Στην αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό της ΕΛ.ΑΣ., την αναβάθμιση της επιχειρησιακής της ετοιμότητας, την αύξηση των περιπολιών και των ελέγχων με γνώμονα την εμπέδωση της ασφάλειας και την προστασία της δημόσιας τάξης προχωρά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκος έχοντας θέσει χρονοδιαγράμματα στην υλοποίηση των νέων πρωτοβουλιών.

Μετά το τραγικό συμβάν στο Πέραμα, τα μεσάνυχτα της 22ας Οκτωβρίου, και τα όσα προηγήθηκαν στη διάρκεια της ημίωρης καταδίωξης των τριών Ρομά από τις εποχούμενες ομάδες ΔΙ.ΑΣ., επισπεύσθηκαν ουσιαστικές παρεμβάσεις στην αστυνομική λειτουργία.

Ήδη αντικαταστάθηκε ο επικεφαλής της Άμεσης Δράσης και προστέθηκαν στη συγκεκριμένη υπηρεσία και άλλοι αστυνομικοί για την καλύτερη αξιολόγηση των περιστατικών ταχείας επέμβασης, ενώ παρελθόν αποτελεί η άτυπη δυνατότητα των επιτελών να διακόπτουν εν εξελίξει δράσεις, από τη στιγμή, μάλιστα, που δεν δύνανται να γνωρίζουν τις συνθήκες ενός εκάστου συμβάντος.

Τι θα αλλάξει

Το σχέδιο που παρουσιάζουν σήμερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» κινείται σε τρεις άξονες, στηριζόμενο στην απόκτηση διεθνούς εμπειρίας, στην περαιτέρω εκπαίδευση του προσωπικού και στην επανεξέταση του κανονιστικού πλαισίου της ΕΛ.ΑΣ.



Πρώτος άξονας είναι οι αλλαγές στον τρόπο παρέμβασης και αντιμετώπισης των περιστατικών από το «100». Επ’ αυτού και δεδομένου ότι το έγκλημα έχει μεταβληθεί σε σχέση με το 2013, τότε που έγιναν οι τελευταίες παρεμβάσεις, κλιμάκιο αξιωματικών θα μεταβεί στη Γαλλία και σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με ανάλογη πληθυσμιακή και πολιτισμική υφή, προκειμένου να αντλήσει ιδέες και εμπειρίες σε θεσμικό και πρακτικό επίπεδο.

Επίσης, εξετάζονται και εντός του μήνα θα υποβληθούν οι προτάσεις αν χρειάζεται και σε ποια σημεία βελτίωση ο Ν. 3169/2003 για την οπλοφορία και τη χρήση πυροβόλων όπλων από αστυνομικού.



Ένοπλες επιθέσεις

Αρκετά πεδία χρήζουν λεπτομερέστερης προσέγγισης, όπως οι διατάξεις για τον ορισμό της ένοπλης επίθεσης και πότε προβλέπεται η εμπλοκή αστυνομικού και εκείνες για τον πυροβολισμό. Βάσει των ισχυουσών διατάξεων, ο πυροβολισμός κλιμακώνεται σε

  • Α. Εκφοβιστικό, όταν δεν στοχεύεται η πλήξη οποιουδήποτε στόχου.
  • Β. Κατά πραγμάτων, όταν στοχεύεται η πλήξη πραγμάτων.
  • Γ.  Ακινητοποίησης, όταν στοχεύεται η πλήξη μη ζωτικών σημείων του σώματος ανθρώπου και ιδίως των κάτω άκρων αυτού.
  • Δ.  Εξουδετέρωσης, όταν στοχεύεται η πλήξη ανθρώπου και πιθανολογείται ακόμα και ο θάνατός του.
Άρα, η αξιολόγηση ενδεχόμενης αναβάθμισης του πλήγματος από το ένα στάδιο στο άλλο απαιτεί ορθή κρίση και υψηλή κατάρτιση, που επιτυγχάνεται μόνο έπειτα από διαρκή εκπαίδευση. Αυτό είναι το δεύτερο σημείο, η συνεχής επανεκπαίδευση των αστυνομικών, με προτεραιότητα σε όσους υπηρετούν στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε το 2019, μόλις ανέλαβε καθήκοντα, στην πρόσληψη 1.500 ειδικών φρουρών, οι οποίοι «κατέβηκαν» στην πρώτη γραμμή.

Η συμβολή τους στην αστυνόμευση αποδείχθηκε πολύτιμη, εξίσου όμως εμφανείς ήταν και οι αδυναμίες στην εκπαίδευσή τους σχετικά με τη γνώση των νόμων και την επαφή τους με τους πολίτες.

Μετεκπαίδευση

Όμως, λόγω των υγειονομικών περιορισμών και των μνημονιακών περικοπών στα κονδύλια του υπουργείου, δεν ήταν εφικτή η επιπλέον κατάρτισή τους το προηγούμενο διάστημα. Γι’ αυτό, από 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 30 Σεπτεμβρίου 2022 οι αστυνομικοί αυτής της κατηγορίας θα παρακολουθήσουν ανά ομάδες τα «σχολεία μετεκπαίδευσης», που συστήνονται επί τούτου.



Οι δε επιτυχόντες στις Πανελλήνιες θα ακολουθήσουν και πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στα εποχούμενα περίπολα.

Η μεγάλη παθογένεια της ΕΛ.ΑΣ. είναι το τεχνολογικό σύστημα επικοινωνίας και παρακολούθησης Sepura. Θεωρείται ξεπερασμένο, διότι δείχνει σε κουκίδες στην οθόνη υπολογιστή την κίνηση των αυτοκινήτων και των μοτοσυκλετών περιπολίας. Αγοράστηκε μεν σχετικά πρόσφατα, το 2017, ωστόσο δεν μεταφέρει εικόνα, γι’ αυτό και έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχει γίνει ψηφιοποίηση και θα αποκτηθούν μικρές κάμερες, που θα φέρουν πάνω τους οι αστυνομικοί ως μέρος του εξοπλισμού, ώστε η διεύθυνσή τους να βλέπει το περιστατικό σε πραγματικό χρόνο. Περαιτέρω, το υλικό αυτό θα αξιολογείται και από τα όργανα εσωτερικού ελέγχου.

Θα διατεθούν 23 εκατ. ευρώ

Σημειώνεται ότι για τον εκσυγχρονισμό του στόλου σε ευρεία υλικοτεχνική υποδομή, δηλαδή το τρίτο σημείο παρεμβάσεων, θα διατεθούν συνολικά 23 εκατ. ευρώ και το υπουργείο δεσμεύεται ότι θα εξαντλήσει κάθε νομική δυνατότητα ώστε οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2022. Εν τω μεταξύ, από την 1η Νοεμβρίου πολλαπλασιάστηκε η παρουσία αστυνομικών τόσο στα έως πρόσφατα υποστελεχωμένα Τμήματα όσο και στους δρόμους, ιδίως κατά τις βραδινές ώρες, κατ’ εφαρμογήν του χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει από τον Σεπτέμβριο ο κ. Θεοδωρικάκος.

Οι αλλαγές κρίνονται επιβεβλημένες, παρά ταύτα το οξύτατο ζήτημα της ανισοκατανομής του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. παραμένει ανεπίλυτο. Όπως έχει παραδεχθεί ο υπουργός, το 70% της εγκληματικότητας εντοπίζεται στην Αττική, όπου υπηρετεί μόνο των 30% των αστυνομικών.