«Ο κόσμος το ’χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι». Η λαϊκή ρήση ταιριάζει γάντι στην υπόθεση των αντιδράσεων που συντονισμένα εγείρουν ορισμένοι στην Κρήτη, με αφορμή την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τις επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

 Κάποιοι, μάλιστα, προκειμένου να παραμείνει το «πέπλο» πάνω από αμαρτίες του παρελθόντος και να μη «σπάσει η ομερτά» -που είναι βέβαιο ότι θα έσπαγε, αν έβγαιναν στη φόρα τα άπλυτα ενός εκάστου, καθώς τότε ο καθένας θα προσπαθούσε να σωθεί- προσπαθούν να εμφανίσουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, και κατ’ επέκταση τον Κρητικό πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, που στηρίζει απόλυτα και ανοικτά τη μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ως «εχθρό» της Κρήτης και των Κρητικών.

Το παρασκήνιο των επιθέσεων στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, η γλώσσα των αριθμών και τα νέα δεδομένα

Η αλήθεια, όμως, για όποιον γνωρίζει είναι πολύ διαφορετική. Οι αλλαγές που έρχονται με την πρόσφατη ΚΥΑ στη συντριπτική τους πλειονότητα δικαιώνουν τους πραγματικούς αγρότες, που διαβιούν σε δύσκολες συνθήκες, και στοχεύουν να «πετάξουν έξω» από το σύστημα των επιδοτήσεων τους διάφορους επιτήδειους, οι οποίοι «έβαλαν βαθιά στην τσέπη χρήματα που βγαίνουν από τον “κουμπαρά” των πραγματικών παραγωγών», όπως σχολιάζουν στην κυβέρνηση, και τώρα απειλούν θεούς και δαίμονες. Και όχι μόνο στην Κρήτη φυσικά, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Τα «Π» αποκαλύπτουν παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι οι «κατεργάρηδες» ζούσαν και βασίλευαν μέχρι σήμερα εις βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων που παλεύουν καθημερινά με τις καιρικές συνθήκες, την ακρίβεια στις πρώτες ύλες, τις φυσικές καταστροφές, την υγειονομική κρίση και άλλα προβλήματα, ων ουκ έστι αριθμός. Αποκαλύπτουν, όμως, και παραδείγματα όσων ευνοούνται από την πρόσφατη υπουργική απόφαση.

Αναλυτικά τα παραδείγματα

Παράδειγμα πρώτο: Νεοεισερχόμενος κτηνοτρόφος ζητά να λάβει εθνικό απόθεμα για το 2021 με 550 ζώα, από τα οποία 250 προβατίνες, άρα μεγάλα ζώα, και 300 αρνάκια, δηλαδή μικρά ζώα. Από τα στοιχεία, όμως, προκύπτει ότι οι 250 προβατίνες, που αγοράστηκαν από τον παραγωγό στις 31/5/2021, γέννησαν την ίδια μέρα 300 αρνάκια! Αυτός λοιπόν πριν από την ΚΥΑ θα έπαιρνε επιδότηση 13.015 ευρώ. Μετά την ΚΥΑ, που μειώνει τον βοσκότοπο ανά νεαρό ζώο, θα πάρει 3.925 ευρώ. Δέκα χιλιάδες ευρώ, που θα αφαιρούνταν από όλους τους παραγωγούς για να πληρώσουν τα γεννητούρια, μένουν στις τσέπες των παραγωγών.

zoa

Παράδειγμα δεύτερο: Κτηνοτρόφος ζητά εθνικό απόθεμα για το 2021 με 175 ζώα. Με βάση τους χωρικούς συντελεστές ανά επικράτεια, που πριν από την ΚΥΑ Λιβανού είχαν να επικαιροποιηθούν από το 2015, αυτός ο παραγωγός θα λάμβανε 2.100 ευρώ. Μετά την επικαιροποίηση των συντελεστών, για να αντιστοιχούν στα στοιχεία του αμέσως προηγούμενου έτους, που ελέγχονται και με διασταυρώσεις, ο παραγωγός αυτός θα πάρει 2.450 ευρώ, προς έμπρακτη στήριξη του παραγωγού που παλεύει και μοχθεί για να προοδεύσει.

Σημειώνεται ότι με τις αλλαγές στις ΚΥΑ που εκδόθηκαν και με τις οποίες επέρχεται δικαιοσύνη και ισονομία στο καθεστώς ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως έχει τονίσει αρκετές φορές ο κ. Λιβανός, επιτυγχάνεται η διασφάλιση 67 εκατομμυρίων ευρώ για τους πραγματικούς κτηνοτρόφους. Μάλιστα, στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τις αλλαγές είναι να διορθωθούν στρεβλώσεις του παρελθόντος και να στηριχθούν οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι, ώστε το αγροτικό επάγγελμα να αποτελέσει βασικό πυλώνα της οικονομίας της χώρας.

Πάντως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει δηλώσει αποφασισμένος να προχωρήσει στην εφαρμογή των αλλαγών, αλλά και πρόθυμος, αν υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις όπου δημιουργούνται αδικίες, να επανεξεταστούν. Ουσιαστικά, πλέον αντιμετωπίζεται το τεράστιο ζήτημα της αναληθούς δήλωσης νεαρών ζώων, που γίνεται μέχρι σήμερα με μοναδικό και απροκάλυπτο στόχο την «εγκόλπωση» επιδοτήσεων από κάποιους που δεν τις δικαιούνται. Παράλληλα, επικαιροποιούνται και εξορθολογίζονται οι συντελεστές κατανομής ανά περιφέρεια, υπολογίζοντας τα δεδομένα του 2021. Επιπλέον, διασφαλίζεται η ορθή και δίκαιη κατανομή των ενωσιακών ενισχύσεων, με τη θέσπιση αυστηρών ποινών, όπου υπάρχει αδικαιολόγητη μείωση ζωικού κεφαλαίου. Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι θα απαγορεύεται πλέον σε όσους έχουν αιτηθεί και λάβει εθνικό απόθεμα, δηλώνοντας ιδιωτικές εκτάσεις, να αιτούνται τον επόμενο χρόνο δημόσια έκταση για βοσκότοπο.