Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, ωστόσο, απέναντι τους όλοι, παρελαύνοντες και θεατές θα έχουν την πανδημία, γι’ αυτό θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική για όλους, με εξαίρεση τους παρελαύνοντες που θα είναι στοιχισμένοι.

Εξαίρεση θα αποτελέσει η Ημαθία καθώς αποφασίστηκε ακύρωση των παρελάσεων μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, ενώ μόνο στρατιωτική θα είναι η παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, όπως προβλέπει εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών.


 Εκτός τα πολιτικά τμήμα στη Θεσσαλονίκη

Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί κανονικά, ενώ όπως ανέφερε η  Bούλα Πατουλίδου, αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης,: «Όλα τα πολιτικά τμήματα είναι εκτός ενώ η παρέλαση δεν θα κρατήσει πάνω από μια ώρα».

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι: «Οι παρελάσεις θα γίνουν με τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας που υπάρχουν».



 Υποχρεωτικά με μάσκα οι θεατές

 Σε διευκρινήσεις αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, προχώρησε το υπουργείο Υγείας υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός.

Επομένως, την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι.

Ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους.

 

 Προβληματισμός των ειδικών

 Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, είχε αναφερθεί στις παρελάσεις της ερχόμενης εβδομάδας, σημειώνοντας πως «ακούμε συζητήσεις για τις παρελάσεις. Είναι προφανές ότι κατά την παρακολούθηση της παρέλασης, στρατιωτικής ή μαθητικής, όλοι θα πρέπει να φοράμε τη μάσκα μας».

 Η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ, αναφέρει πως: «Ο συνωστισμός δεν ευνοεί, όλοι θα πρέπει να φορούν οι πάντες μάσκα».

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστημίου Κρήτης, δήλωσε: «Το δικό μας μοντέλο λέει ότι τις επόμενες είκοσι μέρες θα έχουμε 4.000 κρούσματα κινητό μέσο όρο».

Ο Χρήστος Παπαστεργίου ιατρός στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, αναφέρει: «Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Το πρόβλημα στις ΜΕΘ έχει αρχίσει να διογκώνεται».