Την πιθανότητα να χρειαστεί η χορήγηση μιας ακόμα, τέταρτης δόσης εμβολίου για να προστατευτούμε από την παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού, εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής.

Το ενδεχόμενο αυτό το επεξεργάζονται, όπως ανέφερε μιλώντας στον Σκάι, και οι φαρμακευτικές εταιρείες, ωστόσο υπογράμμισε ότι χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα πειραματικά δεδομένα για να ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί η παραλλαγή.

«Το ειδικά διαμορφωμένο εμβόλιο θα μπορεί να ετοιμαστεί σε μικρό χρονικό διάστημα, χρειάζονται όμως τα κλινικά δεδομένα ώστε να ανάψει έγκαιρα το πράσινο φως για την χορήγηση τους, οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει 2-3 μήνες», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Ο κ. Τσάκρης τόνισε ότι είναι πιθανό η Όμικρον να βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, καθώς όπως εξήγησε οι παραλλαγές αυτές παράγονται de novo (εκ νέου) σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, δηλαδή δεν μεταφέρονται απλώς από χώρα σε χώρα αλλά γεννιούνται κιόλας.

«Είναι ένα στέλεχος με πολλές μεταλλάξεις, πολύ πιθανό να επικρατήσει, όλοι οι ιοί σαν τον κορωνοϊό έχουν την δυνατότητα να μεταλλάσονται»
, πρόσθεσε.

Ιδιαίτερα κρίσιμο όπως είπε , θα είναι το κατά πόσο πιο παθογόνο είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος, με βάση τα κλινικά δεδομένα που θα προκύψουν στη συνέχεια.

Τέλος, τόνισε ότι είναι ανάγκη να επισπευστεί η τρίτη δόση και επεσήμανε ότι θα ήταν καλύτερο να γίνεται στο τετράμηνο καθώς μετά από αυτό το διάστημα η ανοσιακή απάντηση αρχίζει και μειώνεται.