Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα αλλά και τους λόγους που έχουν συμβάλλει στην ευρύτατη διασπορά του ιού στη χώρα μίλησε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ειδικότερα, ο καθηγητής ανέφερε ως ένα από τα κύρια αίτια τη συμβολή των εμβολιασμέων στη μετάδοση, καθώς λόγω της κάλυψής του που ναι μεν υπάρχει, αλλά σιγά-σιγά εξασθενεί δεν κάνουν τακτικά rapid test. Παράλληλα, στο «στόχαστρό» του βρέθηκαν και ομάδες πληθυσμού που δεν υποχρεούνται να κάνουν συχνά self και rapid test, όπως οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι και μαθητές.

Πότε θα κορυφωθούν τα κρούσματα

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» για την σφοδρότητα του νέου πανδημικού κύματος, τόνισε πως αναμένεται κορύφωση του μέσου όρου των κρουσμάτων περίπου στα 9.400-9.500 κρούσματα ημερήσια, στο διάστημα 6-10 Δεκεμβρίου. Ο ίδιος τόνισε ότι «θα υπάρχουν μέρες που θα έχουμε και περισσότερα κρούσματα», ενώ όπως εξήγησε σήμερα ο μέσος όρος είναι 6.900 κρούσματα τη ημέρα.

«Οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν ηπιότερα και αναλογικά λίγοι θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε κλινικές και ΜΕΘ Covid. Οι ανεμβολίαστοι είναι εκείνοι που θα νοσήσουν πιο βαριά και θα κινδυνεύσουν», είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μιλώντας στην ίδια εκπομπή. Όπως σημείωσε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται, «η Επιτροπή απαντά σε ερωτήματα. Η συμβουλή που δώσαμε είναι ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν δύο rapid test για να μεταβούν στην εργασία τους. Η επιτροπή γνωμοδοτεί και για το εμβόλιο, το θέμα είναι τι θα κάνει ο πολίτης».