Με τα κρούσματα να επιμένουν σε υψηλά νούμερα και την πανδημία να δείχνει τα «νύχια» της στη χώρα μας, ολοένα και αυξάνεται ο προβληματισμός τόσο στους κόλπους της κυβέρνησης όσο και στης επιτροπής. Πολιτεία, επιστήμονες και υγειονομικοί παρατηρούν πως το τέταρτο κύμα είναι ιδιαιτέρως επιθετικό -κατά κύριο λόγο στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη- και αυτό τους ωθεί, ώστε να μελετήσουν όλα τα πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα.

Το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει κάθε δυνατή επιλογή, ώστε και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί αλλά και να διατηρηθεί η δημόσια υγεία, δίχως να περιοριστεί η οικονομική και η κοινωνική δραστηριότητα.

Από την πλευρά τους οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ανησυχία τόσο για την πορεία της πανδημίας όσο και της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ, ιδίως σε περιοχές με βεβαρυμμένο ιικό φορτίο.

Την ίδια ώρα, είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ενίσχυσης κλινικών covid-19 στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της βόρειας Ελλάδας με περίπου 100 εξειδικευμένους ιδιώτες γιατρούς.

Επίταξη ιδιωτών γιατρών

Αυτό που θα αποσαφηνιστεί εντός λίγων ωρών είναι αν οι ιδιώτες γιατροί που θα συνδράμουν τους συναδέλφους τους στα δημόσια νοσοκομεία, το πράξουν οικειοθελώς ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση που έγινε από τους Συλλόγους ή αν θα παρουσιαστούν στις κλινικές covid-19 έχοντας παραλάβει «φύλλα επίταξης υπηρεσιών» από τις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις, στο πλαίσιο επιστράτευσης από το υπουργείο Υγείας ή αν θα συμβούν και τα δύο, δηλαδή υπάρξουν εθελοντές και επιστρατευμένοι γιατροί.

«Γκάζι» στους εμβολιασμούς και «φρένο» στο lockdοwn για τους ανεμβολίαστους

Ενόψει των εορταστικών ημερών, το κυβερνητικό επιτελείο κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να βάλει φρένο στην πορεία της πανδημίας. Την ίδια όμως στιγμή, και μάλιστα διά στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν πρόκειται να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα τα οποία θα δημιουργήσουν προσκόμματα στην λειτουργία τόσο της οικονομίας όσο και της κοινωνίας από την στιγμή που η πλειονότητα του πληθυσμού έχει επιλέξει να εμβολιαστεί.

Βέβαια, το παραπάνω δεν σημαίνει ότι δεν θα ενισχυθούν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα προστασίας με υπηρεσίες που για την ώρα εξετάζονται.

Οι υπηρεσίες υπό εξέταση

  • Μείωση της χωρητικότητας και σε άλλους χώρους πλην των σούπερ μάρκετ, όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία,
  • Αύξηση του αριθμού των τεστ για τους ανεμβολίαστους
  • Επαναφορά της τηλεργασίας
  • Θέσπιση κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο δημόσιο, το οποίο θα αραίωνε τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Χρήση της μάσκας σε ανοιχτούς χώρους και διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς,
  • Σύσταση σε υπερήλικες για αποφυγή συναναστροφών
  • Είσοδος με τεστ στα σούπερ μάρκετ, για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο.

Πεθαίνουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του διευθυντή ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Νίκου Καπραβέλου, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, ως «εφιαλτική». Σημείωσε δε πως η τελευταία εφημερία στο νοσοκομείο ξεκίνησε χωρίς κανένα κρεβάτι κενό στις ΜΕΘ και πως άνθρωποι χάνουν την ζωή τους εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, είπε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει την πόρτα του νοσοκομείου ασθενής και να τον διώξουμε. Πεθαίνουν και άνθρωποι εκτός ΜΕΘ, γιατί το σύστημα έχει φτάσει στα όρια του και δεν μπορούμε να κλιμακώσουμε τη θεραπεία... Είναι εφιάλτης να έχουμε ασθενή με δύσπνοια, να μην έχει οξυγόνο και να του λέμε ότι δεν έχει κρεβάτι στην εντατική».

Σε ό,τι αφορά στους ανεμβολίαστους, ο διευθυντής της ΜΕΘ του Παπανικολάου σημείωσε ότι πρέπει να περιοριστεί η κινητικότητά τους με lockdown, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα. Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη επέκτασης υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους, όπως για παράδειγμα η εστίαση.

Δείτε το σχετικό βίντεο


Στις αρχές Δεκεμβρίου η κορύφωση του κύματος με πάνω από 7.000 κρούσματα

Για μείωση της αυξητικής τάσης στην εμφάνιση νέων κρουσμάτων του κοροναϊού έκανε λόγο από πλευράς του ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης προέβλεψε μία πρόσκαιρη επιβράδυνση για λίγες ημέρες και εκ νέου επιτάχυνση στη συνέχεια, προσδιορίζοντας την κορύφωση του «κύματος» της πανδημίας στις 3-4 Δεκεμβρίου, με περίπου 7.300 κρούσματα ημερησίως.

Ερωτηθείς σχετικά με την επάρκεια των μέτρων προκειμένου να φθάσουμε στη μείωση της διασποράς, ο κ. Σαρηγιάννης είπε χαρακτηριστικά: «Εξαρτάται πώς θέλουμε να φθάσουμε εκεί. Για να γίνει γρήγορα, χρειάζονται πολύ δραστικά μέτρα. Αντίθετα, αν επιλέξεις έναν πιο ήπιο τρόπο, που θα αφήνει την κοινωνία και την οικονομία να λειτουργεί με κανονικότητα, αυτό θα κοστίζει δυστυχώς ανθρώπινες ζωές. Και βλέπουμε την αύξηση των θανάτων αυτήν την στιγμή». Την ίδια ώρα χαρακτήρισε επίσης «εγκληματική» τη συμβολή ορισμένων επαγγελματιών υγείας στο να μην κάνουν το εμβόλιο συμπολίτες μας.

Δείτε το σχετικό βίντεο


Να αναθεωρηθούν οι αναστολές των 6.000 υγειονομικών

Την ίδια ώρα έκκληση για νέα μέτρα τα οποία θα συμβάλουν στην ανάσχεση του κύματος της πανδημίας στην χώρα, τονίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι αναστολές των 6.000 ανεμβολίαστων υγειονομικών, απηύθυνε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για μέτρα που θα αφορούν σε όλους τους πολίτες και όχι μόνο στους ανεμβολίαστους καθώς όπως είπε, μπορεί αυτοί να συμβάλλουν περισσότερο στην διάδοση του ιού, ωστόσο αυτός μεταδίδεται από όλους και σε όλους. Όπως είπε, τα όποια μέτρα δεν θα έπρεπε να διαχωρίζουν ή διχάζουν τους πολίτες και μίλησε για μείωση του συγχρωτισμού σε χώρους όπως η διασκέδαση, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή τα αμφιθέατρα.

Να επανέλθει η εφαρμογή της μάσκας και η τηλεργασία

Για σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων προς το παρόν, έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης σημειώνοντας πως η Τρίτη είναι από τις πιο σημαντικές ημέρες όσον αφορά στην καταγραφή μολύνσεων καθώς τότε διενεργούνται πολλά τεστ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1 το πρωί της Τρίτης, εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για την επιβαρυμένη υγειονομική κατάσταση της χώρας και δήλωσε πως «δεν περιμένει πολλά πράγματα από αυτή την παρέμβαση», εννοώντας τα νέα μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς του κοροναϊού που τέθηκαν πρόσφατα σε ισχύ. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς της μάσκας και της τηλεργασίας.

«Η εφαρμογή της μάσκας μάς βοήθησε πέρυσι να απομειώσουμε σημαντικά και όλες τις ιώσεις. Θα πρέπει, επίσης, σε κάποιες υπηρεσίες, να επανέλθει η τηλεργασία γιατί, και θα μειώσει την κινητικότητα, και συγχρόνως θα απομειώσει την κίνηση στους δρόμους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν μπορεί να κλείσει η κοινωνία ξανά, αλλά δεν μπορεί και το σύστημα υγείας να παραμείνει σε πίεση όλων των περιστατικών. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πλέον και τα περιστατικά και τα non Covid, τα οποία εμπιστεύονται και πάλι το ΕΣΥ».

Δείτε το σχετικό βίντεο


Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών

Την άποψη ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός Covid-19 για τους άνω των 60 ετών εξέφρασε σήμερα ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζοντας ότι οποιοδήποτε μέτρο μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, ο καθηγητής Πνευμονολογίας- Εντατικής Θεραπείας επισήμανε ότι το σύστημα από πλευράς εργατικού δυναμικού έχει εξαντληθεί. «Πριν ξεκινήσει η πανδημία είχαμε 560 κλίνες εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα. Τώρα έχουμε πάνω από 1200. Οι 560 τότε ήταν υποστελεχωμένες, και από γιατρούς και από νοσηλευτές. Μέσα στην πανδημία υπερδιπλασιάσαμε τις κλίνες εντατικής θεραπείας. Αλλά το σύστημα από πλευράς εργατικού δυναμικού έχει εξαντληθεί τελείως. Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι εντατικολόγοι. Πρέπει να πάμε πριν τις ΜΕΘ. Ακόμα και αν είχαμε 10.000 ΜΕΘ, κάποιοι ασθενείς θα πέθαιναν. Πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των ανθρώπων που πάνε στο νοσοκομείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα και να αυξηθεί με κάποιο τρόπο το ποσοστό εμβολιασμού. Έχω πει πολλές φορές να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών. Οποιοδήποτε μέτρο μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το αρνητικό rapid test μια εποχή με μεγάλη έξαρση, δε μας εξασφαλίζει ότι κάποιος δε μεταδίδει. Δεν μπορούμε να εξισώσουμε το τεστ με το εμβόλιο», σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος. «Η επιστήμη είναι κάτι δυναμικό, συνεχώς από τη μελέτη μαθαίνουμε καινούργια πράγματα. Ο εμβολιασμένος είναι πλήρως προστατευμένος για 4 μήνες, και μετά η προστασία από το εμβόλιο μειώνεται, και για αυτό πρέπει να κάνει την επαναληπτική δόση. Πρέπει η 3η δόση να ανοίξει, για να μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε μετά τους 4 μήνες», τόνισε ο ίδιος κλείνοντας.

Δείτε το σχετικό βίντεο