Μία Κυρία αποτέλεσε μία μικρή – ας την ονομάσουμε - «έκπληξη», που μας επεφύλασσε το Πολεμικό Ναυτικό κατά την προ ημερών τελετή ονοματοδοσίας και εντάξεως στο Στόλο του νέου Πλοίου Γενικής Υποστηρίξεως (ΠΓΥ) «ΑΙΑΣ», που πραγματοποιήθηκε ενώπιον της κ.Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος.

Πρόκειται για την ανάδοχο του ΠΓΥ «ΑΙΑΣ», που αποτελεί την τρίτη στη σειρά δωρεά σκάφους του ίδιου τύπου προς το Π.Ν., του ευπατρίδη εφοπλιστή και Υποναυάρχου επί τιμή Παναγιώτη Λασκαρίδη, την Πλωτάρχη Μηχανικό Αναστασία Ψωμαδέλλη Π.Ν.

Γιατί όμως αποτέλεσε «έκπληξη» από πλευράς του Π.Ν. η επιλογή της και γιατί το αναφέρουμε;

Για δύο «απλούς» κατά τα άλλα λόγους, οι οποίοι όμως σηματοδοτούν – πιστεύουμε – μία ακόμα νέα σελίδα στην υπερτρισχιλιετή ένδοξη Ιστορία του Ελληνικού Π.Ν.



Η Πλωτάρχης (Μ) Αναστασία Ψωμαδέλλη Π.Ν. ανήκει στην πρώτη σειρά αποφοίτων της ιστορικής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, όπου γυναίκες και άνδρες ήταν απόφοιτοι τόσο στην κατηγορία των Μαχίμων όσο και στην κατηγορία των Μηχανικών. Κάτι που θεωρητικώς και αν όλα εξελιχθούν ομαλώς σημαίνει ότι από τη σειρά αυτή των αποφοίτων ΣΝΔ 2006, το Π.Ν.θα έχει τις πρώτες γυναίκες ναυάρχους στις κορυφαίες θέσεις του Κλάδου, όπως για παράδειγμα Αρχηγός ή Υπαρχηγός Στόλου, Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, Γενικός Επιθεωρητής Ναυτικού και σε τελική φάση – γιατί όχι – Αρχηγός ΓΕΝ.



Το 2002 όταν επετράπη με νόμο, εισήλθαν στις παραγωγικές Σχολές αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο αγόρια, όσο και κορίτσια σε όλες τις κατηγορίες. Όπλων και Σωμάτων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Μάχιμοι και Μηχανικοί στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Ιπτάμενοι και Μηχανικοί στη Σχολή Ικάρων κλπ.

Τη χρονιά αυτή λοιπόν, το 2002, εισήχθησαν στη ΣΝΔ τέσσερις 18χρονες κοπέλες. Δύο Μάχιμες και δύο Μηχανικοί, οι οποίες αποφοίτησαν μαζί με όλους τους άλλους άνδρες συμμαθητές τους ως Σημαιοφόροι Μάχιμοι και Μηχανικοί το καλοκαίρι του 2006.



Μία εκ των δύο Σημαιοφόρων Μηχανικών ήταν και η Πλωτάρχης (Μ) Αναστασία Ψωμαδέλλη Π.Ν., η οποία μερικά χρόνια αργότερα, εν έτει 2021, είναι η πρώτη γυναίκα Μηχανικός απόφοιτος ΣΝΔ στην οποία έχουν ανατεθεί τα καθήκοντα Α΄Μηχανικού σε μία μεγάλη μονάδα πρώτης γραμμής του Στόλου μας όπως είναι μία φρεγάτα.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος της επιλογής ως αναδόχου του νέου αποκτήματος του Ελληνικού Στόλου, του ΠΓΥ «ΑΙΑΣ». Η πρώτη γυναίκα αξιωματικός Α’ Μηχανικός φρεγάτας, της πρώτης σειράς γυναικών της ΣΝΔ που είχε γυναίκες Μάχιμες και Μηχανικούς. Και αν κρίνει κανείς παρατηρώντας τις φωτογραφίες από την τελετή διακρίνει στη στολή της Πλωτάρχου ήδη επτά παράσημα και μετάλλια συμμετοχής σε αποστολές, κάτι που πρακτικώς σημαίνει ότι με τα σκάφη που κατά καιρούς υπηρέτησε έχει συμμετάσχει σε πλήθος διεθνών αποστολών, όπου απαιτήθηκε να έχει παρουσία η Ελλάδα μέσω του Πολεμικού της Ναυτικού.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι από τις άλλες τρεις συμμαθήτριές της (ΣΝΔ-2006) η μία ήταν Ύπαρχος σε πυραυλάκατο, η άλλη είναι Υπασπίστρια ΠΝ στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχει μία απολύτως ομαλή εξέλιξη για τις γυναίκες αξιωματικούς, όπως ακριβώς και για τους άνδρες συμμαθητές τους και συναδέλφους τους.



Τελειώνοντας, αλλά όχι και τελευταίο αξιακά, ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ και στο ίδιο το Πολεμικό Ναυτικό, ως Οργανισμός, καθώς αρχικώς υπήρχαν πάρα πολλοί φόβοι ότι λόγω της φύσεως του Κλάδου οι γυναίκες δεν θα μπορούσαν να αποδώσουν, δεν θα ετύγχαναν της ίδιας αντιμετωπίσεως από πλευράς ηγεσίας και ιεραρχίας, δεν θα τους έδιναν τις ίδιες ευκαιρίες αναδείξεως με ανάλογες Διοικήσεις κλπ. Τελικώς, «εν τοις πράγμασιν», όλοι αυτοί οι φόβοι αποδείχτηκαν αβάσιμοι. Σταδιακώς, το Π.Ν. «άνοιγε χαρτιά» και το ίδιο σταδιακώς τα γυναικεία στελέχη απόφοιτες των παραγωγικών του σχολών δικαίωναν αυτά τα «ανοίγματα» με τη δουλειά τους και τη συμπεριφορά τους που ήταν αψεγάδιαστες. Και ήδη έχουμε φτάσει ως εδώ και βεβαίως υπάρχει πολύ μέλλον.

Συγχαρητήρια λοιπόν στην Πλωτάρχη (Μ) Αναστασία Ψωμαδέλλη Π.Ν. για την επιλογή της ως αναδόχου τής νέας Μονάδος του Ελληνικού Στόλου, συγχαρητήρια και στις υπόλοιπες – πρωτοπόρες συμμαθήτριές της Τάξεως ΣΝΔ-2006, συγχαρητήρια όμως και στο Πολεμικό Ναυτικό που τόλμησε και κέρδισε πολλαπλώς. Και μαζί με αυτό – πιστεύουμε – και η Ελληνική Κοινωνία.

ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ!!!