Προθεσμία να απολογηθεί σήμερα έλαβε ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος που εξέδιδε παράνομες ταυτότητες και διαβατήρια σε αλλοδαπούς κακοποιούς προκειμένου να «καθαρίζουν» το μητρώο τους και να κυκλοφορούν ανενόχλητοι. Ο φερόμενος ως επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης, Δημήτρης Ευσταθιάδης (το όνομά του το αποκάλυψε χθες η δικηγόρος Βούλα Δημητριάδου στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου), ο οποίος το 2017 είχε καταγγείλει την εξαφάνιση της 18χρονης κόρης του Ελένης και μάλιστα είχε καταγγείλει ως υπεύθυνη την αφγανική μαφία, επικαλέστηκε αδιαθεσία και εξετάστηκε από διασώστες του ΕΚΑΒ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο παρελθόν είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ο θετός γιος του.

Χθες, οδηγήθηκαν στην ειδική ανακρίτρια διαφθοράς οι 15 από τους 20 συλληφθέντες. Μεταξύ αυτών οι 9 είναι αστυνομικοί ενώ η πολυσέλιδη (8.000 σελίδες) δικογραφία περιλαμβάνει 195 πρόσωπα αλλά και 171 ιδιώτες - πελάτες που έλαβαν τα παράνομα έγγραφα.

Πελάτες του κυκλώματος φέρεται να ήταν σκληροί κακοποιοί, αρκετοί από τους οποίους καταζητούνταν διεθνώς από τις Αρχές της Ρωσίας αλλά και της Γαλλίας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δύο αντρών αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι καταζητούνταν από την Ιντερπόλ και κατάφεραν να αποκτήσουν νέες ταυτότητες σβήνοντας οριστικά το βαρύ παρελθόν τους. Ο ένας από τους δύο ήταν ο νεαρός που δολοφονήθηκε στις 16 Νοεμβρίου σε βενζινάδικο της οδού Θηβών στη Νίκαια.

Όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό, η παράνομη δράση του κυκλώματος από τον Απρίλιο του 2013 ως τον Ιανουάριο του 2021 εκτιμάται ότι απέφερε ποσό άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας του Α.Τ. Ασπροπύργου, Γεώργιος Μ., που επίσης φέρεται ως ηγετικό στέλεχος. Σε έρευνα στο γραφείο του βρέθηκαν μέσα στο κλειδωμένο χρηματοκιβώτιο 320.000 ευρώ. Μαζί του συνελήφθη και η σύντροφός του, Σοφία Σ., αστυνομικός που υπηρετεί στο Τμήμα Ταυτοτήτων. Η αστυνομικός είχε γίνει γνωστή για τη συνδικαλιστική της δράση όταν είχε μονοπωλήσει τα φώτα της δημοσιότητας σε πορεία των σωμάτων ασφαλείας το 2016.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποιούσαν εφαρμογές της ΕΛ.ΑΣ. που απαιτούσαν ειδικούς κωδικούς. Μέσω των εφαρμογών αυτών έβλεπαν τα στοιχεία που δίνονταν στους κακοποιούς, μέσω των νέων ταυτοτήτων τους.

Οι ανώνυμες επιστολές

Τη δράση του κυκλώματος αποκάλυψε στις αστυνομικές αρχές άγνωστος άντρας που με τρεις ανώνυμες επιστολές του έδινε λεπτομέρειες για τον τρόπο που άλλαζαν ταυτότητα και διαβατήριο οι κακοποιοί, ενώ ανέφερε με ονόματα τόσο τους εμπλεκόμενους όσο και τα συγκεκριμένα αστυνομικά τμήματα όπου γίνονταν οι παράνομες ελληνοποιήσεις. Έγραφε χαρακτηριστικά: «Κάποια από τα τμήματα Ασφαλείας που χρησιμοποιεί η ομάδα είναι ο Ασπρόπυργος, το Μενίδι, η Ακρόπολη, η Ομόνοια, ο Βύρωνας, το Δίστομο στη Βοιωτία».

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, αποστολέας ήταν άγνωστος που υπέγραφε ως Α.Π. Στις 25 Φεβρουαρίου 2021, έστειλε τον πρώτο φάκελο με την επιστολή-καταγγελία με παραλήπτη την έδρα των Εσωτερικών Υποθέσεων, στην Κηφισίας.

«Εδώ και 10 χρόνια μία συμμορία με μπλεγμένους μέσα αστυνομικούς, δημοσίους υπαλλήλους, αλλά κυρίως γνωστούς και άγνωστους του κοινού ποινικού δικαίου λυμαίνονται τον τόπο, βγάζοντας με διάφορα κόλπα ταυτότητες και διαβατήρια, σε συνεργασία με βρώμικους της Ασφάλειας σε διάφορα τμήματα της Αθήνας, αλλά και στην επαρχία. Η ταρίφα για κάθε ταυτότητα ή διαβατήριο πάει από 30 μέχρι 35 χιλιάρικα. Οι πελάτες είναι κυρίως Αλβανοί και Ρώσοι ποινικοί, που έχουν εντάλματα για ναρκωτικά και π***ς. Το καλύτερο όμως είναι και οι ταυτότητες που βγάζουν σε μπροστινούς σε ριχτάδικα μεγάλων επιχειρήσεων, θυγατρικές τους εταιρείες, ΙΚΕ, που όταν φαλιρίσουν, άντε να βρεις άνθρωπο για τα χρέη τους».

Ο Τούρκος και η Γιούλια

Ο Α.Π. αποκάλυπτε επίσης όλη τη δομή της παράνομης πυραμίδας από τον αρχηγό έως και άγνωστους ιδιώτες που τυχαία εμφάνιζαν ως μάρτυρες στα τμήματα ταυτοτήτων για να μπερδεύουν ακόμα περισσότερο τα ίχνη τους. Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Ο ταυτοτητάς της Ομόνοιας ο Λ. όνομα και πράμα, είναι και αυτός στο κόλπο και τους έχει βγάλει πάρα πολλές ταυτότητες. Κάπου το Νοέμβρη του 2018 ο Ε. με τον Κ. είχαν βγάλει εκεί ταυτότητα σε μία “Γιούλια” με ρώσικα στοιχεία που ήταν παντρεμένη με έναν Τούρκο με πολλά λεφτά και η ταυτότητα πήγε 40 χιλιάρικα. Ο Τούρκος είχε στοιχηματικές εταιρείες στα κατεχόμενα στην Κύπρο και άλλους και έφαγε πολλά λεφτά και λένε ότι κρύβεται γιατί τον κυνηγάνε οι Τούρκοι».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση την οποία ανέφερε, όπου μία μόνο ταυτότητα κόστισε 150 χιλιάδες ευρώ. «Ακόμα υπάρχει και άλλος ένας που ασχολείται με ταυτότητες και λέγεται Τ. Β., είναι περίπου 60 χρονών με καταγωγή από το Καζακστάν. Αυτός κάνει χοντρές δουλείες με πολλά λεφτά. Συνεργάζεται με τον Ε., αγοράζει δηλαδή από αυτόν μερίδες για τις ταυτότητες που βγάζει. Για να καταλάβετε για πόσα λεφτά μιλάμε, όπως έμαθα πρόσφατα, αρχές του έτους στο Δίστομο, ο Ε. πούλησε μία μερίδα στον Τ. για να βγει μία ταυτότητα σε έναν Ρώσο. Η ταυτότητα γράφει όνομα “Κουνίλωβ” και πήγε 150 χιλιάρικά. Μετά με την ταυτότητα ανοίξανε και εταιρεία. Εννοείται βέβαια ότι αστυνόμοι και ληξιαρχεία τα πήραν χοντρά».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time