Αυστηρή θα είναι η τήρηση των μέτρων προκειμένου να μπορέσει η χώρα να «πάρει ανάσα» από το τέταρτο πανδημικό κύμα, του οποίου οι συνέπειες έχουν ήδη πάρει «σάρκα και οστά».

Ειδικότερα, το «επιδημιολογικό έμφραγμα» που έχει υποστεί η χώρα, τόσο σε κρούσματα όσο και σε πίεση στο εθνικό σύστημα Υγείας, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για παρεμβάσεις ούτως ώστε να μπορέσει ξανά η χώρα να ορθοποδήσει στο υγειονομικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, στοχεύουν στους ανεμβολίαστους, αλλά συν τοις άλλοις οι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων από το ερχόμενο Σάββατο θα εντατικοποιηθούν και τα πρόστιμα για τους παραβάτες θα αυξηθούν.

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του κρίσιμου κατά την κυβέρνηση μέτρου της εντατικοποίησης των ελέγχων.

Άμεσα 8.000 αστυνομικοί στους δρόμους

Στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των ελέγχων, επιστρατεύονται 8.000 αστυνομικοί με 1.900 κλιμάκια και 400 στελέχη της Αρχής Διαφάνειας που θα κάνουν ελέγχους από το προσεχές Σάββατο σε όλη τη χώρα, σε μεικτά κλιμάκια των 10-15 ατόμων.

Την ίδια στιγμή, αποφασίστηκε στην περιφέρεια τους ελέγχους να κάνουν αστυνομικοί από άλλες περιοχές, με στόχο να αποφευχθεί η ελαστικότητα που παρατηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις λόγω εντοπιότητας.

Που θα δοθεί έμφαση - Τι τίθεται στο επίκεντρο

Στο επίκεντρο των ελεγκτικών αρχών μπαίνουν αρχικά η νυχτερινή διασκέδαση, η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους και το λιανεμπόριο. Απ’όσο φαίνεται έως τώρα, οι αρμόδιοι έχουν στα χέρια τους μια λίστα 50 πρώτων στόχων, επιχειρήσεων δηλαδή που στο παρελθόν υπέπεσαν σε παραβάσεις αναφορικά με την τήρηση των μέτρων για τον κοροναϊό.

Την ίδια στιγμή, αυστηροί θα είναι και οι έλεγχοι σε καταστηματάρχες που χρησιμοποιούν νάιλον σε ανοικτούς χώρους προκειμένου να λειτουργούν ως μεικτοί.

Τα καταστήματα που θα «μαυρίζουν»

Ακόμη, το επόμενο διάστημα αναμένεται από το υπουργείο Ανάπτυξης η «μαύρη λίστα» των επιχειρήσεων, μια πλατφόρμα στην οποία θα αναρτώνται οι παραβάτες των μέτρων για την πανδημία. Με αυτό τον τρόπο, πέραν του προστίμου που θα ανέρχεται σε 5.000 ευρώ και της αναστολής λειτουργίας ως και 15 ημέρες, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα βρίσκονται αντιμέτωποι και με το στίγμα.