kinisi_dak_1
Ελλάδα

Δακτύλιος: «Έφραξαν» οι δρόμοι της Αθήνας - Δείτε live την κίνηση (εικόνες)

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για την εφαρμογή του Δακτυλίου

Τεράστιες είναι οι ουρές που έχουν σχηματιστεί στα δύο ρεύματα του Κηφισού την πρώτη ημέρα εφαρμογής του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας.

Πώς είναι η κίνηση

Στην κάθοδο του Κηφισού οι καθυστερήσεις ξεκινούν από την Κηφισιά μέχρι το Περιστέρι και στην άνοδο από Ρέντη μέχρι Αχαρνών. Την ίδια στιγμή, άκρως αυξημένη είναι η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας από νωρίς το πρωί καθώς σημαντικό μποτιλιάρισμα καταγράφεται αυτή την ώρα στους πιο κεντρικούς οδικούς άξονες του Λεκανοπεδίου Αττικής.Αυξημένη είναι η κίνηση αυτή την ώρα τους περισσότερους δρόμους με αποστάσεις που θέλουν 10 με 15 λεπτά να χρειάζονται πάνω από μισή ώρα, ενώ κυκλοφοριακή συμφόρηση παρατηρείται αυτή την ώρα και στο κέντρο της Αθήνας, με τα κυριότερα προβλήματα να εντοπίζονται στη Βασιλέως Κωνσταντίνου, Καλλιρρόης, Αδρηττού, Αλεξάνδρας και Φιλολάου.

Δείτε live την κίνηση στους δρόμους ΕΔΩ.

Καθυστερήσεις θα συναντήσουν οι οδηγοί και στα δύο ρεύματα επί της Κηφισίας, στο ύψος του Ψυχικού, ενώ την ίδια στιγμή Αντιμέτωποι με την κίνηση είναι οι οδηγοί και στις λεωφόρους Εθνικής Αντιστάσεως, Ηλιουαόλεως, Ελευθερίου Βενιζέλου και Βουλιαγμένης.Στα νότια, υπάρχει μποτιλιάρισμα σε κάποια σημεία της λεωφόρου Βουλιαγμένης και της Λεωφόρου Ποσειδώνος ενώ στη Λεωφόρο Υμηττού, στο ύψος της Μονής Καισαριανής, υπάρχουν ουρές αυτοκινήτων, επίσης, σε κάποια σημεία.

Αναφορικά με τον Δακτύλιο, η κυκλοφορία των οχημάτων θα γίνεται καθημερινά για όλα τα ΙΧ με το σύστημα μονά ζυγά, Δευτέρα ως Πέμπτη από τις 7 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και τις Παρασκευές ως τις 3 το μεσημέρι. Ελεύθερα θα μπορούν να κινούνται τα αυτοκίνητα EURO-6, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, όλα τα ηλεκτρικά, υβριδικά και φυσικού αερίου και υγραερίου εκ κατασκευής οχήματα.Οι άδειες των λεγόμενων καθαρών IX θα χορηγούνται Ειδικό Σήμα Κυκλοφορίας Οχήματος στον Δακτύλιο μέσω του gov.gr.

Όσον αφορά στους μόνιμους κατοίκους του δήμου Αθηναίων, θα κάνουν αίτηση στην Πλατφόρμα των Ψηφιακών Υπηρεσιών του Δήμου, eservices.cityofathens.gr, για να βγάλουν κάρτα εισόδου-εξόδου. Η κάρτα δημιουργείται και εξάγεται αυτόματα από το σύστημα.
Οι καθυστερήσεις στην Αττική Οδό


Οι ημέρες και ώρες ισχύος του Δακτυλίου είναι οι εξής:


Δευτέρα έως Πέμπτη, ώρες 07:00 έως 20:00, Παρασκευή, ώρες 07:00 έως 15:00. Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν.

Τα όρια του δακτυλίου

Τα όρια του Μικρού Δακτυλίου ορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους:

Λ. Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Λ. Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπ. Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Αμβρ. Φραντζή - Λ. Ανδρ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Λ. Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως - Πλ. Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Λ. Αλεξάνδρας.

Βήμα βήμα η διαδικασία έκδοσης για το δακτύλιο

Ψηφιακά μέσω του daktylios.gov.gr μπορούν οι πολίτες να εκδίδουν, πλέον, το ειδικό σήμα για την ελεύθερη κυκλοφορία στον δακτύλιο της Αθήνας για τα φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα, σύμφωνα με τα κριτήρια του υπουργείου και Μεταφορών.

Η νέα υπηρεσία που σχεδίασαν τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών και υλοποίησε το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποσκοπεί στη διευκόλυνση των οδηγών και την διασφάλιση της γνησιότητας των σχετικών αδειών. Έτσι, τα νέα ειδικά σήματα εκδίδονται ψηφιακά, γρήγορα, εύκολα και με απόλυτη διαφάνεια.

Σύμφωνα με την υπ’ αρ. οικ-289738/Φ.911 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ B’ 4860/20-10-2021), οι κατηγορίες των οχημάτων που εξαιρούνται από την εκ περιτροπής κυκλοφορία των αυτοκινήτων εντός του μικρού δακτυλίου (μονά – ζυγά) και για τις οποίες εκδίδεται το ειδικό σήμα είναι οι εξής:

  • ηλεκτρικά
  • εκ κατασκευής φυσικού αερίου ή υγραερίου
  • υβριδικά
  • κατηγορίας Euro 6 που εκπέμπουν κάτω από 120 gr CO2.


Η λειτουργία της υπηρεσίας είναι ιδιαίτερα απλή και φιλική προς τον πολίτη. Αρχικά, ο ενδιαφερόμενος αυθεντικοποιείται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του στο Taxisnet και στη συνέχεια υποβάλλει αίτηση για την έκδοση του ειδικού σήματος, αφού δηλώσει τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη. Τα στοιχεία του οχήματος αντλούνται από τα μητρώα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.