Τον κώδωνα του συθναγερμού για το τέταρτο κύμα του κοροναϊού κρούουν οι επιστήμονες προτείνοντας επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

«Λύση είναι η μείωση αναγκών μόνο με αύξηση υποχρεωτικότητας δεν έχουμε άλλο τρόπο, πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστούμε δεν είναι ατομική υποχρέωση, καταρρέει ένα σύστημα υγείας, η οικονομία. Δεν είναι λύση να κλείσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα» επισήμανε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, μιλώντας στον Σκάι.

«Ένας είναι ο δρόμος επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμών πάνω από 55 – 60 ηλικίες υψηλού κινδύνου, ή επέκταση στην ανθρωπινή δραστηριότητα. Στην εστίαση ή στο ξενοδοχείο πάει να φάει κάποιος και δεν είναι εμβολιασμένοι. ΗΠΑ και Ιταλία βαδίζουν σε αυτή την κατεύθυνση η Αμερική στους δημοσίους υπαλλήλους επέβαλε την υποχρεωτικότητα σε αυτούς που πληρώνει η κεντρική κυβέρνηση. Σκεφτείτε εμείς που εφημερεύουμε να πούμε ‘κλειστόν λήγω πληρότητας’ δε θα υπάρχει αντίδραση; η αλήθεια δεν πρέπει να κρύβεται», τόνισε.

Ο κ. Καπραβέλος υπενθύμισε ότι το νοσοκομείο Παπανικολάου έχει καταγραφεί ρεκόρ εισαγωγών: «44αρηδες και 48αρηδες δίνουν τη μάχη, δεν είναι μόνο οι μεγάλες ηλικίες. Όλοι είναι ανεμβολίαστοι στο Παπανικολάου δεν μπορώ να το πιστέψω. Βλέπω και στους συγγενείς όχι μονό στους ασθενείς, απώλεια πραγματικότητας δεν πιστεύουν, δεν πίστευαν, ότι υπάρχει η ασθένεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.

Όπως τόνισε ο γιατρός, «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άδειο κρεβάτι στη ΜΕΘ. Υποφέρουν σε απλούς θαλάμους, αν χρειαστούν διασωλήνωση του μεταφέρουν σε χειρουργεία χωρίς προσωπικό διπλά, Κάνουμε προσπάθεια συμβολής και των χειρουργικών ειδικοτήτων, καταρρέει ένα ολόκληρο νοσοκομείο και όχι μονό το δικό μας να πω να τα μεταφέρω στο Ιπποκράτειο στο ΑΧΕΠΑ… Ούτε ο ιδιωτικός τομέας φτάνει. Θα μπει για απλές κλίνες. Οι δυνατότητες μας έχουν εξαντληθεί…»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 40, καθώς εκεί είναι η ηλικιακή ομάδα των νοσούντων και οδηγούνται στα νοσοκομεία.

«Ήδη στις ΜΕΘ στην επικράτεια υπάρχει 74% πληρότητα, ήδη κάποιες είναι στο 100%». «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ στις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες» εκτίμησε ο κ. Θωμαΐδης ο οποίος πρόσθεσε ότι 
το ιικό φορτίο στα λύματα από το τέλος του Σεπτεμβρίου στην Αττική μέχρι χθες αυξήθηκε 93% μέσα σε ένα μήνα. 

«Τα θετικά κρούσματα στην Αττική αυξήθηκαν 51%, είναι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος τελευταίας εβδομάδας Σεπτεμβρίου με αυτόν που διανύουμε. Όσον αφορά τον εβδομαδιαίο μέσο όρο στην επικράτεια προχθές ήταν 3434. Τον Αύγουστο στο peak ήταν 3200, αρά είμαστε ήδη περισσότερο επιβαρυμένοι».

Στο τρίτο κύμα, συνέχισε ο κ. Θωμαΐδης, τον Απρίλιο 6-7 Απριλίου ήταν 3080, άρα ήδη είμαστε σε υψηλοτέρα κρούσματα από το τρίτο κύμα. Θα αυξηθούν πολύ σημαντικά τα κρούσματα τις επόμενες 2- 3 εβδομάδες ο μέσος όρος εβδομαδιαίος θα φτάσει 4.000 και παραπάνω ενδεχομένως μπορεί στη διακύμανση να δούμε και 5.000.

Ήδη οι εισαγωγές είναι πολύ περισσότερες από τα εξιτήρια. 270 έναντι 200. Οι διασωληνωμένοι αυξάνονται συστηματικά κάθε μέρα και το ίδιο και οι θάνατοι. Οι ΜΕΘ και οι απώλειες διαφέρουν περίπου ένα μήνα από την κορύφωση των κρουσμάτων. Άρα για το Δεκέμβριο μπορούμε δούμε περίπου 55 με 60 θανάτους ημερησίως, δε θα έχουμε τα νούμερα του προηγούμενου διαστήματος ακριβώς γιατί κάποιοι άνθρωποι εμβολιάστηκαν», πρόσθεσε ο κ. Θωμαϊδης.