Νέος συναγερμός έχει σημάνει στη χώρα μας, μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα+ καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έχουν εντοπιστεί συνολικά 11 κρούσματα της νέας παραλλαγής του κοροναϊού, τα οποία ιχνηλατήθηκαν διάσπαρτα εντός της ελληνικής επικράτειας.

Ενώ, λοιπόν, οι υγειονομικές υπηρεσίες σε όλον τον κόσμο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, έγινε γνωστό ότι έκανε την εμφάνισή της μία νέα μετάλλαξη, την οποία οι επιστήμονες ονομάζουν «AY.4.2» ή αλλιώς «Δέλτα+».

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για νέο στέλεχος του κοροναϊού, αλλά για υποστέλεχος της παραλλαγής Δέλτα.


11 κρούσματα του υποστελέχους στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο επαναξιολόγησης δειγμάτων από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 στη χώρα μας, 11 δείγματα τα οποία με τα παλαιότερα δεδομένα ταξινομούνταν ως στέλεχος ΑΥ.4 (που ανήκει στο στέλεχος Δέλτα), πλέον με την τρέχουσα αναθεώρηση ταξινομούνται ως στέλεχος ΑΥ.4.2 (ονομαζόμενη και ως Δέλτα+).

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η υποπαραλλαγή AY.4.2 μοιάζει να είναι 10-15% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά δε μπορεί να θεωρηθεί ακόμα υπεύθυνη για τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων COVID στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Γι’ αυτό διεξάγεται έρευνα, για να διαπιστωθεί αν συμβάλλει στην αύξηση των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και αν είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα.

Ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), δήλωσε ότι «δυνητικά είναι ένα οριακά πιο μολυσματικό στέλεχος. Σίγουρα δεν συγκρίνεται με αυτό που είδαμε με την Άλφα και τη Δέλτα, οι οποίες ήταν 50% έως 60% πιο μεταδοτικές».

Εκτίμησε ότι «πιθανώς είναι έως 10% πιο μεταδοτική. Σε αυτό το στάδιο θα έλεγα να περιμένουμε και να δούμε, χωρίς πανικό. Μπορεί να είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, αλλά όχι κάτι τελείως καταστροφικό όπως αυτό που είδαμε προηγουμένως».


Τζουβελέκης: Τα εμβόλια καλύπτουν και την Δέλτα+ μετάλλαξη

Ήδη οι επιστήμονες μελετούν κατά πόσο πρόκειται για μια νέα απειλή, αν και οι ειδικοί θεωρούν απίθανο να διαφεύγει από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Τα εμβόλια καλύπτουν και την Δέλτα+ μετάλλαξη, επεσήμανε ο Αργύρης Τζουβελέκης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας στο νοσοκομείο Πατρών. «Ακόμη μελετάται. Είναι μια μικρή παραλλαγή της Δέλτα μετάλλαξης, δεν ξέρουμε εάν έχει μεγαλύτερη λοιμογόνο δράση ή μεταδοτικότητα» σημείωσε.

«Τα εμβόλια καλύπτουν τη Δέλτα μετάλλαξη, άρα καλύπτουν και τις μικρές παραλλαγές της» διευκρίνισε.