H μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική αποστολή αναμένεται να φτάσει στα μέσα Νοεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο ενίσχυσης της παρουσίας των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και στη Μαύρη Θάλασσα. Μία αποστολή την οποία αναμένεται να υποδεχθεί και ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του evros-news.gr, ο κ. Πάιατ θα βρεθεί στην περιοχή στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα εδραίωσης της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, ειδικά και μετά την αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που περιλαμβάνει και αναβάθμιση της βάσης της Αλεξανδρούπολης.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ είχε δηλώσει: «Θα έχουμε μια μεγάλη άφιξη τον Νοέμβριο στην Αλεξανδρούπολη, θα είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών και ελικοπτέρων που έχουμε φέρει ποτέ μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης».

Έτσι, τα μεταγωγικά πλοία θα ξεφορτώσουν πάνω από 120 ελικόπτερα συνολικά και 1.000 στρατιωτικά οχήματα κάθε τύπου, τα οποία θα μεταφερθούν στη Ρουμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τρένα ή νταλίκες.


Η ενόχληση της Τουρκίας

Η αμερικανική απόβαση φαίνεται πως έχει ενοχλήσει την Τουρκία. Αυτή η ενόχληση μάλιστα εκφράστηκε και από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν έθιξε το θέμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους ισχυρίστηκε ότι διαμαρτυρήθηκε στους προέδρους των ΗΠΑ και της Γαλλίας ότι η εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, κοντά στα τουρκικά σύνορα «αναστατώνει σοβαρά» την Άγκυρα.
Μάλιστα, στον Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για την πώληση των Rafale στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος του είπε ότι η Αθήνα «έχει χρήματα», με τον ίδιο να του απαντά ότι «σε ξεγελάνε».