Εντυπωσιακά ευρήματα ενός αρχαίου ναυαγίου 2.500 ετών έφεραν στο φως οι εργασίες του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια χαρτογράφησης του βυθού για τη διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου ο ΑΔΜΗΕ «σκόνταψε» πάνω στο σπάνιο ναυάγιο των κλασικών χρόνων. Στη συνέχεια ο ΑΔΜΗΕ χρηματοδότησε την έρευνα της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών προκειμένου να καταγραφούν και να διασωθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα του βυθισμένου πλοίου, το οποίο βρίσκεται 222 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας, το ναυάγιο εκτιμάται ότι έγινε στο χρονικό διάστημα από τα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. έως τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. Σε αυτή τη φάση των ερευνών στόχος των επιστημόνων ήταν η συλλογή και η μελέτη των ευρημάτων.

Τα αμπάρια του πλοίου ήταν γεμάτα αμφορείς. Τα στοιχεία των αμφορέων παραπέμπουν ότι προήλθαν από την Κέρκυρα, τη Σκόπελο και τη Χίο. Έτσι το ναυάγιο δείχνει στους επιστήμονες ότι εκείνη την περίοδο είχε αναπτυχθεί εμπορική δραστηριότητα ανάμεσα στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος. Μάλιστα στη δημοσιότητα δόθηκε και ένα εντυπωσιακό βίντεο με υποβρύχιες εικόνες του ναυαγίου, αλλά και τη μεταφορά των αμφορέων. Σε αυτήν τη φάση οι επιστήμονες εργάζονται για την ολοκλήρωση της τρισδιάστατης αποτύπωσης του πλοίου που θα δώσει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το ακριβές μέγεθός του και τον όγκο του φορτίου του.

Ο ΑΔΜΗΕ δήλωσε ότι έχει κάνει γνωστή την πρόθεσή του στην Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων να στηρίξει ενδεχόμενες πρωτοβουλίες συλλογής ή και έκθεσης των ευρημάτων σύμφωνα με την κρίση των αρμοδίων, προκειμένου ο αρχαιολογικός θησαυρός να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο για την κοινωνία.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ