Ούτε μία ούτε δύο, αλλά πέντε συνολικά διαθήκες είχε συντάξει τα τελευταία έξι χρόνια ο αείμνηστος Μίκης Θεοδωράκης. Κι αυτό γιατί από το 2015 και μετά πολλά γεγονότα που συνέβαιναν στην ιδιωτική του ζωή τον έκαναν να αλλάζει τις τελευταίες του επιθυμίες γύρω από τη διαχείριση της περιουσίας του, αλλά και των πνευματικών δικαιωμάτων του τεράστιου έργου που άφησε πίσω του.

Οι διαθήκες βρίσκονταν στα χέρια συμβολαιογράφου, ο οποίος τις κατέθεσε στον αρμόδιο ειρηνοδίκη και πλέον απομένει το τυπικό της υπόθεσης, δηλαδή να οριστεί δικάσιμος και οι κληρονόμοι του «παγκόσμιου Έλληνα» να πάρουν αντίγραφα. Ωστόσο, αυτό που θα κρίνει το δικαστήριο είναι ποια διαθήκη θα κηρυχθεί ως κύρια, καθώς ο ειρηνοδίκης πρέπει να ελέγξει τη γνησιότητα της υπογραφής και την ημερομηνία.

Θα λυθεί και ο γρίφος του «άγνωστου» γιου του Μίκη

Από το συγγενικό περιβάλλον του Μίκη Θεοδωράκη έγινε γνωστό ότι οι συγγενείς θα έχουν στα χέρια τους τη διαθήκη μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή και έτσι θα γνωστοποιηθεί τι ορίζει με την τελευταία βούλησή του ο μουσικοσυνθέτης, ενώ με μεγάλη αγωνία αναμένεται αν ταυτόχρονα θα λυθεί και ο γρίφος του «άγνωστου» γιου του Μίκη, Νίκου Κουρή-Θεοδωράκη, που υποστηρίζει ότι είναι βιολογικός γιος του συνθέτη, εκτός γάμου. Μάλιστα, ο ίδιος απέστειλε εξώδικη πρόσκληση στη Μαργαρίτα Θεοδωράκη, με την οποία της ζητά να επισκεφθούν μαζί τον πραγματογνώμονα του Πρωτοδικείου, γενετιστή Γιώργο Φιτσιάλο, για να εξακριβωθεί αν μεταξύ τους υπάρχει βιολογική συγγένεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίσημο ραντεβού στο εργαστήριο δικανικής γενετικής στη Γλυφάδα ορίστηκε για τις 25 Οκτωβρίου, στις 5 το απόγευμα, ωστόσο ουδείς γνωρίζει αν η Μαργαρίτα θα δώσει το «παρών», ενώ τα αποτελέσματα αναμένονται μέσα σε πέντε ημέρες από τη λήψη των δειγμάτων.

Τι αναφέρει το εξώδικο

Σύμφωνα με το εξώδικο: «Προκειμένου να εξακριβωθεί η βιολογική συγγένεια μεταξύ υμών και εμού, σας καλώ να προσέλθετε στα διαπιστευμένα εργαστήρια δικανικής γενετικής, προκειμένου να πραγματοποιηθεί δειγματοληψία βιολογικού υλικού από τον πραγματογνώμονα γενετιστή, δόκτορα Φιτσιάλο, ο οποίος περιλαμβάνεται στη λίστα των πραγματογνωμόνων του Πρωτοδικείου Αθηνών. Με τον τρόπο αυτό, τη διενέργεια δηλαδή του test DNA αδελφών, θα αρθεί η οποιαδήποτε αμφισβήτηση περί του αν είμαι εκ πατρός αδελφός σας και κατά συνέπεια θα εξακριβωθεί αν είμαι βιολογικό τέκνο του Μίκη Θεοδωράκη του Γεωργίου».

Υπενθυμίζεται ότι ο 54χρονος μουσικός Νίκος Θεοδωράκης-Κουρής προκάλεσε «σεισμό» στην οικογένεια του αείμνηστου συνθέτη όταν την ημέρα του θανάτου του τον αποχαιρέτησε στο Facebook με τη φράση «αντίο πατέρα». Από κει και πέρα, λίγες ημέρες μετά, σε τηλεοπτικό σταθμό της Κέρκυρας είχε υποστηρίξει ότι έμαθε ότι ήταν γιος του Μίκη Θεοδωράκη σε ηλικία 35 ετών. Την αποκάλυψη είχε κάνει στον ίδιο η μητέρα του, Αλεξάνδρα Σαμοΐλη, αδελφή του συνθέτη Σπύρου Σαμοΐλη (μαθητή και συνεργάτη του Μίκη). Τα τελευταία χρόνια είχε αποκτήσει στενή σχέση με το μουσικοσυνθέτη, ο οποίος μάλιστα του παραχώρησε πάνω από 4.000 έργα του, με σκοπό να τα προωθήσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη μέσα από το ιντερνετικό ραδιόφωνο Mikis Radio, που ο Νίκος Κουρής είχε δημιουργήσει για το σκοπό αυτό (και με τη σύμφωνη γνώμη του Μίκη) το 2017.

«Δεν είναι αδελφός μου»

Μετά το θάνατο του συνθέτη, η κόρη του Μαργαρίτα αμφισβήτησε ευθέως την ταυτότητα του Νίκου Κουρή καταθέτοντας στις 30 Σεπτεμβρίου αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που θα συζητηθεί στα τέλη Νοεμβρίου. «Θέλουμε να ξεμπερδεύουμε γιατί μας έχει κουράσει» είχε πει τότε η μοναχοκόρη του συνθέτη. «Πρωτοήρθε το 2014 στη ζωή μας. Δεν υπάρχει συγγένεια. Ήταν να συνεργαστώ μαζί του, δεν τα βρήκαμε γιατί ήταν κάπως απαράδεκτος. Όταν τον είδα να χρησιμοποιεί το επώνυμο σε αφίσες και συναυλίες ήταν too much. Εμένα αδελφός μου είναι ο Γιώργος Θεοδωράκης και περισσότερο για τον αδελφό μου έρχομαι» είχε προσθέσει. Σύμφωνα με την ίδια, ο Νίκος Κουρής «αποβλέπει στη δημιουργία κληρονομικού δικαιώματος επί κάθε στοιχείου της κληρονομιαίας περιουσίας τού πρόσφατα αποθανόντος μουσικοσυνθέτη» και πρόκειται για «ξένο απολύτως υφ’ οιανδήποτε άποψη σώμα» προς τον πατέρα της, αλλά και παντελώς άγνωστο στην οικογένειά της.

Μία ημέρα αργότερα, το Πρωτοδικείο Αθηνών είχε εκδώσει προσωρινή διαταγή, σύμφωνα με την οποία ο 54χρονος μουσικός δεν μπορούσε να χρησιμοποιεί το όνομα «Θεοδωράκης» με την επίκληση ότι είναι γνήσιο τέκνο του.

Στη δικαστική διαμάχη της Μαργαρίτας Θεοδωράκη με τον Νίκο Κουρή είχε διαφοροποιηθεί ο Γιώργος Θεοδωράκης, που είχε δηλώσει ότι ουδέποτε ζήτησε να εκπροσωπηθεί από κανέναν και η ιστορία «θα μας πει ποιος ήταν ο Κύριος Νίκος Κουρής και ποιος ο πραγματικός γιος του πατέρα μας Μίκη Θεοδωράκη», ενώ τελείως διαφορετική ήταν η θέση της πρώτης ξαδέλφης τους Ασπασίας-Άννας Θεοδωράκη (κόρη του αδελφού του συνθέτη, Γιάννη), η οποία είχε δηλώσει πως αποδέχεται τη συγγενική σχέση της με τον Νίκο, καθώς ο ίδιος ο πατέρας της της είχε πει, ήδη από την εφηβική της ηλικία, ότι ήταν ξάδελφός της. Μάλιστα, είχε ζητήσει από την οικογένεια να συναινέσει στην πραγματοποίηση τεστ DNA προκειμένου να λήξει το θέμα, κάτι που είχε ζητήσει και ο ίδιος ο Νίκος Κουρής, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου, για να διαπιστωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είναι πραγματικός γιος του Μίκη Θεοδωράκη.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time