Νέο “αίμα” χρειάζεται το ΕΣΥ της χώρας μας και οι αλλαγές, τις οποίες έχει ήδη σχεδιάσει η κυβέρνηση, αποτελούν μονόδρομο για το σύστημα Υγείας. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, σήμερα, Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής σχετικά:

«Χτίζουμε, σε συνεργασία με επιστημονικό φορέα του εξωτερικού, ένα προβλεπτικό μοντέλο ανάλυσης της ζήτησης σε ανθρώπινο δυναμικό σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του ΕΣΥ και όχι μόνο με πληθυσμιακούς δείκτες, π.χ. πόσους γιατρούς χρειαζόμαστε ανά κλίνη σε ένα νοσοκομείο ή σε μία δομή Υγείας.

Να υπενθυμίσω ότι, την περίοδο της πανδημίας έγιναν βήματα και το ΕΣΥ ενισχύθηκε με προσλήψεις αλλά όπως προανέφερα χρειάζεται πλέον ένας στρατηγικός σχεδιασμός, ο οποίος υλοποιείται, ώστε τα επόμενα χρόνια να ανταποκριθεί το σύστημα στις προκλήσεις της εποχής.

Χρήσιμο εργαλείο οι συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα

Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο προκειμένου να παρέχουμε νέες υπηρεσίες Υγείας αλλά και να βελτιώσουμε τις ήδη παρεχόμενες. Είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που δεν επιφέρει επιπλέον κόστος συμμετοχής για τον πολίτη και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε στο έπακρο. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, τα μοντέλα αυτά έχουν εφαρμοστεί στο εξωτερικό με επιτυχία.

Όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζονται αλλαγές στον Υγειονομικό χάρτη. Ήδη μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων συμφώνησαν σε ορισμένες βασικές αρχές που πρέπει να χαρακτηρίζουν την ανασυγκρότηση του νοσοκομειακού κυρίως τομέα.

Είχαμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας να ξεκινούν από την είσοδο μας στο νοσοκομείο και να τελειώνουν κατά την έξοδο μας από αυτό. Θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια, διαλειτουργικότητα και συνεργασία σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών του συστήματος Υγείας, από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια και στη μετανοσοκομειακή φροντίδα Υγείας και ό,τι αυτό σημαίνει, ανακουφιστική φροντίδα, αποκατάσταση, κλπ.

Δεν θα κλείσουν νοσοκομεία 

Η αλλαγή του υγειονομικού χάρτη δεν σημαίνει ότι θα κλείσουν νοσοκομεία. Θα υπάρξουν συνέργειες, συνεργασίες, αλλαγές χρήσης και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις συμπληρωματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να δούμε και τη σχέση του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα, όπως αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας που υπάρχει συνεργασία, και με τις υγειονομικές δομές των Ενόπλων Δυνάμεων.

Έχουμε πλέον ένα τεράστιο εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης που μας επιτρέπει να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές μας και να προχωρήσουμε στη δημιουργία μεγάλων και εμβληματικών έργων στον τομέα της Υγείας, όπως είναι το Κέντρο Γονιδιακών και Κυτταρικών Θεραπειών στη Θεσσαλονίκη και ένα μεγάλο κέντρο ακτινοθεραπείας στην Αθήνα.

Άλλες δράσεις

Επίσης υπάρχουν και άλλες δράσεις. Ο ΟΔΙΠΥ που συγκροτήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει ήδη παραγάγει αποτελέσματα καθώς ασχολείται με την αξιολόγηση των υπηρεσιών και την αναβάθμιση της ποιότητας τους. Η χώρα μας δεν είχε την δυνατότητα να παρέχει στοιχεία σε ότι αφορά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας σε διεθνείς Οργανισμούς. Αυτό πολύ σύντομα θα αλλάξει καθώς έχουμε σχεδιάσει τόσο το πακέτο των δεικτών αποτελεσματικότητας, ανταποκρισιμότητας και ασφάλειας του συστήματος Υγείας, όσο και την τροφοδότηση των πληροφοριακών συστημάτων ώστε να έχουμε στη διάθεση μας αυτά τα στοιχεία.

Ο ΟΔΙΠΥ πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας περισσότερες από 16 αποστολές σε νοσοκομεία της επικράτειας όπου σε επίπεδο κλινικής εντοπίστηκαν ζητήματα, δόθηκαν οδηγίες και υπήρξε η δυνατότητα βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Κίνητρα στο ιατρικό και το λοιπό προσωπικό

Περαιτέρω θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στο ιατρικό και το λοιπό προσωπικό που εργάζεται στο ΕΣΥ. Υπάρχει ήδη ένα σχέδιο νομοθεσίας σε ότι αφορά τα κίνητρα για τους γιατρούς, ειδικά για άγονες και απομακρυσμένες περιοχές αλλά και να δοθεί η δυνατότητα να επιστρέψουν στην Ελλάδα αξιόλογοι γιατροί από το εξωτερικό. Και θα επιστρέψουν όταν δημιουργήσουμε διαδικασίες αξιολόγησης στο σύστημα Υγείας για τους γιατρούς, και όχι μόνο, έτσι ώστε το σύστημα να έχει τους καλύτερους και να παρέχει τη δυνατότητα σταδιοδρομίας στο ΕΣΥ.

Έχουμε σχεδιάσει και αλλά εργαλεία όπως τη συμμετοχή μας σε πρόγραμμά που προβλέπει την αξιολόγηση των υπηρεσιών Υγείας από τους ίδιους τους πολίτες που έρχονται σε επαφή με το σύστημα Υγείας,

Εκπονήσαμε κατά την διάρκεια της πανδημίας ένα εγχειρίδιο για το πως πρέπει να λειτουργεί ένα νοσοκομείο κατά τη διάρκεια μιας κρίσης και πως να τη διαχειριστεί.

Επίσης, η πανδημία κατέδειξε την ανάγκη να αποκτήσουμε αυτάρκεια και αυτοδυναμία σε βασικά υγειονομικά αγαθά, είτε είναι φάρμακα, είτε είναι εξοπλισμός, είτε είναι αναλώσιμα υλικά.

Μάλιστα η Ελλάδα πρωτοστάτησε στον τομέα αυτό, είδαμε την Ελληνική φαρμακοβιομηχανία να εξάγει φάρμακα σε χώρες που είχαν ανάγκη, είδαμε την ιδιωτική πρωτοβουλία να προχωρεί στην παραγωγή αναλώσιμων υλικών. Όπως μάσκες, που πριν από την πανδημία η παγκόσμια αγορά εξαρτιόταν αποκλειστικά από την Κίνα.

Είναι η ώρα των αλλαγών. Αυτά που έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται αποτελούν κυβερνητικές αποφάσεις που πραγματικά θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για ένα νέο ΕΣΥ και θα δώσουν τη δυνατότητα στο σύστημα αυτό να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των συμπολιτών μας για ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας αλλά και θα δώσουν τη δυνατότητα στη χώρα μας να αποτελέσει και κόμβο παροχής υπηρεσιών για την ευρύτερη περιοχή”.