Δίχως τέλος είναι η πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας, με την Αττική να αποτελεί το χαρακτηριστικό παράδειγμα των συνεπειών του πανδημικού κύματος.

Ειδικότερα, στα νοσοκομεία που εφημερεύουν καθώς ασθενείς υποχρεούνται να περιμένουν για ώρες ώστε να βρεθεί ένα κρεβάτι ή ακόμη και ένα ράντσο για την περίθαλψή τους.

«Φίσκα» τα κρεβάτια

Όπως εξήγησε μιλώντας στο MEGA, η παθολόγος του νοσοκομείου «Γεννηματάς» Γεωργία Φίλιππα, το συγκεκριμένο νοσοκομείο εφημερεύει τόσο για covid όσο και για για non covid περιστατικά και ασφυκτιά. Χαρακτηριστικά αναφέρει : «χθες μπήκαμε στην εφημερία, έχοντας το ελάχιστο ποσοστό των 60 διαθέσιμων κρεβατιών. Μέχρι τις 21:00 είχαμε 90 εισαγωγές με αποτέλεσμα 30 άτομα να περιμένουν για ένα ράντσο στους διαδρόμους του νοσοκομείου. Στην αναμονή υπήρχαν ασθενείς με εμφράγματα, χειρουργημένοι, υπερήλικες»

Η ίδια υπογραμμίζεταιπως το νοσοκομείο «Γεννηματάς» ως τριτοβάθμιο νοσοκομείο που έχει όλες τις ειδικότητες, καλείται να σηκώσει το βάρος σχεδόν ολόκληρου του λεκανοπεδίου και πως η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί τελείως με την έλευση της πανδημίας, ενώ αναφορικά με τις διαθέσιμες κλίνες covid κρούει κώδωνα κινδύνου καθώς πλέον υπάρχουν μόνο 2 διαθέσιμα κρεβάτια.

«Υγειονομικό έμφραγμα»

Δίχως προηγούμενο είναι οι εικόνες που παρουσίασε το MEGA μέσα από την εφημερία του νοσοκομείου, όπου φαίνονται δεκάδες ασθενείς να συνωστίζονται στους διαδρόμους του νοσοκομείου και μαζί με αυτούς και οι συνοδοί τους. Η κ. Φιλίππα λέει πως «είναι δύσκολο να ελεγχθούν όλοι οι συνοδοί ειδικά σε περιπτώσεις που οι ασθενείς που συνοδεύουν είναι ετοιμοθάνατοι ή σε κρίσιμη κατάσταση».

Επισημαίνει πως πλέον το υγειονομικό προσωπικό μετά από 1,5 χρόνο πανδημίας δεν έχει άλλες αντοχές τόσο σωματικές όσο και συναισθηματικές. «18 μήνες τώρα δεν έχει εισακουστεί κανένα αίτημα των υγειονομικών για προσλήψεις και μονιμοποιήσεις του επικουρικού προσωπικού. Είναι η μόνη λύση για την τραγική κατάσταση που βιώνουμε».