Η έκρηξη κρουσμάτων κοροναϊού που παρατηρείται τις τελευταίες δύο βδομάδες ανησυχεί τους ειδικούς, ωστόσο η αύξηση των εμβολιασμών που καταγράφεται τους κάνει ταυτόχρονα να αισιοδοξούν.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Μάριος Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι οι εμβολιασμοί αυξήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες πάνω από 200%, τόσο για την πρώτη δόση, όσο και για την ενισχυτική δόση και αποτυπώνεται στα νούμερα που ανακοινώνονται κάθε βράδυ.

Πλέον, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, είπε ότι το στοίχημα είναι να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί σε αυτόν τον ρυθμό και πρόσθεσε ότι στην αύξηση των εμβολιασμών συνέβαλαν τα μέτρα, τα οποία ώθησαν πολλούς να εμβολιαστούν, αλλά και η αύξηση των κρουσμάτων.

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι πλέον κατανοητό ότι ο ιός της πανδημίας είναι εδώ και δεν πρόκειται να φύγει και ο μόνος τρόπος να την αντιμετωπίσουμε είναι ο εμβολιασμός.


Πώς θα λαμβάνεται η ενισχυτική δόση

Τα άτομα άνω των 18 ετών πρέπει να λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου, επανέλαβε ο Μάριος Θεμιστοκλέους και εξήγησε ότι θα μπορούν να την κάνουν, έχοντας συμπληρώσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer, Moderna και AstraZeneca.

Αφού περάσει το εξάμηνο θα ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείνουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση, η οποία γίνεται είτε με μια κανονική δόση Pfizer είτε με μισή δόση του Μoderna. Ωστόσο όπως διευκρίνισε, μπορούν στους 5,5 μήνες να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να κλείνουν το ραντεβού τους στο χρόνο που εκείνοι θέλουν. Επίσης, θα λαμβάνουν sms ανά διαστήματα.

Όσον αφορά στα άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο Johnson & Johnson μπορούν να κάνουν την ενισχυτική δόση μετά από δύο μήνες από το εμβολιασμό τους είτε με το ίδιο εμβόλιο είτε με mRNa δηλαδή Pfizer και Moderna, ενώ οι ανοσοκατεσταλμένοι θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης.