Σε πανικό βρίσκεται η διεθνής κοινότητα λόγω της νέας μετάλλαξης «Ο», που φαίνεται να διαδίδεται ραγδαία. Παράλληλα, οι υγειονομικοί περιγράφουν σοκαριστικές στιγμές και «εφημερίες τρόμου» στα νοσοκομεία.

Ειδικότερα, στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στη Μποτσουάνα, Γεράσιμος Σιούτας, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος, καθώς και ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Λαϊκό νοσοκομείο, Τάσος Αντωνόπουλος.

«Δεν υπάρχει πανικός στη Μποτσουάνα»

«Εχθές είχαμε το πρώτο report από το υπουργείο Υγείας στη Μποτσουάνα, για το τι ακριβώς είχε συμβεί μέχρι εχτές το μεσημέρι εδώ. Αναφέρει ξεκάθαρα ότι τα 4 κρούσματα με τη μετάλλαξη Όμικρον, φαίνεται ότι έχουν έρθει από την Ασία, και ήταν διπλωμάτες», είπε ο κ. Σιούτας.

«Δεν άλλαξε κάτι στον τρόπο ζωής μας εδώ. Ο κόσμος εδώ ακολουθεί πολύ σωστά ό,τι πει το υπουργείο Υγείας, προσπαθούν να εμβολιαστούν όλοι. Δεν έχει αλλάξει κάτι, ούτε υπάρχει κάποιος πανικός αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Το έδαφος που αναπτύσσονται οι μεταλλάξεις είναι οι ανεμβολίαστοι»

«Πάντοτε είχαμε κατά νου κάτι τέτοιο, έχουν γίνει πολλές μεταλλάξεις. Καλό είναι να δείξουμε ψυχραιμία, να μαζευτούν όλα τα στοιχεία. Το θέμα είναι να δούμε αν τα εμβόλια είναι αποδοτικά απέναντι σε αυτή τη μετάλλαξη. Οι φαρμακευτικές θα μπορούν να παρασκευάσουν νέο εμβόλιο μέσα σε 90 ημέρες. Ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει, να εφοδιαστούν οι φτωχές χώρες με εμβόλια γιατί θα έχουμε πρόβλημα. Μια πανδημία αντιμετωπίζεται συλλογικά, και εμείς το ξεχάσαμε αυτό. Το έδαφος που αναπτύσσονται οι μεταλλάξεις είναι οι ανεμβολίαστοι», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μπουλμπασάκος.

«Εγώ πιστεύω ότι μπορούμε να γλυτώσουμε το lockdown αν ενισχύσουμε το σύστημα υγείας, όπου μπορούμε, όσο μπορούμε, αν μπει και ο ιδιωτικός τομέας υγείας στην αντιμετώπιση του Covid, και συνεχίσουμε εμβολιαζόμαστε. Μιλάω για καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό, για τους ανθρώπους από 60 ετών και πάνω, όπου έχουμε τα προβλήματα», σημείωσε ο ίδιος σχετικά με το πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί ένα νέο lockdown.

Αναβάλλονται χειρουργεία στο Λαϊκό

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη.

«Αυτή τη στιγμή τελείωσε η εφημερία, ήταν πολύ δύσκολη νύχτα. Έχουμε 80% αύξηση των κρουσμάτων, πάμε για 40 εισαγωγές. Το Λαϊκό νοσοκομείο έχασε χθες μία από τις 2 πολύτιμες χειρουργικές κλινικές του, για να γίνει κλινική Covid. Ο καρκινοπαθής που πρέπει να χειρουργηθεί θα περιμένει και δεν ξέρουμε για πόσο. Ο χειρουργικός χρόνος λιγοστεύει κατά 50% περίπου στο νοσοκομείο», εξήγησε ο κ. Αντωνόπουλος.

«Το 80% των κρουσμάτων είναι ανεμβολίαστοι, και έχουμε πλέον και μικρές ηλικίες. Μιλάμε για ανθρώπους από 20 έως 35 ετών», συνέχισε ο ίδιος.

«Στο Λαϊκό έχουμε 100 ανθρώπους λιγότερους από πέρυσι, εργαζόμενους, και 300 ανθρώπους που λήγουν οι συμβάσεις τους άμεσα. Κάνουμε μαραθώνιο», τόνισε κλείνοντας ο κ. Αντωνόπουλος.

«Το σύστημα υγείας θα δοκιμαστεί το επόμενο διάστημα. Έχουμε προτείνει διάφορα μέτρα. Θα πρέπει να ενισχυθεί, υπάρχουν οι δυνατότητες να ενισχυθεί άμεσα. Αυτό είναι το κομβικό σημείο για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία αυτό το κύμα», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Μπουλμπασάκος.