Ενώπιον δύσκολων αποφάσεων βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς η πανδημία συνεχίζει να καλπάζει και μια σημαντική μερίδα πολιτών επιμένει να σαμποτάρει την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης, στηριγμένη στην άγνοια, τις ιδεοληψίες και την άκριτη αποδοχή τοξικών αντιεπιστημονικών θεωριών που κυκλοφορούν κατά κόρον στα social media.

Τα κρούσματα σημειώνουν νέα ρεκόρ καθημερινά και η εφαρμογή νέων μέτρων δείχνει να είναι μονόδρομος εφόσον υπερτερεί κάθε άλλης σκέψης η προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αναχαίτηση της πανδημίας θα επιχειρηθεί να γίνει μέσω παρεμβάσεων στο ΕΣΥ και νέα περιοριστικά μέτρα που θα εστιάζουν στους ανεμβολίαστους.
Την Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθούν νέα μέτρα για ανεμβολίαστους.



Ποια μέτρα έρχονται

Ο αποκλεισμός από την εστίαση και τη διασκέδαση (σε ανοιχτούς χώρους) και καθημερινά τεστ για τις δραστηριότητες τους, είναι μεταξύ των μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση εφόσον συνεχιστεί η ξέφρενη αύξηση των κρουσμάτων.

Βέβαιος θεωρείται ο περιορισμός του αριθμού πελατών στα σούπερ μάρκετ ανά τετραγωνικό μέτρο, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός, με μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ τους, όπως επίσης και η επαναφορά της μάσκας παντού.

Εάν η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και κυρίως αν το Εθνικό Σύστημα Υγείας ξεπεράσει τα όρια του, τότε οι εισηγήσεις που δέχεται η κυβέρνηση είναι να υπάρξουν ακόμη πιο δραστικοί περιορισμοί στις δραστηριότητες των ανεμβολίαστων, όπως για παράδειγμα η επίδειξη αρνητικού rapid test για είσοδο σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.

Οι ειδικοί έχουν εισηγηθεί μέτρα που στην πραγματικότητα θα επηρεάσουν και εκείνους που δεν φταίνε για ητν κατάσταση που έχει διακορφωθεί, δηλαδφή τους εμβολιασμένους.

Τα μέτρα αυτά είναι ο περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας σε μπαρ – εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης ως τις 24:00 ή τη 01:00 το πρωί, απαγόρευση ξανά των ορθίων στους χώρους αυτούς και λειτουργία μόνο με καθήμενους σε τραπέζια, απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυκτερινές ώρες αλλά και επαναφορά της τηλεργασίας σε κάποιους τομείς.

Οι αποφάσεις για νέα μέτρα αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, κι αφού πρώτα υπάρξει μια σαφής εικόνα των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από το προηγούμενο Σάββατο 6 Νοεμβρίου.



Αισιοδοξία από την αύξηση των εμβολιασμών

Η αύξηση των εμβολιασμών το τελευταίο δεκαήμερο δημιουργεί την προσδοκία στην κυβέρνηση ότι ως τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 500.000 πολίτες με την πρώτη δόση. Και εφόσον προχωρήσει απρόσκοπτα και ο εμβολιασμός με την 3η, αναμνηστική δόση, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό ανάχωμα.

Υπενθυμίζεται ότι ως σήμερα εμβολιασμένο είναι το 72% των ενηλίκων. Κι ενώ αυτό το ποσοστό πριν από κάποιους μήνες θα ήταν από μόνο του αρκετό για την επίτευξη ανοσίας του πληθυσμού, η μετάλλαξη Δέλτα έβαλε τον πήχη στο… 90%.

Σε κυβερνητικούς κύκλους είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, η ανησυχητική αύξηση των διασωληνωμένων και οι εφιαλτικές εικόνες στα νοσοκομεία, μαζί με την «έκρηξη» των κρουσμάτων θα «ξεβαλτώσουν» τους ρυθμούς εμβολιασμού.

Η αύξηση ή όχι των εμβολιασμών είναι ο παράγοντας που θα κρίνει μέτρα που επηρεάζουν τους ανεμβολίαστους, πάντα σε συνδυασμό με τη κατάσταση στο ΕΣΥ.



Προχωρά η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών στις επιβαρυμένες περιοχές προχωρά η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε το βράδυ της Τετάρτης τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους των ιατρικών συλλόγων της χώρας μας, καθώς και με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών των ιδιωτικών κλινικών, προκειμένου να διασαφηνιστεί η διαδικασία για την οικειοθελή ένταξη ιδιωτών γιατρών και ιδιωτικών κλινικών στο ΕΣΥ, ιδιαιτέρως της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και της Θεσσαλίας και της Αττικής.

Εάν οι προσπάθειες για την οικειοθελή ένταξη ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ δεν ευοδωθούν άμεσα, ο Θάνος Πλεύρης είναι αποφασισμένος να προσφύγει από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα στην διαδικασία της επίταξης των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, ενώ, ως αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών, συγκεκριμένα του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι “ οι ιδιωτικές Κλινικές διαβεβαίωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτείας για επιπλέον κλίνες για Covid και λοιπά περιστατικά, τόσο στην Αττική όσο και σε όλες τις άλλες περιφέρειες, όταν κριθεί απαραίτητο. Επιπλέον, θα υπάρξει και Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) για τη διαχείριση περιστατικών Covid απευθείας από ιδιωτικές Κλινικές”.



«Να μην τους επιτρέπεται να μπαίνουν πουθενά»

«Να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στην ανθρώπινη δραστηριότητα, να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων, να μην μπορούν να μπουν πουθενά», είπε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι αυξάνονται συνεχώς και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών όλο και περισσότεροι είναι οι νέοι ανεμβολίαστοι, που χάνουν τη μάχη με την φονική νόσο.

Ως εκ τούτου, οι γιατροί της πρώτης γραμμής ζητούν αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ακόμη και γενικό απαγορευτικό, προκειμένου να σταματήσει η διασπορά.

Γενικό απαγορευτικό στους ανεμβολίαστους ζήτησε μέσω του MEGA ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, προκειμένου να «κοπάσει» η ανεξέλεγκτη διασπορά.

«Να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στην ανθρώπινη δραστηριότητα, να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων, να μην μπορούν να μπουν πουθενά», σημείωσε.