Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της δίκης του «ψευτογιατρού» που κατηγορείται για 12 περιπτώσεις θανάτων καρκινοπαθών και 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας. Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 Νοεμβρίου και μαζί με τον 47χρονο ψευτογιατρό Νικόλαο Κοντοστάθη στο εδώλιο θα καθίσουν ακόμη 16 άτομα, που φέρονται ως συνεργοί του, ανάμεσά τους γιατροί, μία μοναχή και ένας πρώην υπουργός. Την ίδια στιγμή, οι οικογένειες των δύο έφηβων παιδιών που έπασχαν από καρκίνο και έπεσαν θύματά του δημοσιοποίησαν μία επιστολή-καταπέλτη εναντίον του κατηγορουμένου.

Οι γονείς του 16χρονου Θεοδόση και της 14χρονης Δέσποινας περιέγραψαν τη μάχη που έδωσαν τα παιδιά τους με την ασθένεια και πως σταμάτησαν τις θεραπείες τους μετά από υποδείξεις του ψευτο-γιατρού. «Έπεισε τους γονείς ότι τα παιδιά θα γιατρευτούν, γιατί ήταν “εξαιρετικός γιατρός και μοναδικός στο είδος” και τους κατέστησε πειθήνια όργανά του. Οι γονείς έκαναν ό,τι τους έλεγε. Πείστηκαν πως έπρεπε να διακόψουν τις θεραπείες στις οποίες υποβάλλονταν τα παιδιά και αυτό έκαναν με ολέθριες συνέπειες. Η αρχή του τέλους μόλις είχε ξεκινήσει», σημειώνουν στην επιστολή.

Και συνεχίζουν: «Έδινε στα παιδιά φάρμακα που ήταν δηλητήρια. Ταλαιπωρούσε και σακάτευε το κορμί τους με τις υπό έγκριση “θεραπείες”, τις προερχόμενες από ερευνητικά κέντρα της Ελβετίας που στοίχισαν μερικές χιλιάδες ευρώ. Τόσο κοστολόγησε τις ζωές των δύο παιδιών… των παιδιών μας».

Όπως αναφέρουν οι γονείς, τα παιδιά έφυγαν από τη ζωή «με τρόπο βασανιστικό». «Τα δυο παιδιά σταμάτησαν, τον σταμάτησαν. Ποτέ ξανά δεν θα πουλήσει ψεύτικες ελπίδες σκορπίζοντας τον τρόμο και το θάνατο. Τα δυο παιδιά, η Δέσποινα και ο Θεοδόσης, είναι αυτά και μόνο αυτά, που νίκησαν το κακό», τονίζουν οι γονείς των δύο παιδιών.

Να σημειωθεί ότι το κατηγορητήριο σε βάρος του 47χρονου είναι μακρύ και επισύρει πολυετείς ποινές κάθειρξης. Πιο αναλυτικά, ο Κοντοστάθης κατηγορείται για ανθρωποκτονία με δόλο κατά συρροή και σε απόπειρα, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού, διακίνηση ναρκωτικών διακεκριμένη και κατ’ επάγγελμα, κακουργηματική απάτη κατ’ εξακολούθηση και σε απόπειρα, αντιποίηση ιατρικού λειτουργήματος, πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, οπλοκατοχή και παραβίαση του νόμου περί αρχαιοτήτων.

Τι υποστηρίζει ο 47χρονος

Από την πλευρά του ο 47χρονος υποστηρίζει ότι όλοι οι ασθενείς που έχασαν την ζωή τους ήταν καρκινοπαθείς στο τελευταίο στάδιο και δεν ευθύνεται εκείνος για τον θάνατό τους. «Ήθελα να τους βοηθήσω για να μην υποφέρουν», ανέφερε στη συμπληρωματική απολογία του ο 47χρονος.

Ωστόσο οι δικαστές έχουν υιοθετήσει πλήρως την εισαγγελική πρόταση που περιγράφει λεπτομερώς τη δράση του 47χρονου, ο οποίος παρουσιαζόταν στα θύματά του ως διακεκριμένος γιατρός με ειδίκευση στην ογκολογία, ομοιοπαθητικός, στέλεχος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) και βοτανολόγος. Υπολογίζεται ότι ο 47χρονος με «ειδικές» θεραπείες, αλλά και τη χορήγηση σκευασμάτων από βότανα και μαντζούνια κατάφερε να αποσπάσει από τους ασθενείς συνολικά 838.175 ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time