Ειρηνικά χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία από το Πολυτεχνείο έως την αμερικανική πρεσβεία, στο πλαίσιο των εορτασμών της 48ης επετείου από την εξέγερση των φοιτητών το 1973.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, στην πορεία συμμετείχαν περίπου 20.000 διαδηλωτές.

Θεοδωρικάκος: Με απόλυτη ηρεμία και ειρηνικά ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου:

«Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 17 Νοεμβρίου 1973 σε όλη τη χώρα, με επίκεντρο την Αθήνα, ολοκληρώθηκαν ειρηνικά και με απόλυτη ηρεμία. Θέλω να ευχαριστήσω γι' αυτό όλους τους πολίτες, τους συμμετέχοντες στην πορεία και ασφαλώς τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας που συνέβαλαν με τον επαγγελματισμό τους στην τήρηση της τάξης».

Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «48 Νοέμβρηδες μετά, η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή», φορείς, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Πλατεία Κλαυθμώνος και λίγο πριν από τις 17:00 άρχισαν να κατευθύνονται προς την αμερικανική πρεσβεία.

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση έξω από το κτίριο και με πορεία κατευθύνθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος, περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης.

Του συλλαλητηρίου προπορευόταν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 και ακολουθούσε το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων του ΕΜΠ.

Άνοιξαν όλοι οι σταθμοί του μετρό

Λίγο μετά τις 19:30 αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε όλο το δίκτυο του μετρό. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, άνοιξαν όλοι οι σταθμοί του Μετρό. Σημειώνεται ότι οι σταθμοί «Μ. Μουσικής», «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» ήταν κλειστοί λόγω της πορείας για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, μετά από απόφαση της Αστυνομίας.

Η πορεία ξεκίνησε στις 15:30, όταν οι φοιτητές της ΠΑΣΠ, κρατώντας την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, ξεκίνησαν την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Λίγο πριν από τις 17.00 η αντιπροσωπεία των φοιτητών με τη σημαία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έφτασε μπροστά στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατά τη διάρκεια της πορείας, τη σημαία κράτησαν και παιδιά.

Στην αμερικανική πρεσβεία οι φοιτητές απήγγειλαν τον Εθνικό Ύμνο και κατόπιν αποχώρησαν, χωρίς εντάσεις. Επικεφαλής του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, ενώ στην κεφαλή της πορείας του ΚΚΕ ήταν ο γενικός γραμματέας, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού, το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΕΜΠ αποφάσισε ότι έως και την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου θα υπάρξει αυξημένη φύλαξη του συγκροτήματος Πατησίων του ΕΜΠ από την υπηρεσία φύλαξης του ιδρύματος και, παράλληλα, τα κτίρια του συγκροτήματος στην Πατησίων θα είναι κλειστά.

Εικόνες από την μεγάλη πορεία

 



















 

Πλήθος κόσμου έσπευσε να αφήσει λουλούδια και να τιμήσει τους πεσόντες

Συμπληρώνονται σήμερα 48 χρόνια από την ημέρα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Από το πρωί πλήθος κόσμου πηγαίνει στον χώρο του πολυτεχνείου για να αφήσει ένα λουλούδι, ενώ η Αθήνα σήμερα μετατράπηκε σε φρούριο αφού περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να μη γίνουν επεισόδια.

















Δεν έλειψαν ωστόσο και οι  μικροεντάσεις όταν πήγε να καταθέσει στεφάνι ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε όταν πήγε να καταθέσει στεφάνι αντιπροσωπεία της Βουλής με τον αντιπρόεδρο, Χαράλαμπο Αθανασίου, και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Χάρη Θεοχάρη.

 Στην πύλη του Πολυτεχνείου, σύμβολο της εξέγερσης κατά της δικτατορίας, σήμερα, 48 χρόνια μετά, η κατάσταση ήταν έκρυθμη.

 Μέσα στο αδιαχώρητο του πλήθους σπρωξίματα και γροθιές, ακόμη και ανάμεσα στους ίδιους τους φοιτητές δημιουργούν για αρκετή ώρα ένα εκρηκτικό σκηνικό.


Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, και ο πρώην υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, χρειάστηκε να αποχωρήσουν για να εκτονωθεί η κατάσταση.

Στεφάνι στο Μνημείο των Πεσόντων ηρώων του Πολυτεχνείου κατέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Όταν ηρέμησαν τα πνεύματα στο χώρο άνθρωποι κάθε ηλικίας κατάφεραν να βρεθούν στο Πολυτεχνείο για να αφήσουν ένα λουλούδι εκεί όπου άνθισε η δημοκρατία.