Κανένας δεν περίμενε όταν τον Δεκέμβριο του 2020 η Ελληνική Αστυνομία προχωρούσε στη δημοσιοποίηση των στοιχείων ενός μεσήλικα παιδεραστή ότι η φωτογραφία του δράστη θα οδηγούσε στην εξιχνίαση ενός από τα πλέον φρικιαστικά εγκλήματα που απασχόλησαν ποτέ τις Αρχές με θύμα ένα μικρό κορίτσι. Η 12χρονη Ζενέιντα Σελιμάι είχε βρει μαρτυρικό θάνατο όταν άγνωστος την είχε περιλούσει με νέφτι και στη συνέχεια την έκαψε ζωντανή, σε μια υπόθεση που αρχικά είχε χαρακτηριστεί ως αυτοκτονία.

Οι γονείς, που από την πρώτη στιγμή έκαναν λόγο για δολοφονία της κόρης τους, αλλά και γείτονες της οικογένειας Σελιμάι στην οδό Καλλικρατίδα στον Πειραιά, μόλις είδαν τη φωτογραφία του 59χρονου Ανδριάν Ζέκο που κατηγορούνταν για το βιασμό άλλου παιδιού, αναγνώρισαν σε αυτήν το μάρτυρα που την ημέρα του φρικτού θανάτου της 12χρονης επέμενε ότι το κορίτσι είχε αυτοπυρποληθεί. Μάλιστα, η μητέρα του κοριτσιού, μιλώντας στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ», είχε πει τον περασμένο Ιανουάριο ότι ένα μήνα πριν από τη δολοφονία της Ζενέιντα «η κόρη μου μου έλεγε πως την κοιτούσε παράξενα αυτός ο γείτονας. Την παρακολουθούσε και δεν της άρεσε γιατί τη φόβιζε».

Η Εισαγγελία Πειραιά έδωσε αμέσως εντολή να ανασυρθεί η υπόθεση από το αρχείο αγνώστων δραστών και να ερευνηθεί σε βάθος, ενώ οι γονείς του άτυχου κοριτσιού έκαναν έκκληση για δικαίωση, την ώρα που τα νέα στοιχεία έφεραν ραγδαίες εξελίξεις. Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση είχε κατηγορηθεί αρχικά ο παππούς του κοριτσιού, ο οποίος στη συνέχεια απαλλάχθηκε.

Πλέον, ο 59χρονος Ζέκο προφυλακίστηκε και αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες: Ανθρωποκτονία με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, εμπρησμός από πρόθεση, από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, απόπειρα βιασμού και αποπλάνηση ανηλίκου κάτω των 14 ετών.

* Στην εκπομπή ο πατέρας της Ζενέιντα, Νικολάι Σελιμάι, περιέγραψε σοκαρισμένος πώς βρήκε την κόρη του καμένη, ενώ ακόμα είχε τις αισθήσεις της. Το κοριτσάκι ήταν πεσμένο μπρούμυτα στην είσοδο της πολυκατοικίας ενώ κοντά της βρισκόταν ο κατηγορούμενος σήμερα Ζέκο, ο οποίος μόλις είδε τον πατέρα της 12χρονης επαναλάμβανε διαρκώς «Το έκανε μόνη της». Μάλιστα, φρόντιζε να φωνάζει, όπως είπε ο συντετριμμένος πατέρας, και «δεν με άφηνε να ακούσω τι ήθελε να μου πει το παιδί μου». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χέρια του Ζέκο ήταν καμένα εκείνη την ημέρα.

Ο μπλε αναπτήρας

Η δικηγόρος της οικογένειας, Γιάννα Παναγοπούλου, κατάφερε με ειδικούς πραγματογνώμονες που όρισε να αποδείξει ότι το παιδί δεν αυτοκτόνησε, όπως αρχικά έλεγε η αστυνομία, αλλά έπεσε θύμα δολοφονικής ενέργειας. «Διορίσαμε τεχνικό σύμβουλο, ειδικό πραγματογνώμονα προκειμένου να εξηγήσει στην ανακρίτρια το πώς είχαμε τον εμπρησμό μέσα στο σπίτι και πώς εξελίχθηκε η φωτιά με θύμα το παιδί. Η Ζενέιντα αν και δεξιόχειρας έπρεπε να έχει περισσότερα εγκαύματα στο δεξί της χέρι, αν ακολουθούσαμε το σενάριο της αυτοκτονίας. Ωστόσο, τα πιο πολλά εγκαύματα τα είχε στο αριστερό χέρι της. Δυστυχώς, χάθηκαν αρκετά πειστήρια, αλλά έχει βρεθεί ένας αναπτήρας που έχει εξεταστεί από το γενετιστή και ειδικό πραγματογνώμονα Γιώργο Φιτσιάλο. Έρχεται λοιπόν και αυτό το αποδεικτικό στοιχείο να προστεθεί στην έρευνα που οδήγησε στην ανθρωποκτονία» τόνισε η ίδια. «Τα περισσότερα από τα πειστήρια είτε καταστράφηκαν είτε χάθηκαν αδικαιολογήτως» ανέφερε ο κ. Φιτσιάλος, ο οποίος με μόνο πειστήριο τον μπλε αναπτήρα κατάφερε να ταυτοποιήσει το γενετικό προφίλ ενός άνδρα. «Όταν ασκούμε τριβή (για να ανάψουμε τον αναπτήρα) πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των κυττάρων που μένει στην επιφάνεια. Γι’ αυτό και βρήκαμε ικανή ποσότητα γενετικού υλικού μετά από τόσα χρόνια» διευκρίνισε ο ίδιος.

Μετά τα νέα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν εικάζεται πως το πρωινό της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου του 2011, που η μικρή Ζενέιντα ήταν μόνη στο σπίτι, δέχθηκε επίθεση από το γείτονα της οικογένειας και προσπάθησε να του ξεφύγει τρέχοντας ημίγυμνη στις σκάλες του σπιτιού. Ο φερόμενος ως δράστης την ακολούθησε, την περιέλουσε με νέφτι και την έκαψε ζωντανή.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ