Στην ΕΡΤ1 μίλησε το πρωί της Παρασκευής ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, όπου και σε συζήτηση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα εξέφρασε την πεποίθηση πως ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση για την εξάλειψή της.

Ειδικότερα, μιλώντας με αφορμή την εμφάνισης μιας νέας επικίνδυνης παραλλαγής του ιού από την Μποτσουάνα, σημείωσε πως «δυστυχώς, όσο αφήνουμε την πανδημία να συνεχίζεται και να μεταλλάσσεται, ο ιός θα κάνει μεταλλάξεις. Κάποιες μπορούν να επικρατήσουν».

Κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά για την εν λόγω μετάλλαξη, είπε: «Αναφορικά με την παραλλαγή της Μποτσουάνα δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε από τώρα. Θα μελετηθεί και τις επόμενες ημέρες θα καταλάβουμε τη σοβαρότητά της».

Τα στοιχεία των εμβολιασμών

Όπως σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος το ζητούμενο είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Παραθέτοντας στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισε ότι σύμφωνα με αυτά, σε όσες χώρες έχουν πάνω από 80% του ενήλικου πληθυσμού έχουν μονοψήφιο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων τις τελευταίες δεκατέσσερις ημέρες.

«Η λύση στο πρόβλημα είναι ο εμβολιασμός. Πρέπει να αποδεχθούμε ότι το εμβόλιο δεν έχει 100% αποτελεσματικότητα, αλλά αυτό δεν είναι επιχείρημα εναντίον του εμβολίου. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε το εμβόλιο σαν ένα πανίσχυρο όπλο», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.