Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού όχι σε επαγγελµατικές κατηγορίες, αλλά στην επόµενη ηλικιακή οµάδα, εκείνη των πολιτών 50-59 ετών.

Κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης εκφράζουν την πεποίθηση ότι το μέτρο αυτό είναι πιθανό να ανακοινωθεί , καθώς εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, για την οποία λαμβάνονται μέτρα σε ολόκληρη την Ευρώπη, η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού ούτως ώστε να μην χρειαστεί να προχωρήσει σε νέα αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Το ενδεχόμενο αυτό είναι πιθανό να ανακοινωθεί σύντομα, καθώς πληροφορίες καθώς οι επιστήμονες θεωρούν ότι πρόκειται για μία ηλικιακή ομάδα στην οποία μπορεί να αυξηθεί η νοσηρότητα.

Άλλωστε και με τη βούλα του ΣτΕ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι συνταγματικός, οπότε λεχουν καμφθεί οποιεσδήποτε αντιδράσεις στηρίζονταν σε αυτό τον ισχυρισμό.

Επίσης, άλλο ένα θετικό στη λύση της επέκτασης της υποχρεωτικότητας είναι ότι το μέτρο αν και πρόσφατο θεωρείται ήδη επιτυχημάνο, καθώς οι εμβολιασμοί έχουν εκτοξευτεί για τους 60άρηδες μέσα σε μόλις λίγες ημέρες.

Η εκτίµηση -και ελπίδα- είναι ότι η πολύ µεγάλη πίεση στο ΕΣΥ και ο υψηλός δείκτης θετικότητας θα διατηρηθούν για τις επόµενες δύο εβδοµάδες και στη συνέχεια θα ξεκινήσει σταδιακή αποκλιµάκωση.

Ορόσηµο είναι και η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 16 και 17 ∆εκεµβρίου και οι αποφάσεις που τυχόν θα ληφθούν σχετικά µε την υποχρεωτικότητα των εµβολιασµών, καθώς ήδη αρκετά κράτη-µέλη της Ε.Ε. κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.