου που σηκώνουν αυτές οι περιοχές είναι ότι στα νοσοκομεία τους νοσηλεύονται περίπου 800 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, ανεμβολίαστοι στην πλειοψηφία τους. Από τους 29 θανάτους που καταγράφηκαν χθες στο δελτίο του ΕΟΔΥ οι 14 αναφέρθηκαν από τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας.

Οι 29 νέοι θάνατοι λόγω κοροναϊού αύξησαν το σύνολο του Οκτωβρίου στους 587 και στους 15.447 από την έναρξη της πανδημίας.

Η Αττική κατέγραψε χθες Τρίτη 701 κρούσματα, τα περισσότερα στα Βόρεια Προάστια (114), τα Δυτικά Προάστια (109), τον Πειραιά (126) και το Κέντρο (173). Κατά τους ειδικούς, η κατάσταση στην Αττική θεωρείται ελεγχόμενη, με τους ειδικούς να διαπιστώνουν ήπια ανοδική τάση των κρουσμάτων.

Παράλληλα, συνεχίζεται η ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία. Χθες καταγράφηκε ένας από τους πιο υψηλούς αριθμούς εισαγωγών το τελευταίο διάστημα, με 238 νέους ασθενεις με λοίμωξη covid-19. Οι διασωληνωμένοι, ο σκληρός επιδημιολογικής δείκτης, ήταν χθες 356, με το 87.64% να είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, ενώ οι 191 είναι ηλικίας 65 ετών και άνω.



Δύσκολος χειμώνας λόγω χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού

Τον προβληματισμός του εξέφρασε ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής ο οποίος περιμένει αύξηση κρουσμάτων καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα, που μπορεί να φτάσουν τα 5.000 ημερησίως.

«Το θέμα είναι να είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση και όχι ο αριθμός των κρουσμάτων», τόνισε ο κ. Τσακρής στον «αέρα» του ΣΚΑΪ και επισήμανε ότι εφόσον, δεν έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και έχουμε και ένα σύστημα υγείας με τις αδυναμίες που έχει, εκεί σίγουρα θα χρειαστούν μέτρα.

«Θα είναι δύσκολος χειμώνας λόγω χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού», συμπλήρωσε και τόνισε πως ο εμβολιασμός δεν είναι ελευθερία «Βγήκαμε και τελειώσανε όλα», αλλά γίνεται για να προστατεύσουμε τις ζωές μας καθώς ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να γίνει ενδημικό.

Αναφερόμενος στο αντιγριπικό εμβόλιο είπε πως «τα εμβόλια μπορούν να γίνουν μαζί, ωστόσο στην παρούσα φάση προέχει η προστασία από τον κοροναϊό».

Προειδοποίηση Σαρηγιάννη στα Παραπολιτικά 90,1

«Οι τελευταίοι υπολογισμοί δείχνουν μια σχετικά έντονη αυξητική πορεία τις επόμενες μέρες, η οποία θα επιταχυνθεί από τις 25 και έπειτα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο», με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους.

«Η πορεία αυτή θα επιταχυνθεί από τις 25 και έπειτα και περιμένουμε τον Νοέμβριο να είναι αυξητική έντονα. Ταχέως αυξανόμενη από ότι έγινε μέχρι τώρα, αυτό βεβαίως χωρίς να ληφθούν οποιαδήποτε είδους μέτρα, με την κατάσταση που είμαστε σήμερα. Προφανέστατα θα ληφθούν μέτρα γιατί δεν έχει νόημα να μιλήσουμε για αριθμούς, αυτό που έχει νόημα είναι να πούμε ότι πράγματι προβλέπεται και αύξηση θανάτων και αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ άρα πρέπει να το αποφύγουμε αυτό το φαινόμενο που οι υπολογιστές προσομοιώνουν. Ο καλός τρόπος είναι ο εμβολιασμός αλλά επειδή και ο εμβολιασμός θέλει το χρόνο του για να αναπτυχθεί θεωρώ ότι το πιο σημαντικό από όλα είναι να εντατικοποιήσουμε τα τεστ που γίνονται αυτή τη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.