Βαρύτερο κατά σχεδόν 30% είναι σύμφωνα με τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα το επιδημιολογικό «φορτίο». Ως εκ τούτου, οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον Νοέμβριο και ο κλοιός πλέον έχει αρχίσει και σφίγγει επικίνδυνα.

Μόνο τα τελευταία 24ωρα εισήχθησαν στα νοσοκομεία της χώρας άνω των 1000 ασθενών με κοροναϊό, οι οποίοι ήταν ως επί το πλείστον ανεμβολίαστοι. Τη Δευτέρα νοσηλεύονταν περίπου 2.400 ασθενείς, εκ των οποίων οι 609 στις ΜΕΘ. Μάλιστα, 354 είναι διασωληνωμένοι.

Παράλληλα, χθες (25/10), τα ημερήσια κρούσματα έφτασαν τα 3.937, έναντι μάλιστα σχετικά μικρού αριθμού ελέγχων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θετικότητα των τεστ ξεπέρασε το 5%.



Προβληματίζουν οι αριθμοί

Το 38% των νοσηλευομένων με κοροναϊό εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ χθες μόνο στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 623 κρούσματα, κάτι λιγότερο δηλαδή σε σχέση με την Αττική. Τα παραπάνω αριθμητικά δεδομένα, σε συνδυασμό με την επερχόμενη παρελάση της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και τους εορτασμούς του πολιούχου, Αγίου Δημητρίου, δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ».

Παράλληλα, το περασμένο 24ωρο στα νοσοκομεία της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περριφέρειας νοσηλεύονταν συνολικά 743 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid και 131 σε ΜΕΘ. Το 77% των ασθενών στις απλές κλίνες και το 96% εκείνων στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας είναι ανεμβολίαστοι.

Σύσκεψη υπό την Γκάγκα

Χθες, το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, ήταν η ενεργοποίηση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την επιδημία στο ΕΣΥ στη Μακεδονία και τη Θράκη.



Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η παραχώρηση απλών κλινών για νοσηλεία ασθενών με Covid-19 από τις κλινικές του «Γ. Γεννηματάς» και του «Άγιος Δημήτριος». Επίσης, δρομολογήθηκε η παραχώρηση 100 κλινών από την ιδιωτική μονάδα υγείας «Αρωγή».

Η κ. Γκάγκα μεταβαίνει σήμερα και για τρεις ημέρες στους επιβαρυμένους νομούς της περιοχής, όπου θα επισκεφθεί τα νοσοκομεία και θα ελέγξει πως υλοποιείται το επιχειρησιακό σχέδιο.