Θεοδωρικάκος στα Παραπολιτικά 90,1: Στο 20% οι αστυνομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει - Αυξάνεται ο εμβολιασμός
«Οι αστυνομικοί υποβάλλονται σε rapid test και τηρούν όλα τα μέτρα» ανέφερε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Στο 20% ανέρχεται το ποσοστό των αστυνομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στον Παναγιώτη Τζένο ο υπουργός Προστασίας Του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.
Τόνισε πως τις τελευταίες 75 ημέρες έχει εμβολιαστεί το 9% των αστυνομικών κάτι που σημαίνει πως η προσπάθεια πειθούς αποδίδει ενώ εκτίμησε ότι οι εμβολιασμοί θα αυξηθούν περαιτέρω.
Επίσης, ο υπουργός είπε πως οι αστυνομικοί υποβάλλονται σε rapid test και πως τηρούν όλα τα μέτρα κατά τη διάρκεια των ελέγχων. Σε ότι αφορά την επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών στην Αστυνομία είπε πως υπάρχει πλειάδα υπηρεσιών και πως όσοι υπηρετούν στην αστυνομία δεν μπορούν να αντικατασταθούν.
Αναφορικά με το ποσοστό εμβολιασμού στην Αστυνομία
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Το ποσοστό των αστυνομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει είναι 20%. Τις τελευταίες 75 ημέρες, αναφέρομαι στο διάστημα που έχω αναλάβει αυτή την πολύ υπεύθυνη θέση, έχει εμβολιαστεί το 9 % των αστυνομικών. Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια πειθούς, η προσπάθεια να συζητήσουμε με όλους τους αστυνομικούς για να αρθούν παρεξηγήσεις, αμφιβολίες, προβληματισμοί γύρω από τα εμβόλια και την ανάγκη του εμβολιασμού αποδίδει. Συνεχίζοντας αυτή την προσπάθεια αναμένουμε να αυξηθεί περισσότερο το ποσοστό το οποίο είναι ήδη σημαντικά επάνω από το μέσο όρος της κοινωνίας.
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Δεν υπάρχει αστυνομικός που να διεξάγει ελέγχους και να μην φορά μάσκα, να μην λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα που περιέχονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι αστυνομικοί κάνουν συχνά όπως προβλέπουν οι κανονισμοί rapid test, φορούν τη μάσκα, τα γάντια όταν διεξάγουν τέτοιους ελέγχους συνεπώς δεν πρέπει κανένας να έχει κάποιο φόβο. Επίσης κατά τεκμήριο και κατά συντριπτική πλειονότητα οι αστυνομικοί που διεξάγουν τους ελέγχους είναι εμβολιασμένοι οι ίδιοι επομένως θεωρώ ότι όλη αυτή η συζήτηση δεν έχει γίνει για να προσφερθεί κάτι θετικό ως ιδέα και λύση στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Πιστεύω ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση βρίσκεται μπροστά σε ένα τραγικό κενό στρατηγικής, δεν έχει αξιόπιστες προτάσεις και δεν συνιστά μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Κινδυνολογεί, φοβίζει κόσμο, ακολουθεί αντιφατικές πολιτικές και πάρα πολύ εύκολα επιτίθεται και βάλει ενάντια στην Ελληνική Αστυνομία και στον έλληνα αστυνομικό με τον οποίο φαίνεται ότι δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση παρά μόνο μια σχέση κομματικής εκμετάλλευσης. Δεν πιστεύω ότι το θέμα προσφέρεται για τέτοιου είδους μικροκομματικές συμπεριφορές και θα ήθελα να παρακαλέσω να αφήσουν στην μπάντα την Ελληνική Αστυνομία από τέτοιου είδους άγονες τοποθετήσεις και αντιπαραθέσεις οι οποίες δεν κάνουν καλό στην κοινωνία τη δύσκολη περίοδο που περνάμε.
Ερωτηθείς αν μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο της υποχρεωτικότητας στους αστυνομικούς
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Η περίπτωση των υγειονομικών είναι μοναδική και αποκλειστική διότι όταν πηγαίνεις στο νοσοκομείο και συναντάς το γιατρό ή το υγειονομικό προσωπικό τα πράγματα είναι δεδομένα, πηγαίνεις σε ένα χώρο όπου θα πρέπει όλοι να έχουν κάνει το μάξιμουμ προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διάδοση του κορονοϊού. Στην Αστυνομία υπάρχει πλειάδα υπηρεσιών και επομένως η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται με ένα δογματικό τρόπο. Είναι άλλο ο αστυνομικός της Τροχαίας που είναι έξω στο δρόμο και ρυθμίζει την κυκλοφορία και δεν έχει την παραμικρή επαφή με τους οδηγούς, είναι άλλο ο άνδρας που βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα, είναι άλλο ο άνδρας που υπηρετεί σε μια υπηρεσία πχ στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι άλλο ο άνδρας των ΜΑΤ, των ειδικών μονάδων της Αστυνομίας. Δεν μπορεί με ένα δογματικό τρόπο να γίνει μια συνολική τοποθέτηση γύρω από αυτό το θέμα και επίσης σκοπός είναι να λύσουμε τα προβλήματα και όχι να δημιουργήσουμε καινούργια προβλήματα. Προφανές είναι ότι οι άνθρωποι που υπηρετούν στην Αστυνομία δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες μέσα από τις οποίες μπορεί κάποιος να έρθει στην Ελληνική Αστυνομία. Επομένως αν κάποιος δεν δεχόταν να εμβολιαστεί προφανώς δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Όμως είμαστε σε πολύ θετικό δρόμο, η ΕΛ.ΑΣ κάνει πολύ σωστά τη δουλειά της με επαγγελματισμό γίνονται όλες οι διαδικασίες και οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς.
Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να εμπλακεί η δημοτική αστυνομία σε κάποιες περιπτώσεις ελέγχων
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Καταρχήν ήδη οι έλεγχοι γίνονται και από άλλες υπηρεσίες, γίνονται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας ενώ έχει προβλεφθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε αυτούς τους ελέγχους από τις δημοτικές αστυνομίες. Αυτό είναι νομοθετημένο όμως επειδή η πανδημία δεν έχει τελειώσει είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας να συνδράμει στην υλοποίηση και στην εφαρμογή αυτών των μέτρων γιατί δεν μπορεί για κάθε πολίτη να έχουμε έναν αστυνομικό. Η Αστυνομία κάθε μέρα έχει στους δρόμους 8.000 ανθρώπους οι οποίοι διεξάγουν τους ελέγχους. Η Αστυνομία διεξάγει το 90% των ελέγχων που γίνονται στη χώρα, νομίζω ότι έχει υπερβάλει εαυτόν και έχει κάνει μια σπουδαία δουλειά την οποία θα συνεχίσει να την κάνει με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο αλλά θεωρώ ότι όλοι πρέπει να συνδράμουν.
Αναφορικά με την επίσκεψή του στις ΗΠΑ
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Συναντήθηκα με τον ομόλογό μου Ομοσπονδιακό Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας είχαμε πολύ σημαντικές συζητήσεις και συμφωνίες για την αναβάθμιση της συνεργασίας στους τομείς της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης καθώς και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και στην αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Προκειμένου να γίνουν πράξη όλα αυτά οι δύο χώρες αναβαθμίζουμε την κοινή εκπαίδευση αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και αντίστοιχων αμερικανών αξιωματικών στους τομείς της ανταλλαγής πληροφοριών, της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Ήταν ένα πετυχημένο ταξίδι και στην πορεία θα γίνουν πράξη οι συγκεκριμένες συμφωνίες.
Αναφορικά με τις αλλαγές στην Αστυνομία
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Οι αλλαγές στην Ελληνική Αστυνομία γίνονται πράξη με ταχύτατο ρυθμό. Όπως είχα ανακοινώσει ήδη έχει ενισχυθεί το κέντρο επικοινωνιών της αμέσου δράσεως, το 100. Προχωράμε τις διαδικασίες για την προμήθεια καμερών μέσα στο 2022 οι οποίες θα είναι στις στολές των ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ και στα περιπολικά της Αμέσου Δράσεως ώστε να μην υπάρχει καμία περίπτωση να αδικηθεί ούτε πολίτης ούτε αστυνομικός. Το τρίτο είναι η εκπαίδευση των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, ξεκινάμε την επόμενη Δευτέρα όπου ξεκινά να επανεκπαιδεύεται η δύναμη της ομάδας ΔΙΑΣ που αποτελεί καθρέφτη και εικόνα της αστυνομίας μας έναντι της κοινωνίας. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντική τη δουλειά που θα γίνει εκεί. Επίσης προχωρά με ταχύτατο ρυθμό η ψηφιοποίηση μιας σειράς υπηρεσιών της ΕΛΑΣ ώστε να απελευθερωθούν δυνάμεις, να βρεθούν πιο κοντά στους πολίτες. Ήδη έχει γίνει πράξη η αύξηση κατά 100 των νυχτερινών περιπολιών και περιπολικών από τις 22:00 μέχρι τις 06:00. Μέχρι πριν από 25 μέρες το βράδυ στο λεκανοπέδιο Αττικής υπήρχαν 60 νυχτερινές περιπολίες, τώρα υπάρχουν 160.
Αναφορικά με την έξαρση της εγκληματικότητας
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Δεν θα έλεγα ότι επανέρχεται το σκληρό έγκλημα δεν έχουμε τέτοιου είδους καταστάσεις, έχουμε ασφαλώς μια αναβίωση και μια έξαρση της μικροεγκληματικότητας η οποία ήταν αναμενόμενη. Είχα προειδοποιήσει ότι μπορεί να υπάρξει τέτοια έξαρση όμως αντίστοιχα υπάρχει και αύξηση των δυνάμεων της Αστυνομίας οι οποίες περιπολούν και είναι κοντά τους πολίτες. Δεν είμαι ακόμη ικανοποιημένος, θέλω να αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και παίρνουμε συγκεκριμένα μέτρα για να το πετύχουμε αυτό ώστε οι πολίτες και να είναι και να νοιώθουν ασφαλείς.
Αναφορικά με τις 73 υπηρεσίες της ΕΛΑΣ που ασχολούνται με την ενδοοικογενειακή βία
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Σε κάθε γενική περιφερειακή διεύθυνση και σε κάθε νομό έχουν ιδρυθεί σχετικές υπηρεσίες και περί τους 900 αστυνομικούς έχουν πάρει την αντίστοιχη εκπαίδευση γιατί ένα από τα απότοκα της πανδημίας και της καραντίνας ήταν δυστυχώς η αύξηση των φαινομένων ενδιοοικογενειακής βίας η οποία είχε τα χαρακτηριστικά φόνων. Η Ελληνική Αστυνομία έχει αυξήσει τη συνεργασία της με την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί η αντιμετώπιση της ενδοοικογειακής βίας δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο της ΕΛΑΣ, χρειάζεται αυτή η συνεργασία. Ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να καταγγέλλουν τέτοιου είδους περιστατικά. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η πρόληψη, είναι να προλάβουμε τέτοιου είδους καταστάσεις, αυτό χρειάζεται μια σοβαρή συστηματική δουλειά ώστε να πηγαίνουν οι γυναίκες να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά στις κοινωνικές υπηρεσίες, στους δήμους, να υπάρχει συνεργασία των δήμων με την αστυνομία ώστε να εντοπίζονται τα περιστατικά τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εγκληματική δραστηριότητα και η Αστυνομία να κάνει ότι καλύτερο μπορεί προκειμένου αυτό να αποφευχθεί.
Αναφορικά με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να έχει την άποψή του, αυτό δεν είναι μεμπτό ούτε μπορεί να κατηγορηθεί, μπορεί κάποιος να έχει μια αντίληψη η οποία να είναι αντι-επιστημονική, να είναι παράλογή αλλά μπορεί να την έχει και μπορεί και να τη λεει. Αυτό που δεν μπορεί να γίνεται είναι παράνομες πράξεις, πράξεις οι οποίες οδηγούν και βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, τη δημόσια ασφάλεια που οδηγούν πολίτες στο θάνατο αυτά είναι πολύ επικίνδυνες καταστάσεις και δεν μπορεί να επιτρέπονται. Η Ελληνική Αστυνομία έχει διεξάγει σοβαρές έρευνες σε αυτό το επίπεδο από την υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος, σχηματίζονται δικογραφίες, παραπέμπονται στις εισαγγελικές αρχές και οι εισαγγελικές αρχές τις αξιολογούν και κάνουν αυτά που πρέπει. Σε κάποια περίπτωση αυτά οδήγησαν και σε προφυλάκιση, σε κάποιες άλλες με βάση το δικαιϊκό σύστημα δεν οδηγούν. Οι έλεγχοι θα συνεχίζονται, έλεγχοι που αφορούν αξιόποινες και παράνομες πράξεις και όχι τη διατύπωση διαφορετικών απόψεων η οποία είναι θεμιτή σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα.
Αναφορικά με το ποσοστό εμβολιασμού στην Αστυνομία
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Το ποσοστό των αστυνομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει είναι 20%. Τις τελευταίες 75 ημέρες, αναφέρομαι στο διάστημα που έχω αναλάβει αυτή την πολύ υπεύθυνη θέση, έχει εμβολιαστεί το 9 % των αστυνομικών. Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια πειθούς, η προσπάθεια να συζητήσουμε με όλους τους αστυνομικούς για να αρθούν παρεξηγήσεις, αμφιβολίες, προβληματισμοί γύρω από τα εμβόλια και την ανάγκη του εμβολιασμού αποδίδει. Συνεχίζοντας αυτή την προσπάθεια αναμένουμε να αυξηθεί περισσότερο το ποσοστό το οποίο είναι ήδη σημαντικά επάνω από το μέσο όρος της κοινωνίας.
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Δεν υπάρχει αστυνομικός που να διεξάγει ελέγχους και να μην φορά μάσκα, να μην λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα που περιέχονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι αστυνομικοί κάνουν συχνά όπως προβλέπουν οι κανονισμοί rapid test, φορούν τη μάσκα, τα γάντια όταν διεξάγουν τέτοιους ελέγχους συνεπώς δεν πρέπει κανένας να έχει κάποιο φόβο. Επίσης κατά τεκμήριο και κατά συντριπτική πλειονότητα οι αστυνομικοί που διεξάγουν τους ελέγχους είναι εμβολιασμένοι οι ίδιοι επομένως θεωρώ ότι όλη αυτή η συζήτηση δεν έχει γίνει για να προσφερθεί κάτι θετικό ως ιδέα και λύση στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Πιστεύω ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση βρίσκεται μπροστά σε ένα τραγικό κενό στρατηγικής, δεν έχει αξιόπιστες προτάσεις και δεν συνιστά μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Κινδυνολογεί, φοβίζει κόσμο, ακολουθεί αντιφατικές πολιτικές και πάρα πολύ εύκολα επιτίθεται και βάλει ενάντια στην Ελληνική Αστυνομία και στον έλληνα αστυνομικό με τον οποίο φαίνεται ότι δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση παρά μόνο μια σχέση κομματικής εκμετάλλευσης. Δεν πιστεύω ότι το θέμα προσφέρεται για τέτοιου είδους μικροκομματικές συμπεριφορές και θα ήθελα να παρακαλέσω να αφήσουν στην μπάντα την Ελληνική Αστυνομία από τέτοιου είδους άγονες τοποθετήσεις και αντιπαραθέσεις οι οποίες δεν κάνουν καλό στην κοινωνία τη δύσκολη περίοδο που περνάμε.
Ερωτηθείς αν μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο της υποχρεωτικότητας στους αστυνομικούς
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Η περίπτωση των υγειονομικών είναι μοναδική και αποκλειστική διότι όταν πηγαίνεις στο νοσοκομείο και συναντάς το γιατρό ή το υγειονομικό προσωπικό τα πράγματα είναι δεδομένα, πηγαίνεις σε ένα χώρο όπου θα πρέπει όλοι να έχουν κάνει το μάξιμουμ προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διάδοση του κορονοϊού. Στην Αστυνομία υπάρχει πλειάδα υπηρεσιών και επομένως η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται με ένα δογματικό τρόπο. Είναι άλλο ο αστυνομικός της Τροχαίας που είναι έξω στο δρόμο και ρυθμίζει την κυκλοφορία και δεν έχει την παραμικρή επαφή με τους οδηγούς, είναι άλλο ο άνδρας που βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα, είναι άλλο ο άνδρας που υπηρετεί σε μια υπηρεσία πχ στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι άλλο ο άνδρας των ΜΑΤ, των ειδικών μονάδων της Αστυνομίας. Δεν μπορεί με ένα δογματικό τρόπο να γίνει μια συνολική τοποθέτηση γύρω από αυτό το θέμα και επίσης σκοπός είναι να λύσουμε τα προβλήματα και όχι να δημιουργήσουμε καινούργια προβλήματα. Προφανές είναι ότι οι άνθρωποι που υπηρετούν στην Αστυνομία δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες μέσα από τις οποίες μπορεί κάποιος να έρθει στην Ελληνική Αστυνομία. Επομένως αν κάποιος δεν δεχόταν να εμβολιαστεί προφανώς δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Όμως είμαστε σε πολύ θετικό δρόμο, η ΕΛ.ΑΣ κάνει πολύ σωστά τη δουλειά της με επαγγελματισμό γίνονται όλες οι διαδικασίες και οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς.
Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να εμπλακεί η δημοτική αστυνομία σε κάποιες περιπτώσεις ελέγχων
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Καταρχήν ήδη οι έλεγχοι γίνονται και από άλλες υπηρεσίες, γίνονται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας ενώ έχει προβλεφθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε αυτούς τους ελέγχους από τις δημοτικές αστυνομίες. Αυτό είναι νομοθετημένο όμως επειδή η πανδημία δεν έχει τελειώσει είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας να συνδράμει στην υλοποίηση και στην εφαρμογή αυτών των μέτρων γιατί δεν μπορεί για κάθε πολίτη να έχουμε έναν αστυνομικό. Η Αστυνομία κάθε μέρα έχει στους δρόμους 8.000 ανθρώπους οι οποίοι διεξάγουν τους ελέγχους. Η Αστυνομία διεξάγει το 90% των ελέγχων που γίνονται στη χώρα, νομίζω ότι έχει υπερβάλει εαυτόν και έχει κάνει μια σπουδαία δουλειά την οποία θα συνεχίσει να την κάνει με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο αλλά θεωρώ ότι όλοι πρέπει να συνδράμουν.
Αναφορικά με την επίσκεψή του στις ΗΠΑ
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Συναντήθηκα με τον ομόλογό μου Ομοσπονδιακό Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας είχαμε πολύ σημαντικές συζητήσεις και συμφωνίες για την αναβάθμιση της συνεργασίας στους τομείς της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης καθώς και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και στην αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Προκειμένου να γίνουν πράξη όλα αυτά οι δύο χώρες αναβαθμίζουμε την κοινή εκπαίδευση αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και αντίστοιχων αμερικανών αξιωματικών στους τομείς της ανταλλαγής πληροφοριών, της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Ήταν ένα πετυχημένο ταξίδι και στην πορεία θα γίνουν πράξη οι συγκεκριμένες συμφωνίες.
Αναφορικά με τις αλλαγές στην Αστυνομία
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Οι αλλαγές στην Ελληνική Αστυνομία γίνονται πράξη με ταχύτατο ρυθμό. Όπως είχα ανακοινώσει ήδη έχει ενισχυθεί το κέντρο επικοινωνιών της αμέσου δράσεως, το 100. Προχωράμε τις διαδικασίες για την προμήθεια καμερών μέσα στο 2022 οι οποίες θα είναι στις στολές των ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ και στα περιπολικά της Αμέσου Δράσεως ώστε να μην υπάρχει καμία περίπτωση να αδικηθεί ούτε πολίτης ούτε αστυνομικός. Το τρίτο είναι η εκπαίδευση των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, ξεκινάμε την επόμενη Δευτέρα όπου ξεκινά να επανεκπαιδεύεται η δύναμη της ομάδας ΔΙΑΣ που αποτελεί καθρέφτη και εικόνα της αστυνομίας μας έναντι της κοινωνίας. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντική τη δουλειά που θα γίνει εκεί. Επίσης προχωρά με ταχύτατο ρυθμό η ψηφιοποίηση μιας σειράς υπηρεσιών της ΕΛΑΣ ώστε να απελευθερωθούν δυνάμεις, να βρεθούν πιο κοντά στους πολίτες. Ήδη έχει γίνει πράξη η αύξηση κατά 100 των νυχτερινών περιπολιών και περιπολικών από τις 22:00 μέχρι τις 06:00. Μέχρι πριν από 25 μέρες το βράδυ στο λεκανοπέδιο Αττικής υπήρχαν 60 νυχτερινές περιπολίες, τώρα υπάρχουν 160.
Αναφορικά με την έξαρση της εγκληματικότητας
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Δεν θα έλεγα ότι επανέρχεται το σκληρό έγκλημα δεν έχουμε τέτοιου είδους καταστάσεις, έχουμε ασφαλώς μια αναβίωση και μια έξαρση της μικροεγκληματικότητας η οποία ήταν αναμενόμενη. Είχα προειδοποιήσει ότι μπορεί να υπάρξει τέτοια έξαρση όμως αντίστοιχα υπάρχει και αύξηση των δυνάμεων της Αστυνομίας οι οποίες περιπολούν και είναι κοντά τους πολίτες. Δεν είμαι ακόμη ικανοποιημένος, θέλω να αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και παίρνουμε συγκεκριμένα μέτρα για να το πετύχουμε αυτό ώστε οι πολίτες και να είναι και να νοιώθουν ασφαλείς.
Αναφορικά με τις 73 υπηρεσίες της ΕΛΑΣ που ασχολούνται με την ενδοοικογενειακή βία
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Σε κάθε γενική περιφερειακή διεύθυνση και σε κάθε νομό έχουν ιδρυθεί σχετικές υπηρεσίες και περί τους 900 αστυνομικούς έχουν πάρει την αντίστοιχη εκπαίδευση γιατί ένα από τα απότοκα της πανδημίας και της καραντίνας ήταν δυστυχώς η αύξηση των φαινομένων ενδιοοικογενειακής βίας η οποία είχε τα χαρακτηριστικά φόνων. Η Ελληνική Αστυνομία έχει αυξήσει τη συνεργασία της με την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί η αντιμετώπιση της ενδοοικογειακής βίας δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο της ΕΛΑΣ, χρειάζεται αυτή η συνεργασία. Ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να καταγγέλλουν τέτοιου είδους περιστατικά. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η πρόληψη, είναι να προλάβουμε τέτοιου είδους καταστάσεις, αυτό χρειάζεται μια σοβαρή συστηματική δουλειά ώστε να πηγαίνουν οι γυναίκες να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά στις κοινωνικές υπηρεσίες, στους δήμους, να υπάρχει συνεργασία των δήμων με την αστυνομία ώστε να εντοπίζονται τα περιστατικά τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εγκληματική δραστηριότητα και η Αστυνομία να κάνει ότι καλύτερο μπορεί προκειμένου αυτό να αποφευχθεί.
Αναφορικά με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να έχει την άποψή του, αυτό δεν είναι μεμπτό ούτε μπορεί να κατηγορηθεί, μπορεί κάποιος να έχει μια αντίληψη η οποία να είναι αντι-επιστημονική, να είναι παράλογή αλλά μπορεί να την έχει και μπορεί και να τη λεει. Αυτό που δεν μπορεί να γίνεται είναι παράνομες πράξεις, πράξεις οι οποίες οδηγούν και βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, τη δημόσια ασφάλεια που οδηγούν πολίτες στο θάνατο αυτά είναι πολύ επικίνδυνες καταστάσεις και δεν μπορεί να επιτρέπονται. Η Ελληνική Αστυνομία έχει διεξάγει σοβαρές έρευνες σε αυτό το επίπεδο από την υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος, σχηματίζονται δικογραφίες, παραπέμπονται στις εισαγγελικές αρχές και οι εισαγγελικές αρχές τις αξιολογούν και κάνουν αυτά που πρέπει. Σε κάποια περίπτωση αυτά οδήγησαν και σε προφυλάκιση, σε κάποιες άλλες με βάση το δικαιϊκό σύστημα δεν οδηγούν. Οι έλεγχοι θα συνεχίζονται, έλεγχοι που αφορούν αξιόποινες και παράνομες πράξεις και όχι τη διατύπωση διαφορετικών απόψεων η οποία είναι θεμιτή σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα.