Χριστούγεννα χωρίς να ληφθούν επιπλέον και αυστηρότερα μέτρα είναι το μεγάλο στοίχημα που θέτει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην δεχθούν άλλο πλήγμα η οικονομική και η κοινωνική ζωή της χώρας.

Ο φονικός ιός σαρώνει τη χώρα και καθημερινά η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας, προκειμένου να θέσει τα κατάλληλα μέτρα για την ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας. Παράλληλα, στο επίκεντρο του κοροναϊού βρίσκονται οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης και η μια κυβέρνηση μετά την άλλη, κάνει λόγο για νέα μέτρα και περιορισμούς.

Η 13η Δεκεμβρίου είναι η ημερομηνία – ορόσημο για το πως θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα.
Καταρχήν, γιατί ως αυτή την ημερομηνία θα έχει διαμορφωθεί ο αριθμός των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών που πείστηκαν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, ώστε να μην δημιουργηθεί ρήγμα στο τείχος ανοσίας που έχει χτιστεί ως σήμερα.

Είναι η προθεσμία που έχει δώσει ο πρωθυπουργός για να κάνουν την τρίτη δόση όσοι έχουν συμπληρώσει έως και επτά μήνες, προκειμένου να συνεχίσει να ισχύει το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.

Η 13η Δεκεμβρίου είναι επίσης ορόσημο γιατί όσοι συμπολίτες μας θα έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου ως τότε θα έχουν χτίσει ικανοποιητική ανοσία ως τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, βοηθώντας έτσι στη θωράκιση της δημόσιας υγείας.

Η κυβέρνηση απορρίπτει το lockdown καθώς θεωρεί ότι η αύξηση των εμβολιασμών, θα της επιτρέπψει να κρατήσει την οικονομία ανοιχτή τις γιορτές.

«Δεν έχει νόημα το lockdown… Αν καταφέρεις να χτίσεις ανοσία κοντά στο 80% μέσα στον Δεκέμβρη, (σ.σ. πλησιάζουμε στο 74%) δεν γίνεται να κλείσεις την οικονομία για το 20% των ανεμβολίαστων»
αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας, εξηγώντας γιατί η κυβέρνηση απορρίπτει μετά επιτάσεως το ενδεχόμενο lockdown.

Πιθανά νέα μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους

Για να καταφέρουμε να κάνουμε καλές γιορτές φέτος, οι ειδικοί εξηγούν ότι πρέπει τώρα να τηρηθούν ευλαβικά τα μέτρα από όλους, να πειστούν οι ανεμβολίαστοι να κάνουν το αυτονόητο και να αντέξει το ΕΣΥ.

Αν τα μέτρα δεν αποδώσουν κατά το ευκταίο δεν αποκλείεται να ληφθούν μέτρα πριν τα Χριστούγεννα για να μην κάνουμε ρεβεγιόν κλεισμένοι μέσα.

«Εάν το επόμενο λίγο διάστημα, μέχρι 10 Δεκεμβρίου θα έλεγα, δε βελτιωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες, θα πρέπει ασφαλώς η πολιτεία να εξετάσει την εφαρμογή και άλλων επιπρόσθετων μέτρων», ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star o ομότιμος καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας.



«Ούτε στο Μπέργκαμο δεν εφάρμοσαν την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ως μέτρο ανάσχεσης της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης σε ερώτηση του MEGA, για να ξεκαθαρίσει ότι η οικονομία δεν πρόκειται να ξανακλείσει, γιατί απλά δεν υπάρχουν άλλοι ευρωπαϊκοί πόροι για να δοθούν ενισχύσεις στις επιχειρήσεων σε περίπτωση lockdown.



Πέτσας: «Τα Χριστούγεννα θα ειναι καλύτερα από πέρυσι»

Ο αναπληρωτής υπουργός Στέλιος Πέτσας πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Τα φετινά Χριστούγεννα θα ειναι πολύ καλύτερα από ό,τι ήταν πέρυσι», είπε μιλώντας στον Σκάι.



Τι λέει η αγορά

Τα Χριστούγεννα αποτελούν την τελευταία ελπίδα των εμπόρων να δουν μια κίνηση στα καταστήματά τους και να τονωθεί κάπως ο τζίρος τους, ελπίζοντας να μην ληφθούν περοριστικά μέτρα (π.χ. click away, click inside) καθώς λένε ότι θα είναι καταστροφή για εκείνους.

Προβληματισμός για την πίεση στο ΕΣΥ

Την ίδια ώρα, το ΕΣΥ πιέζεται με πάνω από 400 εισαγωγές καθημερινά το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, το 85% των κρουσμάτων αφορά σε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Το ίδιο ισχύει και για το 94% των διασωληνωμένων, αλλά και το 90% των θανάτων από κοροναϊό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ.