Μετά από έναν Σεπτέμβριο όπου υπήρχε μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, το τελευταίο 10ημερο έχει αρχίσει αύξηση των πανδημικών δεικτών, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας ΝίκοςΤζανάκης.

«Μετά από ένα Σεπτέμβριο ο οποίος ήταν σταθεροποιητικός και ελαφρά πτωτικός όσον αφορά τα κρούσματα και τους θανάτους που από 38 με 40 θανάτους κατά μέσο όρο την ημέρα είχαμε πέσει στους 30-31 έχει αρχίσει εδώ και δέκα μέρες μια σταδιακή στην αρχή ήπια αύξηση και την τελευταία εβδομάδα μια έντονη αύξηση των πανδημικών δεικτών, ιδίως των κρουσμάτων και αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τις νοσηλείες και τις ΜΕΘ μετά από δέκα μέρες», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι αναμένουμε τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες σε νοσηλείες και ΜΕΘ.

Είπε ότι υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα.

Ανέφερε ότι για την ανοσία χρειάζεται να εμβολιαστούν ένα εκατομμύρια άνθρωποι.

«Χρειαζόμαστε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπους που να έχουνε ανοσία η οποία μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω του εμβολιασμού είτε πρέπει να επιτευχθεί επώδυνα δυστυχώς μέσω της λοίμωξης. Πρέπει να πάμε σαν πληθυσμός πάνω από 7 -7,5 εκατομμύρια για να πούμε ότι η πανδημία θα εισέλθει σε ενδημική φάση», επισήμανε.

Ακόμα, επισήμανε ότι εάν νοσήσει αυτό το ένα εκατομμύριο πολίτες θα πρέπει για 200 ημέρες να έχουμε 5.000 καθημερινά ενώ θα έχουμε 7 με 8 χιλιάδες θανάτους.