Νέα δεδομένα έχουν ανακύψει μετά την έλευση της παραλλαγής Όμικρον στην Ευρώπη, καθώς όχι μόνο στη Γηραιά Ήπειρο αλλά και σε όλον τον πλανήτη ειδικοί και κυβερνήσεις έχουν σημάνει συναγερμό για τη διασπορά της.

Ειδικότερα, από σήμερα αναμένεται να αρχίσουν συσκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο για την αξιολόγηση των νεότερων στοιχείων, καθώς βαδίζουμε προς τις γιορτές, με το ενδεχόμενο ενός lockdown να βρίσκεται εκτός πλάνου.

Αυτή τη στιγμή κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ η αύξηση των εμβολιασμών, οι πιο εντατικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων και η ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Παράλληλα, την Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών, που θα συζητήσει τις επιδημιολογικές εξελίξεις, νέα στοιχεία και εισηγήσεις, την ώρα που επιστήμονες ήδη ζητούν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, όπως κλείσιμο των σχολείων, χρήση μάσκας παντού και lockdown για τους ανεμβολίαστους.

                                  Τα μέτρα που εξετάζονται

Όπως μεταδίδεται τρία είναι τα μέτρα που εξετάζονται:

  • Οι ειδικοί θα προτείνουν απαγορευτικό και στους εξωτερικούς χώρους εστίασης για όσους έχουν επιλέξει να μην κάνουν το εμβόλιο. Δηλαδή δε θα μπορούν να επισκεφτούν εστιατόρια σε εξωτερικούς χώρους ούτε με rapid tests, συνθήκη που ισχύει μέχρι τώρα.
  • Επιπλέον, υπάρχει η σκέψη οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να υποβάλλονται σε τρία και όχι δύο rapid tests την εβδομάδα προκειμένου να πηγαίνουν στις δουλειές τους και
  • όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να επιστρέφει η μάσκα για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

                 Τα στοιχεία που καθιστούν την παραλλαγή τρομακτική

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το νέο στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 εγείρει σοβαρές ανησυχίες ως προς το δυναμικό μετάδοσης, επαναλοίμωξης καθώς και διαφυγής της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια.

Ο ιολόγος Tom Peacock από το Imperial College London σημειώνει ότι είναι το πρώτο στέλεχος του SARS-CoV-2 με δύο μεταλλαγές που κωδικοποιούν για τη θέση διάσπασης της φουρίνης στην πρωτεΐνη S, τις P681H και N679K. Αυτές οι μεταλλαγές, μαζί με τη H655Υ, σχετίζονται με βελτιωμένη ικανότητα του ιού να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα και αυξημένο δυναμικό μετάδοσης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάλλαξη P681H ανιχνεύεται και στο στέλεχος Δέλτα.

Επιπλέον, η διαγραφή nsp6 (Δ105-107) μπορεί να σχετίζεται με διαφυγή της φυσικής ανοσίας του ανθρώπου, καθώς οδηγεί σε ανταγωνισμό της δράσης των ιντερφερονών που έχουν αντι-ιική δράση, και επιπλέον μπορεί να σχετίζεται και με αυξημένη μεταδοτικότητα. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει ανιχνευτεί επίσης και στα στελέχη Άλφα, Βήτα, Γάμμα και Λάμδα. Πέρα από τις μεταλλαγές που αφορούν την πρωτεΐνη S, υπάρχουν και άλλες ανησυχητικές μεταλλαγές στο στέλεχος Όμικρον όπως οι R203K και G204R που αφορούν το νουκλεοκαψίδιο, που σχετίζονται με αυξημένη λοιμογονικότητα και έχουν επίσης ανιχνευτεί στα στελέχη Άλφα, Γάμμα και Λάμδα.

Οι μεταλλάξεις που ανιχνεύτηκαν στο νέο στέλεχος Όμικρον μπορεί επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο επαναλοίμωξης, διαφυγής της προστασίας που προσφέρει ο εμβολιασμός καθώς και μειωμένης αποτελεσματικότητας των θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα είναι αναγκαία για να καθοριστεί το ακριβές επίπεδο κινδύνου.

                «Καμπανάκι» Παγώνη: Δεν ξέρουμε άμα την πιάνει το εμβόλιο

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ μίλησε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη και τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων επί της νέας μετάλλαξης Όμικρον καθώς και επί του ενδεχομένου να χρειαστεί επιπλέον εμβολιαστική δόση.

Η κ. Παγώνη επεσήμανε πως είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί επαναπροσαρμογή του εμβολίου, η οποία θα ολοκληρωθεί σε 100 ημέρες.

Εν συνεχεία, συνέστησε ψυχραιμία καθώς για την ώρα δεν έχουν απαντηθεί κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν την μετάλλαξη Όμικρον: «Να είμαστε ψύχραιμοι, υπάρχει ένας πανικός. Ακόμα δεν έχουν απαντηθεί δυο βασικά ερωτήματα που είναι σημαντικά για τους επιστήμονες. Πρώτα από όλα δεν ξέρουμε άμα την πιάνει το εμβόλιο, πολύ πιθανόν να την καλύπτει και επίσης πόσο μεταδοτική είναι επειδή έχει 32 μεταλλάξεις σε σχέση με τη Δέλτα που έχει 16» ανέφερε, ενώ τόνισε πως δεν δείχνει να είναι πιο θανατηφόρα από άλλες μεταλλάξεις.

Πλήρεις ταξιδιωτικοί έλεγχοι

Αναφορικά με το αν η εν λόγω παραλλάγη θα έρθει και θα επικρατήσει στην Ελλάδα εξήγησε πως αν γίνουν πλήρεις ταξιδιωτικοί έλεγχοι και τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί.

Με περιορισμούς τα Χριστούγεννα

Όσον αφορά την πανδημία και την κατάσταση εν όψει των εορτών, η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ επισήμανε ότι με τον αριθμό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων που έχουμε και θα έχουμε, δεν θα κάνουμε ωραία Χριστούγεννα. «Τα Χριστούγεννα θα είναι με περιορισμούς. Πρέπει να υπάρχει υπευθυνότητα από τον καθέναν από εμάς», σημείωσε η ίδια.

Καθολική χρήση μάσκας

Σχετικά με τα επιπλέον μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης ως προς την αναχαίτιση της πανδημίας τόνισε ότι συμφωνεί τόσο με την αύξηση των rapid test σε ανεμβολίαστους, από 2 σε 3, όσο και με την καθολική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους,

Επίσης δήλωσε πως επιμένει στη διενέργεια rapid rest για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ. «Πολλοί μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί και να μην το καταλαβαίνουμε».


Σενάρια για lockdown

Τέλος, η κ. Παγώνη έκανε λόγο για μεγάλο λάθος της κυβέρνησης σε περίπτωση που προχωρήσει σε lockdown και το απέρριψε και η ίδια σχολιάζοντας πως δεν υφίασταται τέτοιο σενάριο με 67% εμβολιασμούς.


                       Βασιλακόπουλος: Αποτελεί στέλεχος ανησυχίας


Για την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον μίλησαν σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.

«Είναι αρκετά επικίνδυνο αυτό το στέλεχος και για αυτό ονομάστηκε "στέλεχος ανησυχίας" διότι, έχει πολλές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό στέλεχος. Μόνο και μόνο στην πρωτεΐνη ακίδα, αυτή που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει μέσα μας και να συνδεθεί με τα κύτταρα μας έχει 32 αλλαγές», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στο Mega.

«Ναι μεν είδαμε μια επικράτηση στη Νότια Αφρική, αλλά στη Νότια Αφρική δεν είχαμε την επικράτηση των προηγούμενων στελεχών με τον ίδιο τρόπο» συμπλήρωσε ο καθηγητής, ενώ υπογράμμισε πως η Όμικρον «είναι ένα στέλεχος που μας ανησυχεί πρέπει όλος ο κόσμος να προετοιμαστεί για αυτό».

«Ο Π.Ο.Υ γράφει ξεκάθαρα και στο τελευταία ανακοίνωση δεν ξέρουμε πάρα πολλά. Θέλουμε τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να μάθουμε σοβαρά, με επιστημονικό τρόπο λεπτομέρειες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε πως με τα μέτρα που έχουν ληφθεί όπως η ακύρωση πτήσεων και οι αυστηροί έλεγχοι εισόδου στη χώρα βοηθούν τα κράτη να κερδίσουν χρόνο.

«Δεν υπάρχει περίπτωση τα εμβόλια να έχουν μηδενική αποτελεσματικότητα. Καινούργιο εμβόλιο δεν θα υπάρξει για 6 μήνες και θα είμαστε ακάλυπτοι», επισήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος.


         Μαζάνης: Χρειαζόμαστε να εμβολιάσουμε τα παιδιά

«Ένα βήμα μετά την Αμερική και η Ευρώπη ενέκρινε το εμβόλιο να χορηγείται σε παιδιά 5- 11 ετών. Περιμένουμε από εβδομάδα σε εβδομάδα και την απόφαση στη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Μαζάνης.

«Χρειαζόμαστε να εμβολιάσουμε τα παιδιά», σημείωσε και εξέφρασε την πεποίθηση του πως πριν τα Χριστούγεννα η Επιτροπή Εμβολιασμού θα δώσει το πράσινο φως.

«Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 700.000 παιδιά», είπε ο κ. Μαζάνης.

«Είναι μειωμένη η διασπορά στα μεγαλύτερα παιδιά 1 στα 3 έχει εμβολιαστεί, ενώ υπάρχει υπερμετάδοση σε παιδιά του δημοτικού», είπε ο παιδίατρος.

                                    Πρόταση «βόμβα» Καπραβέλου

Την πρότασή του να εφαρμοστεί η απαγόρευση στα ΜΜΜ αν δεν υπάρχει rapid test, όπως γίνεται και στη Γερμανία πρότεινε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο ΣΚΑΪ.

«Η πρότασή μου για να μην κλείσει η αγορά και κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα είναι να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις που έγιναν και στην Ευρώπη. Να κλείσουν τα σχολεία για μια εβδομάδα, κάτι σαν χειμερινές διακοπές και να αυστηροποιηθεί το πρωτόκολλο για το πότε θα κλείνει ένα τμήμα όταν έχει κρούσματα κοροναϊού, να μην είναι το 50%», ανέφερε ενώ χαρακτήρισε γελοίο το να κλειστούμε μέσα, ενώ έχουμε διαθέσιμο εμβόλιο.

                       Μεγάλη η μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης

Όπως ο ίδιος ανέφερε, με 96 νεκρούς την ημέρα και τη νέα μετάλλαξη Όμικρον που έρχεται είναι αναγκαίο να ληφθούν αυτά τα μέτρα, εκτιμώντας δε ότι η εν λόγω παραλλαγή είναι υπερμεταδοτική και η ανησυχία του επιστημονικού κόσμου είναι αν καλύπτεται από τα εμβόλια.

Αναφορικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε ότι και η χθεσινή εφημερία του νοσοκομείου «Παπανικολάου» ήταν πάρα πολύ δύσκολη, αν και καταγράφηκαν λιγότερες εισαγωγές, γύρω στις 50 σε σχέση, σε σχέση με την προηγούμενη εφημερία που άγγιζε τις 70. «Οι προσελεύσεις όμως είναι πάνω από 110 σε συνεχόμενη ροή που σημαίνει ότι η διασπορά στην κοινότητα είναι τεράστια. Δεν βλέπουμε να έχει ανακοπεί αυτό το κύμα. Γυρίσαμε πολλά χρόνια πίσω όταν διασωληνώναμε ασθενείς εκτός ΜΕΘ», κατέληξε.