Με εντυπωσιακό ρυθμό αυξάνεται η ανταπόκριση των πολιτών άνω των 60 ετών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ως αποτέλεσμα του μέτρου της υποχρεωτικότητας που ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από χθες το μεσημέρι μέχρι το πρωί της Τετάρτης είχαν κλείσει ραντεβού 17.500 πολίτες, αριθμός εξίμιση φορές μεγαλύτερος του μέσου όρου ο οποίος το προηγούμενο διάστημα δεν ξεπερνούσε τις 2.600.

Στην ανάγκη να αυξηθούν περαιτέρω οι εμβολιασμοί, την ώρα που οι μεταλλάξεις Όμικρον και Δέλτα προβάλλουν απειλητικές όσο μπαίνουμε στον χειμώνα, επεσήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

«Τον Νοέμβριο είχαμε 2.145 θανάτους. Από αυτούς τους θανάτους, οι 1.785 ήταν θάνατοι σε ασθενείς άνω των 65 ετών. Αν πάμε πάνω από την ηλικία των 60 ετών προσεγγίζουν το 91%. Εννέα στους 10 ανθρώπους οι οποίοι προσβάλλονται και διασωληνώνονται ή πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών. Από αυτούς, το 90% είναι ανεμβολίαστοι. Αν αυτοί οι άνθρωποι εμβολιαστούν στο 100% ή κοντά στο 99%, οι θάνατοι θα πέσουν 7 με 8 φορές», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο MEGA.



«Νομίζω ότι θα έπρεπε αυτή η απόφαση να είχε παρθεί πιο νωρίς, αλλά η εξίσωση αυτή είναι πολύ δύσκολη. Φαίνεται πως ο Έλληνας χρειάζεται πρόστιμο όταν γίνεται κάτι για το καλό του. Είναι δύσκολη απόφαση, όμως πρέπει να στηριχτεί από όλες τις κοινωνικές ομάδες», πρόσθεσε με νόημα ο κ. Τζανάκης.

«Πώς θα υποχωρήσει η πανδημία στη χώρα μας»

«Αν πετύχουμε με την υποχρεωτικότητα και εμβολιαστούν οι 60ρηδες και άνω, η εικόνα της πανδημίας της χώρας μας θα αλλάξει τελείως» τόνισε ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφορικά με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, το 90% των θανάτων που έχει συμβεί μέχρι τώρα στη χώρα μας είναι στην ηλικία των 60 ετών και άνω, ενώ πρόσθεσε ότι «αν αυτοί οι άνθρωποι ήταν προστατευμένοι πλήρως θα είχαμε γλιτώσει το 90% των θανάτων και θα είχαμε γλιτώσει ένα αντίστοιχο ποσοστό των διασωληνωμένων που ασκούν πίεση στο ΕΣΥ».