Τα νεότερα στοιχεία για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του κοροναϊού στη χώρα ανέφεραν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας

Στη σημερινή ενημέρωση συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης.

Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 36.246 νέα κρούσματα, 78 θανάτους και 615 διασωληνωμένους.

Θεοδωρίδου: Ανεπαρκείς οι δυο δόσεις έναντι της Όμικρον

Αρχικά, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε πως η Όμικρον έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας παγκοσμίως. 

Όλες οι μελέτες συγκλίνουν πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι μειωμένη σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις, όπως τόνισε ο εμβολιασμός με 2 δόσεις είναι ανεπαρκής, και η 3η δόση είναι απαραίτητη. Τα ποσοστά αποτελεσματικότητας κυμαίνονται ανά τη μελέτη, από 33% έως 55% και 80%.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Η πραγματικότητα που βιώνουμε εξελίσσεται παράλληλα και με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις. Η αυξημένη μεταδοτικότητα και ήπια κλινική νόσος είναι γεγονός. Η συμπτωματολογία επιβεβαιώνει τις μελέτες για την παθογένεια της λοίμωξης. Σύμφωνα με τις μελέτες, ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στο ανώτατο αναπνευστικό σύστημα αλλά με βραδύτερο ρυθμό στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τα ηπιότερα συμπτώματα και να μην έχουμε επιπλοκές στους πνεύμονες. Ωστόσο, διατηρούνται οι επιφυλάξεις για τα ευάλωτα άτομα. Όμως ας αναλογιστούμε η εξέλιξη να είναι θετική.

Στα παιδιά 5-11 ετών, τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή, οι δε ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και οι γνωστές των συμβατικών εμβολίων. Ίσως μια μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται μετά τη δεύτερη δόση.

Συλλοιμώξεις και εμβολιασμός κατά της γρίπης

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται στην εμφάνιση συλλοιμώξεων με την εμφάνιση Δέλτα και Όμικρον, που μπορεί να πλήξουν τους πλέον ευάλωτους.  Το στοιχείο θα έπρεπε να αποτελεί υπενθύμιση για εμβολιασμό κατά της γρίπης, που θα έπρεπε να κάνουμε. Το 2022, κάθε χώρα θα έπρεπε να θωρακίσει την κοινωνία με εμβόλια, παλαιά και νέα, να υπάρχει διαθεσιμότητα στις νέες αντιικές θεραπείες. Στόχος είναι η ενδημικότητα του ιού.

Θεμιστοκλέους: Ξεπεράσαμε τα 17,6 εκατ. εμβολιασμούς

Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε αναφορά στα αναλυτικά στα στοιχεία των εμβολιασμών
Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι ξεπεράσαμε τα 17,6 εκατ. εμβολιασμούς. Το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό αγγίζει το 67,3%. Για τα παιδιά είπε πως 85.500 παιδιά έχουν κλείσει ραντεβού για το εμβόλιο.

Ζαούτης: Στο 70% ο Μ.Ο κρουσμάτων από Όμικρον


Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης έκανε αναφορά στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας λόγω της Όμικρον

Ο Μ.Ο κρουσμάτων από Όμικρον είναι κοντά στο 70%, δήλωσε ο Θεοκλής Ζαούτης. Το 70% των εισαγωγών σε νοσοκομεία της Αττικής επίσης οφείλονται στη συγκεκριμένη παραλλαγή.  

Η νοσηρότητα είναι μικρότερη, ενώ ανάλογα στοιχεία διαπιστώνονται για την θνητότητα. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν αλλαγές στον ΕΟΔΥ, για να υπάρχουν πιο στοχευμένες οδηγίες. Έχουν ξεκινήσει εργασίες αναβάθμισης της οργανωσιακής δομής του φορέα.

Η τρίτη δόση σε ανηλίκους προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις ανοσοκατασταλμένων παιδιών και εφήβων. Παράλληλα, γίνονται συνεχώς παραλαβές εμβολίων για παιδιά.

Ο κ. Ζαούτης προανήγγειλε αλλαγές για τη διενέργεια των τεστ την Πέμπτη, από τον υπουργό Υγείας.
Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι η ευαισθησία των rapid είναι ιδιαίτερα υψηλή. Ήδη έχει ανακοινωθεί σχετικά με το ποιοι θα πρέπει να κάνουν τεστ PCR. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό αριθμό testing έναντι των άλλων χωρών.

Αν κάποιος έχει βήχα και έχει κάνει τεστ και είναι αρνητικό, μπορεί να κάνει την τρίτη δόση, τόνισε λίγο πριν το τέλος της ενημέρωσης η κα Θεοδωρίδου