«Καθημερινά γίνονται 25 με 30 χιλιάδες εμβολιασμοί πρώτης δεύτερης και τρίτης δόσης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι σύντομα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου για τους κάτω των 50 ετών.

Την ίδια στιγμή τόνισε πως η τρίτη δόση κινείται καλά στις ηλικίες που έχει ανοίξει.

Τέλος, ανέφερε ότι η μετάλλαξη Δέλτα καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάριος Θεμιστοκλέους στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας σημείωσε: «Βγάζουμε 350 κινητές μονάδες σχεδόν σε καθημερινή βάση έχουν κάποιο αποτέλεσμα απλώς είμαστε στη φάση που δυσκολευόμαστε είναι εμφανές. Κάθε μέρα οι εμβολιασμοί είναι μεταξύ 25 και 30 χιλιάδων συμπεριλαμβανομένων της πρώτης, δεύτερης και τρίτης δόσης. Η πρώτη δόση είναι μεταξύ 5 και 9 χιλιάδων σε καθημερινή βάση. Αυτή η εβδομάδα είναι αρκετά καλύτερη από την προηγούμενη είναι γύρω στις 9 με 10 χιλιάδες ραντεβού για την πρώτη δόση».

Ερωτηθείς πότε θα ανοίξει η τρίτη δόση για το σύνολο του πληθυσμού, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε: «Αυτό εξαρτάται από την εθνική επιτροπή εμβολιασμών, θα γίνει κάποια στιγμή έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε μεγάλη πίεση για αυτό γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των κάτω των 50 έχει εμβολιαστεί από Μάιο και μετά. Έχω μιλήσει με την κ. Θεοδωρίδου θα δει τα δεδομένα και θα μας πει, κάποια στιγμή θα ανοίξει. Μέχρι στιγμής κινείται καλά η τρίτη δόση, θεωρούμε ότι δεν θα έχουμε κάποιο κόλλημα στην τρίτη δόση».

Αναφορικά με το αναπάντητο αίτημα του προέδρου του ιατρικού συλλόγου Γρεβενών για κινητή μονάδα εμβολιασμού, επισήμανε: «Τα Γρεβενά έχουν εμβολιαστικά κέντρα, έχουμε πει στους δημάρχους να κάνουν προσπάθεια να μαζέψουν κόσμο. Εμείς με το να στείλουμε κινητή μονάδα δεν αλλάζει κάτι αλλά χρειαζόμαστε αυτή τη συνεργασία και πέρα από την γκρίνια να γίνεται και κάποια δουλειά από τους δημάρχους. Όπου έχουμε δει το δήμαρχο της περιοχής, τον ιερέα της περιοχής να το έχει δουλέψει έχουμε άλλο αποτέλεσμα. Και ο δήμαρχος των Γρεβενών αν θέλει κινητή μονάδα αυτό μπορεί να κανονιστεί , να πάει παρόλο που δεν υπάρχει κάποιο σημείο που να απέχει περισσότερο από 20 λεπτά από εμβολιαστικό κέντρο».

Αναφορικά με την κάλυψη της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ από τα εμβόλια, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε: «Η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια. Οι εταιρείες αυτή τη στιγμή δεν παρασκευάζουν κάποιο εμβόλιο που θα καλύπτει νέες μεταλλάξεις, ότι μετάλλαξη κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια, δεν αναμένεται κάτι από τις εταιρείες που να χρειάζεται λόγω των μεταλλάξεων που υπάρχουν. Η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ έχει πολύ υψηλή προστασία και από τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια και δεν αναμένεται ότι θα παρασκευαστεί εμβόλιο για τη μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ, καλύπτεται η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ από αυτά τα εμβόλια που έχουμε αυτή τη στιγμή».

Για τους παιδιάτρους που συμμετέχουν στον εμβολιασμό, ανέφερε: «Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι οι παιδίατροι συμβουλεύουν τα παιδιά για το εμβόλιο, αυτό είναι το κυριότερο, δεν είναι τόσο που θα γίνει το εμβόλιο. Έχουμε μια χαμηλή συμμετοχή των παιδιάτρων είναι λίγο περισσότεροι από 60 άτομα, είναι αναμενόμενο εμείς το περιμέναμε αυτό γιατί έχει μεγάλη τεχνική δυσκολία το εμβόλιο στη διαχείριση του, δεν έχει καμία σχέση με τα άλλα εμβόλια που κάνουν οι παιδίατροι».

Για την εικόνα της Πορτογαλίας σε σχέση με τους εμβολιασμούς, υπογράμμισε: «Η Πορτογαλία δεν έχει σχέση με την Ελλάδα, έχει πολύ μεγάλες διαφορές. Να αντιστρέψω την ερώτηση η Πορτογαλία γιατί βγήκε σε δύο χρόνια από το μνημόνιο και η Ελλάδα χρειάστηκε περισσότερα χρόνια να βγει από το μνημόνιο; Αν υπήρχε κάτι που έγινε στην Πορτογαλία πιστεύετε ότι δεν θα το κάναμε και εμείς εδώ; Είναι και κοινωνικό το προβλημα».

«Οι παραγγελίες της χώρας για την επόμενη χρονιά είναι MRNA εμβόλια, είναι αυτή τη στιγμή Pfizer και Moderna. Αυτή τη στιγμή με βάση την απόφαση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών η τρίτη δόση γίνεται με Pfizer, με επιστημονικά δεδομένα η επιτροπή έχει αποφασίσει αυτό», διαμήνυσε κλείνοντας ο κ. Θεμιστοκλέους.