Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν καθηµερινά από τις επιχειρήσεις συγκεκριµένων αστυνοµικών οµάδων στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίες έχουν ξεκινήσει να χρησιµοποιούν τις κάµερες σώµατος (body wοrn cameras). Το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. έχει πλέον εικόνα για το πώς εξελίσσονται τα περιστατικά που καλούνται να διαχειριστούν τα στελέχη των υπηρεσιών, πώς ανταποκρίνονται οι αστυνοµικοί στις καταστάσεις και κυρίως έχουν απαντήσεις σε τυχόν ερωτήµατα που εγείρονται για το εάν υπήρξε νοµιµότητα ή όχι κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων.

Προς το παρόν, κάµερες σώµατος διαθέτουν µόνο οι αστυνοµικοί των οµάδων ∆ΡΑΣΗ, ΟΠΚΕ αλλά και τα ΜΑΤ (µόνο όταν πρόκειται για ποδοσφαιρικούς αγώνες). Το µειονέκτηµα είναι πως µόλις δύο αστυνοµικοί από κάθε οµάδα έχουν ενσωµατωµένη τέτοια κάµερα, ενώ υπάρχει σηµαντικός περιορισµός στις περιοχές, όπου οι κάµερες αυτές µπορούν να είναι ενεργοποιηµένες.

Διαβάστε ακόμα: "My 100": Έρχεται το νέο app της Αστυνομίας - Online καταγγελίες, ενημερώσεις και άμεση επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. με ένα κλικ

Προβλήµατα στην καταδίωξη

Σύµφωνα µε τον χάρτη που έχει δοθεί στους αστυνοµικούς, οι δρόµοι στους οποίους µπορούν να χρησιµοποιηθούν οι κάµερες σώµατος είναι συγκεκριµένοι και µόνο εντός του κέντρου της Αθήνας. Κι εκεί δηµιουργούνται προβλήµατα, καθώς όταν υπάρχει για παράδειγµα καταδίωξη σε εξέλιξη και ο δράστης βγαίνει εκτός αυτών των οριοθετηµένων δρόµων, οι κάµερες πρέπει να πάψουν να λειτουργούν, µε το υλικό να µην µπορεί να χρησιµοποιηθεί σε καµία περίπτωση ως αποδεικτικό υλικό. Επίσης, αυτό που διευκρίνισαν αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ. είναι πως καθηµερινά ενηµερώνονται οι αστυνοµικοί που συµµετέχουν στα µέτρα για την άδεια που δίνεται από τις εισαγγελικές αρχές για το εάν µπορούν να χρησιµοποιηθούν κάµερες σώµατος σε κάποια κινητοποίηση.

Οπως συνέβη στις πορείες της 29ης Φεβρουαρίου, όπου δόθηκε εισαγγελική άδεια για 8,5 ώρες στους αστυνοµικούς της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Επιχειρησιακών ∆ράσεων της ∆ιεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ώστε να χρησιµοποιηθούν οι body worn cameras εντός των παρακάτω δρόµων: πλατεία Οµονοίας - Αθηνάς - Ερµού - Αιόλου - Αδριανού - Ναυάρχου Νικοδήµου - Σουρή - Βασ. Αµαλίας - Βασ. Σοφίας - Σέκερη - Σόλωνος - Χαρ. Τρικούπη - Καλλιδροµίου - Σπ. Τρικούπη - Μετσόβου - 28ης Οκτωβρίου/Πατησίων - Πανεπιστηµίου - πλατεία Οµονοίας. Οτιδήποτε και εάν συνέβη εκτός του ως άνω οριοθετηµένου χώρου και έχει καταγραφεί, δεν µπορεί σε καµία περίπτωση να χρησιµοποιηθεί σε σχηµατισθείσα δικογραφία. Ενα ζήτηµα που έχει προκύψει είναι πως οι υπηρεσίες Αµεσης ∆ράσης και ∆Ι.ΑΣ. δεν χρησιµοποιούν τέτοιες κάµερες, παρά το γεγονός ότι είναι -µαζί µε τη ∆ΡΑΣΗ- οµάδες πρώτης γραµµής, δηλαδή οι πρώτες υπηρεσίες που επιλαµβάνονται ενός περιστατικού µόλις αυτό γνωστοποιείται στις Αρχές.

Συνεπώς η χρήση τους θα είχε ουσιαστικά οφέλη, µιας και πολλές φορές οι αστυνοµικοί φτάνουν στον τόπο της επίθεσης, του εγκλήµατος ή γενικότερα του περιστατικού και πετυχαίνουν τους δράστες την ώρα που διαφεύγουν. Εικόνες από πρόσωπα θα βοηθούσαν σηµαντικά την εξιχνίαση των περιστατικών σε πρώτο χρόνο και όχι έπειτα από συλλογή στοιχείων, άρα τουλάχιστον ώρες ή και µέρες µετά το συµβάν.

Περιορισµένη εµβέλεια

Το πρόβληµα που υπάρχει αυτή τη στιγµή µε την περιορισµένη εµβέλεια χρήσης αυτού του είδους των καµερών είναι τα προσωπικά δεδοµένα. Υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις από πολίτες οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες στις εισαγγελικές υπηρεσίες, πως είναι παράνοµη η καταγραφή προσώπων και γι’ αυτόν τον λόγο δεν υπάρχουν καταγραφές σε άλλες περιοχές πλην του κέντρου της Αθήνας.

Σε συγκεκριµένη θέση της ιστοσελίδας της Αστυνοµίας υπάρχει διαρκής ενηµέρωση για το σε ποια σηµεία θα κινούνται οι αστυνοµικοί µε τις κάµερες σώµατος, καθώς και τη χρονική διάρκεια. Το υλικό που συγκεντρώνεται καθηµερινά παραµένει στο αρχείο της υπηρεσίας για 48 ώρες και εν συνεχεία καταστρέφεται, εκτός και εάν πρόκειται για κάποιο αδίκηµα, όπου το υλικό διατηρείται ως υλικό της προανάκρισης.

Διεύρυνση

Η πλειονότητα των συνδικαλιστών αστυνοµικών τάσσονται υπέρ της χρήσης των καµερών σώµατος από τους συναδέλφους τους που υπηρετούν σε µάχιµες υπηρεσίες, αφού µε αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται και η δουλειά τους αλλά και η ασφάλεια των πολιτών. Μάλιστα, είναι κρίσιµης σηµασίας αποδεικτικό υλικό εάν πρόκειται για µια καταγγελία πολίτη, π.χ., που δηλώνει πως έπεσε θύµα αστυνοµικής βίας ή σε ένα περιστατικό καταδίωξης. Μπορεί αµέσως µε τη χρήση αυτών των καµερών να αποδειχθεί η αλήθεια και να µην υπάρχουν «σκιές» στις όποιες αποφάσεις. Το ζήτηµα των προσωπικών δεδοµένων απασχολεί ιδιαίτερα τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, που βρίσκονται σε στενή συνεργασία για το πώς µπορούν να προσπεραστούν «σκόπελοι» ώστε το πρόγραµµα χρήσης των αποκαλούµενων body worn cameras να επεκταθεί στην υπόλοιπη Αττική και εν συνεχεία σε ολόκληρη τη χώρα, τουλάχιστον στις µεγαλουπόλεις.