Στα Παραπολιτικά 90,1 μίλησε για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα, την αναγκαιότητα της τήρησης των μέτρων στις παρελάσεις αλλά και τα φάρμακα για την καταπολέμηση του covid ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Στο θέμα των παρελάσεων, επισήμανε πως μπορούν να γίνουν αρκεί να υπάρχει πιστή τήρηση των μέτρων, ενώ επισήμανε πως τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού είναι συμπληρωματικά των εμβολίων.

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής εκτίμησε ότι είναι πιθανό να αυξηθούν τα κρούσματα, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι πλέον σημαντικός δείκτης καθώς περιλαμβάνονται και άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο.

Τέλος, ανέφερε πως πρέπει να κοιτάμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τους θανάτους.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Για τις παρελάσεις: Δεν νομίζω ότι θα ξεφύγει το πράγμα από τις παρελάσεις αν γίνουν τηρώντας τα μέτρα. Το πρόβλημα είναι με τα άτομα που θα παρακολουθήσουν αν αυτό ελέγχεται και δεν δημιουργηθούν συνωστισμοί. Νομίζω ότι είναι κάτι που μπορεί η κοινωνία να προχωρήσει και να το κάνει γιατί είναι ένα σημάδι κανονικότητας.

Αναφορικά με τα φάρμακα κατά του κοροναϊού

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τα φάρμακα είναι συμπληρωματικά του εμβολίου, δεν ειναι αντί των εμβολίων. Τα εμβόλια είναι το βασικό εργαλείο με το αντιμετωπίζουμε την πανδημία σε πολλά μέρη του κόσμου και σε αυτούς που δεν καλύπτονται από τα εμβόλια γιατί δεν κάνουν ανοσία, αυτό το 10 με 15% στους οποίους δεν δρουν τα εμβόλια, για αυτούς θέλουμε να έχουμε και τα φάρμακα.

Επειδή έχουμε τον εμβολιασμό δεν περιμένω ότι θα έχουμε καταστάσεις όπως πέρυσι. Δεν είναι πια ο αριθμός κρουσμάτων ο πιο σημαντικός δείκτης γιατί πολλά κρούσματα είναι άτομα που μπορεί να έχουν κάνει το εμβόλιο και από αυτούς πολύ λίγοι θα χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη ή κάτι χειρότερο. Άρα αυτό που έχει μεγάλη ουσία είναι να βλέπουμε πόσες εισαγωγές στα νοσοκομεία, στις ΜΕΘ και νεκρούς αυτό δεν νομίσω ότι θα φτάσει την περσινή εικόνα αλλά υπάρχει ακόμα μια μεγάλη ομάδα συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί που τρέφουν τον κορονοϊό. Και βέβαια επειδή έχουμε τόσο μεγάλη ομάδα ανεμβολίαστων ο ιός παραμένει, αναπαράγεται υπάρχουν μεγάλα ιικά φορτία τα οποία καταλήγουν να μολύνουν και κάποιους από τους εμβολιασμένους.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να κάνουν δεύτερη δόση όσοι έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο:  Ναι θα πρέπει να κάνουν και αυτοί όταν συμπληρώσουν 6 μήνες και υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια η μια είναι να κάνουν δεύτερη δόση από το ίδιο εμβόλιο ή να κάνουν τη δεύτερη δόση με Pfizer